Сосове за спагети или какъвто и да е вид макарони
Пастата, или както по-често я наричаме в България – спагети или макарони – е чудесен вариант за бърза вечеря. Хранителна, лека, с огромно разнообразие от вкусове и не на последно място – може да нахрани доста хора наведнъж. Вероятно и вие, като мен, често се възползвате от гореспоменатите предимства на пастата. Освен ако не сте ограничили консумацията на тестени и захарни изделия по някаква (да речем обусловано здравословна) причина, наистина не виждам смисъл да се лишавате от тази световна вкусотия.
Сос с кайма, домати и прясно мляко
Подготовка: 10 мин.
Готвене: 15 мин.
Порции: 3
Продукти:
250 гр. кайма
4-5 домата, обелени и настъргани или 1 буркан домати
кашкавал
сирене
майонеза
чубрица
захар
малко прясно мляко
Начин на приготвяне:
За половин пакет спагети.
Запържва се каймата и към нея се добавят пасираните домати, и се оставя на тих огън да поври, докато водата хубаво изври. Прибавя се 1 с.л. захар (за да не е кисел соса от доматите) и малко прясно мляко, разбърквам и готово.
Отделно в една купичка се намачкват сиренето с майонезата и малко чубрица до получаването на гладка смес.
Слагат се в чинийка готовите спагети, върху тях се изсипва от майонезената смес, излива се соса и се настъргва кашкавал отгоре.
Италиански сос със сметана и топено сирене
Подготовка: 10 мин.
Готвене: 10 мин.
Порции: 1
Продукти:
зехтин - около 30 мг
сметана - течна или заквасена
топено сирене
синьо сирене (ако имате)
пармезан или кашкавал
3-4 скилидки чесън
чили на люспи
черен пипер
пресен магданоз
По желание добавете и ситно нарязано филе.
Начин на приготвяне: Към зехтина и се прибавят счуканите скилидки чесън и чилито и се оставят за известно време да отпуснат аромата си. След това се загряват в тенджерка (като предварително махате чесъна). Прибавя се сметаната - около 1/2 малка кутийка или 1 и 1/2 лъжица заквасена сметана разбита в малко вода.
Следва топеното сирене - около 7-8 см от щафетата и синьото сирене - 30-40 гр за аромат. Ако нямате синьо сирене, рецептата става хубава и без него. Бърка се постоянно, за да се разтопят сирената. В никакъв случай сосът не трябва да става рядък, но не трябва и да е гъст, защото когато поизстине ще се сгъсти допълнително.
Накрая се прибавят прясно смлян черен пипер и пресният магданоз. В соса се добавят вече сварените спагети и се разбъркват за половин до минутка. Сервира се в чиния и се поръсва обилно с настърган пармезан или кашкавал. Сирената са достатъчно солени, така че преценете дали ще сложите сол или не. Може да добавите няколко маслини за вкус.
Сос "Тапенада" - Tapenade
Подготовка: 5-6 мин.
Готвене: 4-5 мин.
Порции: 4
Продукти:
100 г черни маслини, изчистени от костилките и нарязани на едро
2 склидки чесън, нарязани на едро
5 филета аншоа, измити и нарязани на едро
100-150 г зехтин
Начин на приготвяне: Пасирайте много фино всички продукти като постепенно добавяте 100-150 г зехтин.
Сос за паста с гъби
Подготовка: 5 мин.
Готвене: 15-20 мин.
Порции: 4
Продукти:150 г смляно телешко месо
2 ч.л. олио
200 г пресни гъби, нарязани на филийки
2 с.л. нишесте
2 жълтък
0.600 л. прясно мляко
сол на вкус
черен пипер на вкус
2 с.л. ситно нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
Изпържете смяното телешко месо в тефлонов тиган с 2 ч.л. олио. Извадете. Нарежете гъбите на филийки и ги задушете без вода, докато омекнат. Разтворете нишестето в млякото и сгъстете на слаб огън. Подправете със жълтците, сол и черен пипер. Прибавете гъбите и местото. Поръсете със ситно нарязан магданоз.
Сос с къри
Подготовка: 5 мин.
Готвене: 15 мин.
Порции: 4
Продукти:200 г нарязано на хапки пилешко месо
2 с.л. олио
500 г пресен зелен лук (или праз), нарязан на пръстенчета
2 ч.ч. пилешки бульон
къри на вкус
сол на вкус
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Изпържете месото в олиото. Прибавете нарязания лук и задушавайте. Подправете с къри, сол и черен пипер на вкус и добавете пилешкия бульон. Варете до омекване на лука.
Унгарски сос
Подготовка: 10 мин.
Готвене: 10 мин.
Порции: 4
Продукти:
200 г нарязано на хапки пилешко месо (става и с телешко, но трябва да е много ситно накълцано)
2 зелени пиперки
2 червени пиперки
4 домата, обелени и смлени с блендера на пюре
2 с.л. олио
2 ч.ч. бульон (пилешки или телешки)
8 с.л. кисело мляко
4 с.л. ситно нарязан магданоз
сол на вкус
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Задушете месото с растителното масло и малко вода. Когато омекне месото добавете доматеното пюре и нарязаните на ленти чушки. Залейте с бульона и варете 15 минути. Добавете киселото мляко, солта на вкус и прясно смлян черен пипер и разбъркайте, оставете да покъкри за минута две и махнете от огъня. Поднесете поръсено с накълцан магданоз.
Много бърз студен сос
Подготовка: 3 мин.
Готвене: 3 мин.
Порции: 4
Продукти:
1 ч.ч. кисело мляко;
1 ч.ч. майонеза;
1/2 ч.ч. смляни орехи;
сол;
къри;
черен пипер;
кимион;
босилек на вкус;
Начин на приготвяне: Всичко се обърква с пасатора и се сервира студен с топлите спагети.
Доматен сос със гъби и шунка
Подготовка: 10 мин.
Готвене: 40 мин.
Порции: 4
Продукти:
250гр. консервирани домати
една малка консерва гъби или 150гр пресни гъби
2бр печени белени червени чушки
1бр морков
100гр шунка
зехтин, риган, сол
Начин на приготвяне: В тенджера слагам малко зехтин, в него запържвам гъбите ( нарязани на филийки). След това слагам доматите, наситнените чушки и морков (в блендер) и малко вода. Варя ги около 30мин на слаб огън, след това слагам шунката и подправките и оставям за още 10мин на котлона.
Сос с праз лук и риба тон от консерва
Подготовка: 10 мин.
Готвене: 10 мин.
Порции: 4
Продукти:
1 стрък праз
2 консерви риба тон
1 кофичка сметана
лимонов сок ма вкус, сол и прясно смлян чер пипер
настърган кашкавал
Начин на приготвяне:
Задушавате праз лука до омекване. Добавяте всички останали съставки без кашкавала. Оставете да покъкри на бавен огън 10. Сервирайте соса поръсен с настъргания кашкавал.
Сос със синьо сирене
Подготовка: 5 мин.
Готвене: 15-20 мин.
Порции: 4
Продукти:
150гр синьо сирене,
250 гр течна сметана,
2 с. л. заквасена сметана,
2 с. л. зехтин,
1 жълтък ,
250 гр. гъби,
скилидка чесън,
чер пипер и сол на вкус.
Начин на приготвяне: В тефлонов тиган загрявате зехтина, прибавяте нарязаните гъби, след 5 минути прибавяте течната сметана и щом покъкри малко се добавя жълтъка, разбит със заквасената сметана, като се бърка непрекъснато и на много тих огън, за да не се пресече.
Накрая се слага чесъна и подправките.
Синьото сирене може да се замести с топено и да се прибавят каперси/ за по пикантен вкус/.
Сос с мляко и горчица
Подготовка: 0 мин.
Готвене: 10 мин.
Порции: 4
Продукти:
250 гр. леко затоплено прясно мляко
100 гр. сметана
5-6 суп. лъж. майонеза
1 яйце
1ч.л.горчица
Начин на приготвяне:
В една тенджерка смесете всички продукти. Включете котлона на средна температура. Разбърквайте сместа на котлона до сгъстяване /да стане като боза/.
Добавете сол на вкус.
Сос със пилешко и босилек
Подготовка: 10 мин.
Готвене: 30 мин.
Порции: 6
Продукти:
200 г пилешко бонфиле
4 с.л. зехтин
4 скилидки чесън
4 домата
2 стръка босилек
Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се нарязва на ситно и се запържва в зехтина. Отстранява се и на негово място се добавя счуканият чесън и се разбърква. След това се добавят настърганите домати (може да се ползва и доматен сос от консерва). Вари се до получаване на гъста смес. Овкусява се със сол, пипер и босилек.
Сос с риба тон по италиански
Подготовка: 10 мин.
Готвене: 60 мин.
Порции: 4
Продукти:
6 домата
300 г риба тон
4 скилидки чесън
1 морков
4 с.л. зехтин
1 ч.л. захар
черен пипер
сол
босилек
1/2 ч.ч. вода
Начин на приготвяне: Във вряща подсолена вода се пускат доматите и морковът. Щом поомекнат, се изваждат с решетъчна лъжица, изчакват се да поизстинат и след това се белят. Поставят се в блендер, заедно с обеления чесън, и се пасират до пюре. Добавя се водата, а също и черен пипер, захар и сол.
След около 20 минути, когато течността е поизвряла, се добавя рибата тон от консерва. Оставя се да поври на тих огън още няколко минути, след което се поръсва с нарязания на ситно пресен босилек.
Накрая към соса се добавят сварените и отцедени спагети и ястието се разбърква. Сервира се горещо и по желание се поръсва с настърган пармезан.
Сос с аншоа и сушени домати
Подготовка: 10 мин.
Готвене: 30 мин.
Порции: 4
Продукти:
50 г аншоа
50 г сушени домати
4 скилидки чесън
1 глава лук
200 мл. сметана
2 с.л. зехтин
г сол
босилек
Начин на приготвяне: В тенджера се запържва малко аншоа със сушени домати. Ако се използват консервирани в зехтин домати се слага и малко от соса им. Добавя се счукан чесън, ситно нарязан лук, сол и пипер. Щом лукът поомекне се залива със сметана, разбърква се добре и се прибавят спагетите. Готви се още 4-5 минути докато пастата се затопли от ново и ароматите се смесят.
Сос с пиле и броколи
Подготовка: 5 мин.
Готвене: 30 мин.
Порции: 4
Продукти:
400 г спагети
350 г пилешки гърди
150 г броколи
150 мл. бяло вино
150 мл. заквасена сметана
2 стръка див лук
черен пипер
сол
Начин на приготвяне: Три минути преди да се свалят от котлона спагетите се добавят броколите към тях, нарязани на розички. Спагетите и броколите се отцеждат, връщат се в тенджерата и се оставят. През това време в дълбок тиган пилешкото, нарязано на едри хапки, се запържва за 8 минути в зехтина. Добавя се бялото вино и се оставя да заври, след което се намалява котлонът и се оставя да къкри за 3 минути, докато течността се редуцира наполовина. Добавя се сметаната и нарязаният див лук, и се посолява със сол и черен пипер. Бърка се за няколко минути, докато се получи гъст сос. Пилешкото и сосът се добавят към сварените спагети с броколи и се бърка на тих огън за няколко минути, докато спагетите се овкусят напълно. Сервират се, докато са още топли.
Сос с колбаси и домати
Подготовка: 10 мин.
Готвене: 30 мин.
Порции: 6
Продукти:
200 гр. колбаси по ваш избор (наденички, кренвирши и т.н.)
8 с.л. домати от консерва
1 ч.ч. червено вино
2 с.л. пармезан
магданоз
сол
пипер
1 с.л. зехтин
Начин на приготвяне: Колбасите се нарязват на на хапки и се запържват на тиган, със съвсем малко мазнина, докато получат кафеникав загар. Добавят се доматите и се бърка 3-4 минути. Добавя се виното и се бърка още 2-3 минути. Накрая се добавят и пармезанът и накъсаният магданоз. Готви се още 1-2 минути и накрая се сипва пастата за да се затопли отново и за да се смесят добре ароматите.
Сос Гратин - Gratin
Подготовка: 2 мин.
Готвене: 30 мин.
Порции: 4
Продукти:
2 ч.л. масло
2 ч.л. счукан чесън
1 ч.л. горчица
1 ч.л. сол
1 ч.л.сушен розмарин
1 ч.чаша червено вино
1/4 ч.л. лют червен пипер
8 ч. чаши течна готварска сметана
Начин на приготвяне: Задушете чесъна с розмарина в маслото, докато чесънът започне да се зачервява. Добавете виното и оставете да къкри, докато се изпарят 2/3 от сместа. Добавете останалите продукти. Разбъркайте и оставете на котлона още 5 минути.
Магданозено песто
Подготовка: 10 мин.
Готвене: 20 мин.
Порции: 4
Продукти:
2 връзки магданоз
1/2 ч.чаша бланширани бадеми
1 малка глава червен лук, накълцана на ситно
1/2 ч.л. почистена от семките и накълцана на ситно люта чушка
1/2 ч.л.сол
3 - 4 с.л. зехтин
Начин на приготвяне: В кухненски робот смесете всички продукти, без зехтина, до получаването на пюре. Добавете зехтина на тънка струйка, като бъркате този път бавно. При нужда се добавя още зехтин, за да не стане пестото прекалено гъсто.
За да съхраните пестото, можете да го изсипете във формички за лед и да замразите в хладилника.
Сос с авокадо, босилек и чесън

Подготовка: 5 мин.
Готвене: 5 мин.
Порции: 4
Продукти:
2 броя узряло авокадо, нарязани на по две половинки и обелени
босилек
2 скилидки чесън
2 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок
сол и черен пипер на вкус
зехтин
чери доматаи
сладка царевица от консерва
Начин на приготвяне: Приготвянето е ужасно бързо, няма да усетите кога се направили вечерята. Та... пасирайте добре авокадото, с 2-3 стръкчета босилек, скилидките чесън. Добавете сол, черен пипер, лимоновия сок и зехтина. Трябва да се получи една добре направена паста. Добавете и разбъркайте към предварително сварените спагети, добавете малко чери домати и сладката царевица, и сте готови!
Сос с авокадо, спанак и орехи
Подготовка: 10 мин.
Готвене: 10 мин.
Порции: 4
Продукти:
1 скилидка чесън
1 авокадо
пресен спанак
½ чаша орехи
босилек
пармезан, настърган
1 супена лъжица пресен лимонов сок
¾ до 1 чаша вода от пастата
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: В блендер или пасатор прибавете останалите съставки, след което постепенно ¾ вода, в която се вари пастата до получаване на желаната консистенция.
Когато са готови спагетите, изсипете сместа и разбъркайте.
Сос с пилешки гърди, спанак, мащерка, босилек, риган и бекон
Подготовка: 10 мин.
Готвене: 30 мин.
Порции: 4
Продукти:
2 супени лъжици зехтин
пилешки гърди
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. мащерка, риган, босилек
5 средно големи домата, нарязани на кубчета
1 чаена чаша варен спанак
1 чаша вода
5 смени скилидки чесън
бекон
пармезан, настърган
паста пене или тънки макарони
Начин на приготвяне: В добре загрят тиган, сложете зехтина, след което пилешките гърди, които да се запържат. След няколко минути, обърнете пилешкото и поръсете с червения пипер и мащерката, ригана, босилека. След още няколко минути, обърнете до приготвяне. Извадете пилешкото и в същия тиган, добавете нарязаните домати и спанак, смлените скилидки чесън и бекона. Запържете, добавете малко вода, а след няколко минути и нарязаните пилешки гърди. Оставете да къкри. След като водата заври, добавете пармезана, разбъркайте докато течността премине в кремообразна и махнете тигана от котлона. Добавете сол на вкус.
Сос с целина и биволско сирене
Подготовка: 10 мин.
Готвене: 25 мин.
Порции: 6
Продукти:
200 г биволско сирене
4 стръка целина
1 глава червен лук
4 скилидки чесън
4 с.л. зехтин
1/2 л. доматен сос
босилек
черен пипер
Начин на приготвяне: В зехтина, се задушават нарязаните на ситно лук, чесън и целина. Щом омекнат се добавя доматеният сос. Овкусява се със сол и черен пипер и се оставя 10-15 минути да къкри и да се сгъстява.
Добавя се нарязаният на лентички босилек и предварително сварената и отцедената паста. Разбърква се добре и се готви още 5-6 минути докато пастата попие соса и се затопли отново.
И накрая нещо нетрадиционно сос със заешко месо, сметана, бяло вино и коняк
Подготовка: 10 мин.
Готвене: 120 мин.
Порции: 6
Продукти:
1 заек
1/2 кг паста
1 глава лук
4 стръка пресен лук
1 морков
1 чушка
2 с.л. зехтин
1 ч.ч. бяло вино
4 с.л. коняк
1/2 ч.ч. сметана
Начин на приготвяне: Заешкото месо се сварява за 1 час, след което се отцежда, охлажда, обезкостява и се нарязва на малки парченца. Лукът, чушката и морковът се нарязват на ситно и се задушават в малко зехтин. По желание се добавят и няколко стръка пресен лук, нарязан на ситно. Щом лукът се зачерви, се добавят виното и конякът и се задушава за 3-4 минути. Овкусява се със сол и черен пипер. Добавя се сметаната (1/2 ч.ч.), разбърква се и се изсипва предварително сварената ал денте паста. Готви се още 4-5 минути, докато пастата се затопли и ароматите се смесят.
Коментари
Публикуване на коментар