Продукти:
1 компот от кайсии (праскови),
3 яйца + 3 жълтъка, (ако няма да го украсявате го направете с 5 цели яйца)
1 ч.ч. захар,
1 ч.ч. брашно,
1 чл. бакпулвер, или 1/2 к.л. лимонтозу, 1/2 к.л. сода бикарбонат
ванилия,
125 гр. масло
За украса:
3 белтъка
9 с.л. с захар (ситна)
3 с.л. захар стопени на светъл карамел
Начин на приготвяне:
Извадете плодовете от компота и ги сложете в гевгир над чиния за да се отцедят.
Разбиваме яйцата и жълтъците със захарта до побеляване. Добавяме половината размекнато краве масло и ванилията и продължаваме разбиването.
Пресейте брашното заедно с бакпулвера и го добавете към яйчената смес като разбърквате с шпатула.
Разтопете останалото масло и го излейте в тавичката в която ще печете сладкиша. Подредете отцедените кайсии (праскови) с отрязаната част надолу върху маслото (може да поръсите дъното на тавичката с 1-2 лъжици захар - при печенето се карамелизира и придава много приятен вкус). Изсипете внимателно (лъжица по лъжица) сместа за блата върху така подредените плодове. Печете в предварително затоплена на 180 градуса фурна около 30-40 минути.
Изпечения сладкиш още топъл (но не горещ) се залива с отцедения сок от компота (ако ви е малко добавете сироп от 1 ч.ч. вода и 1/2 ч.ч. захар). Когато е поел целия сок (сироп) се похлупва с тортена чиния и с бързи движения се обръща.
За украсата:
Слагаме белтъците в метален съд на водна баня. Разбиваме ги на твърд сняг и постепенно добавяме лъжица по лъжица захарта при непрекъснато разбиване. През това време слагаме 3 с.л. с половин лъжичка вода да се стопят.
При непрекъснато разбиване добавяме на тънка струйка готовия карамел (внимавайте да не потъмнее много защото тогава горчи) към разбитите белтъци.
Изстиналият сиропиран сладкиш вече обърнат се намазва обилно с карамеления меренг (майка ми така го обича) като се изтеглят връхчета с нож, опаката страна на лъжица или с шпатула. Може да се поръси със смлени орехи или малко настърган шоколад.
Коментари
Публикуване на коментар