Подготовка: 35 мин.
Готвене: 50- 60 мин.
Порции: 10
Продукти:
За основата:
1 кг. мляно телешко месо
1 голяма глава лук, нарязана на ситно
1 чаша бяло вино
4-5 настъргани пресни домати или 1 консерва домати
2 супени лъжици доматено пюре
1 чаена лъжичка равна захар
1 опаковка (1/2 кг) макарони №2 ( дълги с дупка)
3 супени лъжици масло разтопено
зехтин
сол - пипер
малко индийско орехче
За соса бешамел:
900 мл. мляко (3 и ¾ ч. чаши)
120 гр. краве масло
щипка индийско орехче
2 жълтъка
200 гр. пармезан или кефалотири или грюер (твърд кашкавал), настъргани
Начин на приготвяне:
Запържваме каймата в зехтина, като я разбъркване и я раздробяване с вилица, докато не промени цвета си.
Добавяме лука, солта и черния пипер и продължаваме да пържим за известно време.
Налейте виното, изчакайте да се изпари алкохола и
добавете доматите, доматеното пюре и захарта. Намалете огъня и оставете каймата да къкри за около 15 минути, докато всички течности се изпарят. Махнете от огъня и я оставете настрана.
Сварете макароните в голямо количество подсолена с едра сол вода, важното е да ги варите 3 мин. по-малко от времето посочено на опаковката, за да не се разварят и да са ал денте.
Изцедете ги от водата и ги разбъркайте с 3 супени лъжици разтопено краве масло.
Подгответе балшамела за заливката. Използвайте голяма тенджера, за да разтопите маслото на ниска до средна температура.
Добавете брашното, като разбърквате непрекъснато, за да се получи един вид каша.
Добавете млякото малко по малко като постоянно разбърквате с тел. Ако сосът не е достатъчно гъст продължете да го варите на слаб огън до сгъстяване, като същевременно продължавате да разбърквате.
Махнете тенджерата от котлона и добавете жълтъците, солта, черния пипер, щипка индийско орехче и настъргания кашкавал, разбъркайте добре за да се размесят хубаво подправките.
Намажете добре с мазнина дъното и стените на тава за печене с размери 30 × 40 см. и изсипете по-голямата част от сварените макарони. Поръсете с настърган кашкавал (пармезан, грюер или друг твърд).
Равномерно разпределете каймата отгоре.
Поръсете отново с настърган кашкавал.
Разпределете отгоре останалите макарони.
Покрийте всичко равно със соса бешамел като използваме опаката страна на лъжица за заглаждане и разстилане (можете да поръсете с настърган кашкавал или галета).
Печете "Пастициото" на 180-200 градуса в предварително загрята фурна за 50-60 минути до като повърхността се зачерви. Оставя се да се охлади половин час, преди да се нареже на парчета.
Коментари
Публикуване на коментар