BGtop Класическо гръцко "Пастицио" Пропускане към основното съдържание

Представени

Кавърма-кебап със свинско

Продукти: 1 кг. свинско месо нарязано на хапки 3-4 глави нарязан на едро лук 3-4 печени червени чушки 1 люта чушка по желание 2-3 стръка праз лук и гъби по желание сол, черен пипер и малко чубрица 1 пълна лъжица доматено пюре 1 к. ч. вино 3-4 л. олио Начин на приготвяне: Нарязаното на кубчета месо от шол или плешка се запържва в мазнината заедно с лука. Когато месото и лука са добили хубав златист цвят се прибавят: нарязаният на ситно праз лук, гъбите, чубрица, лютата чушка (ако обичате люто), нарязаните печени червени чушки, черен пипер и сол. Добавете доматеното пюре разтворено в малко вода, налейте виното и разбъркайте много добре. Кебапът се задушава, докато остане на мазнина или се разпределя в гювечета и се пече около половин час.

Класическо гръцко "Пастицио"

Подготовка: 35 мин.
Готвене: 50- 60 мин.
Порции: 10

Продукти:
За основата:
1 кг. мляно телешко месо
1 голяма глава лук, нарязана на ситно
1 чаша бяло вино
4-5 настъргани пресни домати или 1 консерва домати
2 супени лъжици доматено пюре
1 чаена лъжичка равна захар
1 опаковка (1/2 кг) макарони №2 ( дълги с дупка)
3 супени лъжици масло разтопено
зехтин
сол - пипер
малко индийско орехче

За соса бешамел:
900 мл. мляко (3 и ¾ ч. чаши)
120 гр. краве масло
щипка индийско орехче
2 жълтъка

200 гр. пармезан или кефалотири или грюер (твърд кашкавал), настъргани

Начин на приготвяне:
Запържваме каймата в зехтина, като я разбъркване и я раздробяване с вилица, докато не промени цвета си.
Добавяме лука, солта и черния пипер и продължаваме да пържим за известно време.
Налейте виното, изчакайте да се изпари алкохола и
добавете доматите, доматеното пюре и захарта. Намалете огъня и оставете каймата да къкри за около 15 минути, докато всички течности се изпарят. Махнете от огъня и я оставете настрана.
Сварете макароните в голямо количество подсолена с едра сол вода, важното е да ги варите 3 мин. по-малко от времето посочено на опаковката, за да не се разварят и да са ал денте.
Изцедете ги от водата и ги разбъркайте с 3 супени лъжици разтопено краве масло. 
Подгответе балшамела за заливката. Използвайте голяма тенджера, за да разтопите маслото на ниска до средна температура.
Добавете брашното, като разбърквате непрекъснато, за да се получи един вид каша.
Добавете млякото малко по малко като постоянно разбърквате с тел. Ако сосът не е достатъчно гъст продължете да го варите на слаб огън до сгъстяване, като същевременно продължавате да разбърквате.
Махнете тенджерата от котлона и добавете жълтъците, солта, черния пипер, щипка индийско орехче и настъргания кашкавал, разбъркайте добре за да се размесят хубаво подправките.
Намажете добре с мазнина дъното и стените на тава за печене с размери 30 × 40 см. и изсипете по-голямата част от сварените макарони. Поръсете с настърган кашкавал (пармезан, грюер или друг твърд).
Равномерно разпределете каймата отгоре.
Поръсете отново с настърган кашкавал.
Разпределете отгоре останалите макарони.
Покрийте всичко равно със соса бешамел като използваме опаката страна на лъжица за заглаждане и разстилане (можете да поръсете с настърган кашкавал или галета).
Печете "Пастициото" на 180-200 градуса в предварително загрята фурна за 50-60 минути до като повърхността се зачерви. Оставя се да се охлади половин час, преди да се нареже на парчета.


Коментари

Популярни публикации

FreeWebSubmission.com SonicRun.com Уеб директория онлайн магазин Видеоклипове Мармалад Каталог Топ Сайтове Рейтинг класация на българските сайтове 5rov.com Страница в Ресурсбук Добави в колекцията ми Обратна връзка