BGtop Трикове Пропускане към основното съдържание

Представени

Кавърма-кебап със свинско

Продукти: 1 кг. свинско месо нарязано на хапки 3-4 глави нарязан на едро лук 3-4 печени червени чушки 1 люта чушка по желание 2-3 стръка праз лук и гъби по желание сол, черен пипер и малко чубрица 1 пълна лъжица доматено пюре 1 к. ч. вино 3-4 л. олио Начин на приготвяне: Нарязаното на кубчета месо от шол или плешка се запържва в мазнината заедно с лука. Когато месото и лука са добили хубав златист цвят се прибавят: нарязаният на ситно праз лук, гъбите, чубрица, лютата чушка (ако обичате люто), нарязаните печени червени чушки, черен пипер и сол. Добавете доматеното пюре разтворено в малко вода, налейте виното и разбъркайте много добре. Кебапът се задушава, докато остане на мазнина или се разпределя в гювечета и се пече около половин час.

Трикове


Някои прости трика които ще ви улеснят работата в кухнята
Доста хора се плашат от готвенето, защото смятат, че това е нещо трудно, което отнема доста време. Истината е, че е въпрос на личен опит. Да, в началото ще ти бъде по-трудно и ще готвиш по-бавно, но с течение на времето това ще се промени.
   В началото няма как да готвиш по усет и ще ти е нужна една или няколко готварски книги, за да се справиш с ястията, които искаш да приготвиш. Спазвай стриктно съветите и пропорциите на съставките, за да не се случи така че да прекараш известно време в кухнята и накрая резултатът да не те удовлетвори. След време, когато натрупаш опит, ще може да експериментираш и да заместваш едно нещо с друго, ако го нямаш налично у дома.
   Ако ще готвиш ястия със зелени зеленчуци и искаш да запазиш свежия им цвят, след като са преминали топлинна обработка, сложи половин чаена лъжичка сол във водата.
   Ако ти се налага да отвориш буркан, но нямаш отварачка под ръка, може да използваш гумени ръкавици. По този начин ще има по-голямо сцепление и ще ти е по-лесно да отвориш буркана. Ако той е прекалено затегнат и все пак не успееш, сложи го на котлона, но само ако капачката е метална. Това ще го отпусне и ще ти помогне да го отвориш. Ако и така не успееш, отиди до някой съсед, вземи отварачка и спри да се мъчиш с алтернативни методи.

Ето някои прости трика които ще ви улеснят работата в кухнята:
  • Когато застройвате супата с яйце, за да не се пресече, го разбийте с няколко капки лимонов сок или 1 супена лъжица кисело мляко. Така супата ще стане и по-вкусна. 
  • За да станат кюфтетата по-вкусни, сложете в каймата 1 настърган картоф, филийка мокър и изстискан хляб и повече яйца – 2-3 на 600 г кайма.
  • За да стане месото крехко, преди да го готвите, го дръжте няколко часа в прясно мляко.
  • Дробчетата, филенцата или котлетите не се посоляват, преди да се опекат на скара, а след като са готови, за да бъдат по-сочни и вкусни. 
  • Солта втвърдява месото, затова солете ястията с месо едва след като са полуготови. 
  • Не изхвърляйте водата, в която сте варили зеленчуци. Използвайте я за супи или сос. В нея са се разтворили много ценни хранителни вещества и соли. 
  • За да не мирише ножът на риба или лук, той се изтрива със сол или растителна мазнина. 
  • Замразените зеленчуци се слагат веднага в кипяща вода, за да се запазят хранителните им качества. 
  • Всички зеленчуци с изключение на цвекло и грах трябва да се варят в подсолена вода. 
  • Лукът ще се зачерви по-добре, ако при пърженето в мазнината добавите малко захар. 
  • Разрязана половинка лук ще се запази по-дълго, ако я сложите в чинийка със сол с разреза надолу. 
  • За да запазят цвета си зеленчуците, при варене във водата трябва да се добави малко сода за хляб.


Обелете чесъна лесно!
Обелете чесъна лесно! 
Чесънът е страхотен и незаменим продукт при готвене, но се бели малко трудно. Но и за това има нещо полезно. Дори и най-обикновените предмети могат да бъдат полезни за вас, ако искате бързо да почистите чесъна. За да направите това, ще трябва да се сложи в метален малък съд с капак една глава чесън и да започнете да я тръскате. Все едно разбивате коктейл в шейкъра. Това просто действие, което отнема само няколко секунди, ви позволява да премахнете най-горния слой на чесъна лесно и бързо. Така скилидките ще бъдат подходящи за по-нататъшно готвене. Много полезен трик, тъй като ще ви помогне да се отървете от миризмата на чесън при почистване на ръка.

Номерът с дървената лъжица.
Номерът с дървената лъжица.
Дървената лъжица също е незаменимо нещо в кухнята, но и има много по-интересни „функции“ и полезни свойства, отколкото изглежда на пръв. Например, някои от тях: Първо, вие ще спестите място на работната повърхност, ако използвате дупката в дръжката на тенджерата или тигана да слагате там изцапаната дървена лъжица.
На второ място, ако оставите дървена лъжица в тигана, когато готвите, вие ще се отървете от неприятното преливане на пяната по печката. Цялата пяна се струпва край дървената лъжица. По този начин Вие ще спестите време за миене на плота на мивката.

Вода и сол
Вода и сол
Този трик ще ви помогне да измиете тигана или тенджерата си, ако нещо е прегоряло на дъното. Това може да с е случи на всеки. И за да почистите дъното, може да използвате само две съставки, които съществуват на всяка кухня: сол и вода. Този трик наистина работи перфектно, не бързайте да хвърляте съда на боклука.
Какво трябва да направим? Изплакнете тигана или тенджерата от хранителните остатъци с топла вода и препарат. Използвайте и гъба. След това ще трябва да залеете изгорялата част на съда за готвене с гореща вода и добавете две супени лъжици сол. Оставете за 15 минути и търкайте гъбата отново. Ако все още има загоряло, то след това отново се излива гореща вода, сложете пак сол и сложете съда на котлона да кипне сместа. След това оставете да се охлади малко и … сега със сигурност ще бъдете в състояние да измиете дъното до идеалното състояние.


Лук без сълзи
Лук без сълзи
За да избегнете лукът да ви доведе до сълзи, преди да започнете да го режете го сложете за 15 минути във фризера.


Как да обелите яйце лесно?
Как да обелите яйце лесно?
Ще ви бъде много по-лесно да обелите сварени яйца, ако сложите резен лимон във водата, в която ги варите. По същия начин, 1/2 чаена лъжичка сода за хляб има същия ефект.





Запазване на цвета на нарязани ябълки.
Запазване на цвета на нарязани ябълки.
Запазете за по-дълго нарязани ябълки с помощта на вода с мед или малко изцеден лимон. Разтворете няколко лъжици в купа с вода и потопете в нея ябълките.
Как да печете без яйца?
Ако установите, че са ви свършили яйцата, може да ги замените с банан. 1 яйце = 1/2 добре узрял банан. Ще се убедите, че вкусът е чудесен.









Домашен бананов сладолед без консерванти.
Домашен бананов сладолед без консерванти.
Друго приложение на бананите е, че можете да си направете домашен сладолед. Ако са ви останали няколко старички банана, нарежете ги на парчета. Разпръснете ги в тава, сложете я във фризера за няколко часа и след това ги смелете в блендера. Можете да им добавите и малко шоколад или фъстъчено масло
Перфектно кафе
Перфектно кафе
Този съвет ще бъден оценен от истинските фенове на кафето, които просто не могат да се събудят без чаша еспресо. Добавете щипка сол и канела в смляното кафе, преди да го сложите в кафеварката. Солта помога да се отървете от горчивината от изгорелите зърна, а канелата добавя невероятен вкус.



Използвайте две чинии, за да нарежете безопасно малките домати наведнъж.
Използвайте две чинии, за да нарежете безопасно малките домати наведнъж.

Поставете доматите, които искате да нарежете на половини в малка чиния. Поставете още една чиния със същите размери отгоре и с помощта на много остър нож разполовете зеленчуците от процепа, които остава между двете чинии. Дръжте здраво горната с едната ръка, а ножа с другата.

Сервирайте сладоледа с нож, а не с лъжица.
Сервирайте сладоледа с нож, а не с лъжица.
Следващият път, когато сервирате сладолед, потопете затворената кутия със сладолед в купа с гореща вода за 15-30 секунди. След това я извадете, махнете капака и изсипете съдържанието на кутията в голяма чиния. С горещ нож нарежете порция за всеки.






Използвайте нагорещен нож, за да разрежете тортата перфектно.
Използвайте нагорещен нож, за да разрежете тортата перфектно.

Оставете ножа под струя гореща вода за около минута, подсушете острието и нарежете сладкиша на идеални парчета. Може да се наложи да повторите метода на няколко пъти, ако ще режете цялата торта.
Оформете тестото за сладки като топки и го замразете.
Оформете тестото за сладки като топки и го замразете.
Така ще имате готови домашни сладки само няколко минути, след като го размразите и изпечете. Следващият път, когато замесите много тесто за сладки, оставете остатъците в плик във фризера, като преди това ги оформите на топчета. Така ще имате заготовка за следващият път, когато искате да сервирате десерт. Тогава те ще бъдат готови за 10 минути – колкото да се изпекат.

Направете мини купички за такос с помощта на форма за мъфини.
Направете мини купички за такос с помощта на форма за мъфини.
Ако имате форма за мъфини и мини тортиля питки, може да си направите малки купички по най-лесния начин. Просто обърнете формата, поставете тортилята в пространството между изпъкналите участъци и изпечете във фурната.

Кафявата захар няма да се втвърдява, ако поставите парче хляб в контейнера.
Кафявата захар няма да се втвърдява, ако поставите парче хляб в контейнера.
Ако искате кафявата захар да изглежда така мека, както в деня, в който сте я разпечатали, сложете парче хляб в кутията, в която ще изсипете пакета.







Заменете фунията с плик.
Заменете фунията с плик.
Ако нямате фуния в дома си, може да си послужите с празен плик за писма, който ще ви свърши същата работа, ако трябва да пресипете сухи съставки. Само отрежете единия край от залепената страна на плика и го използвайте като фуния








Запазете гуакамолето или авокадото зелено, като излеете малко вода отгоре.


Всички знаем, че авокадото в гуакамолето бързо променя зеления си цвят в кафяв. За да го запазите, трябва да не допускате повърхността на купата да се окисли и има един чудесен начин за това – като излеете внимателно малко вода отгоре. След това сложете капак и преди сервиране излейте водата.




Замразете бульон във формички за лед, за да не се развали.

Ако отворите цяла кутия и имате нужда само от малко количество, може да замразите остатъка, като го излеете в празни формички за ледени кубчета и го замразите. Така няма опасност съдържанието от кутията да се развали, докато го използвате повторно.




Замразете остатъците от вино.
Ако по някаква причина ви остане вино в бутилката, което няма да се допие скоро, просто го излейте внимателно в зип-лок плик или във формичките за лед и затворете плътно отвора, преди да го поставите във фризера. Така може да го използвате по-късно при готвене.






Цветни и много вкусни ледчета.
Направете ледчета, пълни с плодове. Сложете няколко смлени свежи боровинки, ягоди или малини във формичка за ледчета и замразете. Една чаша с вода може да се превърне в украса за масата, ако я сервирате с тези ледчета.

Нарежете лесно манго на кубчета, преди да го обелите.
Нарежете лесно манго на кубчета, преди да го обелите.
Разполовете плода и не го белете, ако искате да го нарежете на парчета. Обърнете месестата част нагоре, като запазите кожата и направете хоризонтални и вертикални разрези върху нея. Подрежете и готово.







Направете галета без глутен като използвате зърнена закуска и кухненски робот.
Направете галета без глутен като използвате зърнена закуска и кухненски робот.
Използвайте зърнена закуска от кафяв ориз за основа, трохи от хляб без овкусители и безглутенови претцели, които да смесите в кухненския процесор.



Направете си горещ шоколад с богат вкус, като разтопите няколко бонбона в горещо мляко.
Направете си горещ шоколад с богат вкус, като разтопите няколко бонбона в горещо мляко.
Горещият шоколад, който се прави с настърган истински шоколад е най-добрият, който може да опитате. Ако искате да го направите бързо и без да стържете, просто загрейте в микровълновата за 2 минути чаша мляко, пуснете вътре 3-4 шоколадови бонбона, разбъркайте и готово.








Стоплете яйце до стайна температура с купа гореща вода.
Стоплете яйце до стайна температура с купа гореща вода.
Когато за някоя рецепта ви трябват яйца на стайна температура, а вашите са в хладилника, не се ядосвайте. Ако сте забравили да ги извадите предварително, просто ги потопете в купа с гореща вода за 5-10 минути и готово!


Отделете зърната царевица от кочана с нож и форма за кекс.
Отделете зърната царевица от кочана с нож и форма за кекс.
Ако имате кръгла тава за кекс с фуния по средата, поставете кочана в отвора и с ножа отстранете зърната, които свободно ще падат в тавата отдолу.






Рязане на подправки с нож за пица.
Рязане на подправки с нож за пица.
Вместо да се мъчите да се научите и да се усъвършенствате да режете като най-добрите готвачи можете да използвайте ножа за пица, за да нарежете на ситно пресни билки, например. Ножът за пица един от уредите, за които си казваме "колко често приготвям пица, за да си купувам специален нож за нея?". Е, добрата новина е, че можете да го използвате и за други цели.







Лесно почистване на ягоди
Лесно почистване на ягоди
Извадете стъблото на ягода със сламка. Използвайте по-дебела, пластмасова сламка, забодете я откъм острия връх на ягодата и забодете по посока дръжката на плода. Така дръжката се излезе лесно, без да нарушавате целостта на плода.



Коментари

Популярни публикации

FreeWebSubmission.com SonicRun.com Уеб директория онлайн магазин Видеоклипове Мармалад Каталог Топ Сайтове Рейтинг класация на българските сайтове 5rov.com Страница в Ресурсбук Добави в колекцията ми Обратна връзка