BGtop Класически френски Киш Лорен (Quiche Lorraine) Пропускане към основното съдържание

Представени

Кавърма-кебап със свинско

Продукти: 1 кг. свинско месо нарязано на хапки 3-4 глави нарязан на едро лук 3-4 печени червени чушки 1 люта чушка по желание 2-3 стръка праз лук и гъби по желание сол, черен пипер и малко чубрица 1 пълна лъжица доматено пюре 1 к. ч. вино 3-4 л. олио Начин на приготвяне: Нарязаното на кубчета месо от шол или плешка се запържва в мазнината заедно с лука. Когато месото и лука са добили хубав златист цвят се прибавят: нарязаният на ситно праз лук, гъбите, чубрица, лютата чушка (ако обичате люто), нарязаните печени червени чушки, черен пипер и сол. Добавете доматеното пюре разтворено в малко вода, налейте виното и разбъркайте много добре. Кебапът се задушава, докато остане на мазнина или се разпределя в гювечета и се пече около половин час.

Класически френски Киш Лорен (Quiche Lorraine)

Продукти:
За тестото:
250 гр. брашно
1 пакетче меко масло (125 гр.)
1 яйце (вместо яйце може да сложите 3-4 с.л. ледена вода или мляко)
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар

За плънката:
200 гр. бекон
3 яйца
250 гр. сметана от 20% нагоре
200 гр. настъргано сирене Ементал (или сирене Грюер по оригинална рецепта)
100 мл. прясно мляко
30 гр. супена лъжица краве масло за пържене
сол и черен пипер на вкус
по желание може да сложите 3 стръка ситно нарязан пресен лук, 3 с.л. горчица и малко настъргано индийско орехче или ситно нарязан пресен босилек за поръсване

Начин на приготвяне:
Класическата рецепта за Quiche Lorraine (емблемата на Лотарингия) не включва сирене, лук или гъби. Въпреки това вариациите могат да бъдат много, включително замяната на основната съставка - пилешките гърди.
Започваме с тестото: 
Пресейте брашното в купа и претъркайте брашното с маслото (трябва да е студено - твърдо) с длани или с помощта на блендера
така, че да се образуват трохи. Към така получените трохи добавете разбитото яйце (ледената вода или мляко), солта и захарта и смесете добре съставките. Омесете тесто - работете бързо за да не стопи маслото. 
Готовото маслено тесто оформете в топка и го приберете в хладилника за 40 минути в чиста покрита с кърпа или кухненско фолио купа.




Приготвяне на плънката:
За плънката нарежете бекона на кубчета или тънки ленти, а пресния лук (ако слагате) наситнете на колелца. Загрейте маслото за пържене в тиган на умерена температура и добавете бекона и лука (ако слагате). Свалете от огъня, когато беконът е позапържен и част от мазнината му се е изпарила.
В купа разбъркай добре горчицата (ако слагате) с прясното мляко и към тях добавете сметаната, предварително разбитите яйца и черния пипер. Загрейте фурната на 180 градуса.
Поставете охладеното тесто на предварително набрашнен плот и започнете да го размесвате от средата към краищата, като постепенно уголемявайте площта му. Разстелете го до 35 см., за да покрие дъното и стените на съд за печене с подвижно дъно с диаметър 28 см. (предварително покрий съда с хартия за печене) или форма за тарта. 
Може да направите и няколко малки формички.
Прехвърлете тестото в съда и с вилица направете дупчици върху основата и стените му. Ако е необходимо, отрежете с чиста ножица излишното тесто от стените. 
Добре е да използвате боб за печене, за да не се свлече тестото към основата си (не забравяйте да отделите тестото от боба с лист хартия за печене или алуминиево фолио). Печете основата на киша във вече загрятата фурна за 20 минути.
След като извадите тестото от фурната, то ще има приятна розово-златиста коричка. Оставете го да се охлади за кратко, но не изключвайте фурната, защото скоро ще ви трябва пак.
Върху основата на киша изсипи запържения бекон (и лук ако сте слагали), сместа от яйца и сметана. Разпределете равномерно всички съставки и поръсете с настърганото сирене Ементал или Грюер. 
Върнете киша във фурната и печете до готовност, около 45 минути. Сиренето трябва да се разтопи добре, а сместа да се втвърди.
5 минути след печенето преместете киша върху решетка за охлаждане. Нарежете го на парченца и поръсете с предварително измития и подсушен босилек.

В Лотарингия (на френски - Лорен) всяко семейство знае как да пече прочутия тук киш. Рецептата се предава като фамилно наследство от незапомнени времена. Самият специалитет, който се сервира като лек обяд или предястие, е част от историята на областта и местния колорит. Простотата и възможността да комбинира различни продукти го превръщат в посланик на Лорен пред Франция, и на Франция пред света.
Предлагам ви и още няколко плънки за да разнообразие:
Киш с пуешко филе и сушени домати
200 грама пуешко филе
150 грама сушени домати в зехтин
200 грама сметана
3 яйца
200 грама настъргано сирене Гауда или кашкавал
Сол, черен пипер, 1 супена лъжица сушен босилек

Киш с праз и шунка
3 стръка праз
200 грама варена шунка тип Пражка
20 грама масло
200 грама сметана
3 яйца
200 грама настърган кашкавал
Сол, черен пипер, естрагон

Киш с домати и моцарела
200 гр сирене "крема" Light
3 яйца
4-5 узрели домата
няколко скилитки чесън
150 гр. моцарела

Вегетариански киш с праз и гъби
500 гр. праз (лук)
250 гр. гъби
2 яйца
400 гр. прясно мляко
4 с.л. кисело мляко
сол и черен пипер на вкус

Коментари

Популярни публикации

FreeWebSubmission.com SonicRun.com Уеб директория онлайн магазин Видеоклипове Мармалад Каталог Топ Сайтове Рейтинг класация на българските сайтове 5rov.com Страница в Ресурсбук Добави в колекцията ми Обратна връзка