BGtop Сладкиш с компот от кайсии (любимият на майка ми) Пропускане към основното съдържание

Представени

Кавърма-кебап със свинско

Продукти: 1 кг. свинско месо нарязано на хапки 3-4 глави нарязан на едро лук 3-4 печени червени чушки 1 люта чушка по желание 2-3 стръка праз лук и гъби по желание сол, черен пипер и малко чубрица 1 пълна лъжица доматено пюре 1 к. ч. вино 3-4 л. олио Начин на приготвяне: Нарязаното на кубчета месо от шол или плешка се запържва в мазнината заедно с лука. Когато месото и лука са добили хубав златист цвят се прибавят: нарязаният на ситно праз лук, гъбите, чубрица, лютата чушка (ако обичате люто), нарязаните печени червени чушки, черен пипер и сол. Добавете доматеното пюре разтворено в малко вода, налейте виното и разбъркайте много добре. Кебапът се задушава, докато остане на мазнина или се разпределя в гювечета и се пече около половин час.

Сладкиш с компот от кайсии (любимият на майка ми)

Продукти:
1 компот от кайсии (праскови),
3 яйца + 3 жълтъка, (ако няма да го украсявате го направете с 5 цели яйца)
1 ч.ч. захар,
1 ч.ч. брашно,
1 чл. бакпулвер, или 1/2 к.л. лимонтозу, 1/2 к.л. сода бикарбонат
ванилия,
125 гр. масло

За украса:
3 белтъка
9 с.л. с захар (ситна)
3 с.л. захар стопени на светъл карамел

Начин на приготвяне:
Извадете плодовете от компота и ги сложете в гевгир над чиния за да се отцедят.
Разбиваме яйцата и жълтъците със захарта до побеляване. Добавяме половината размекнато краве масло и ванилията и продължаваме разбиването.
Пресейте брашното заедно с бакпулвера и го добавете към яйчената смес като разбърквате с шпатула.
Разтопете останалото масло и го излейте в тавичката в която ще печете сладкиша. Подредете отцедените кайсии (праскови) с отрязаната част надолу върху маслото (може да поръсите дъното на тавичката с 1-2 лъжици захар - при печенето се карамелизира и придава много приятен вкус). Изсипете внимателно (лъжица по лъжица) сместа за блата върху така подредените плодове. Печете в предварително затоплена на 180 градуса фурна около 30-40 минути.
Изпечения сладкиш още топъл (но не горещ) се залива с отцедения сок от компота (ако ви е малко добавете сироп от 1 ч.ч. вода и 1/2 ч.ч. захар). Когато е поел целия сок (сироп) се похлупва с тортена чиния и с бързи движения се обръща.





За украсата:
Слагаме белтъците в метален съд на водна баня. Разбиваме ги на твърд сняг и постепенно добавяме лъжица по лъжица захарта при непрекъснато разбиване. През това време слагаме 3 с.л. с половин лъжичка вода да се стопят. 
При непрекъснато разбиване добавяме на тънка струйка готовия карамел (внимавайте да не потъмнее много защото тогава горчи) към разбитите белтъци.
Изстиналият сиропиран сладкиш вече обърнат се намазва обилно с карамеления меренг (майка ми така го обича) като се изтеглят връхчета с нож, опаката страна на лъжица или с шпатула. Може да се поръси със смлени орехи или малко настърган шоколад.


Коментари

Популярни публикации

FreeWebSubmission.com SonicRun.com Уеб директория онлайн магазин Видеоклипове Мармалад Каталог Топ Сайтове Рейтинг класация на българските сайтове 5rov.com Страница в Ресурсбук Добави в колекцията ми Обратна връзка