Подготовка: 5 мин.
Готвене: 10 мин.
Продукти за два варианта:
Първи вариант:
1 ч.ч. смлени орехови ядки
4-5 с.л. сироп от ягоди/череши (прибавя се на капки, за да не стане рядко; може и да не отиде всичкият; трябва да се получи тесто с консистенцията на поразмекнат пластилин)
2 с.л. пудра захар
1 бр. белтък
червена сладкарска боя (ако сиропа ви е с много наситен цвят може да сложете по-малко)
захар за овалване
Втори вариант:
1 ч.ч. смлени бисквити - чаени
1 ч.ч. смлени орехи
1/4 ч.ч. пудра захар
1 белтък (ако се притеснявате от суровото яйце или имате алергия заменете с течна сметана)
20 гр меко масло
червена сладкарска боя
сироп от ягоди и череши или плодова есенция, може разтворимо прахче ягода/череша (степче)
1/2 ч.ч. кристална захар за овалване
Начин на приготвяне:
Първи вариант:
Разбива се белтъкът с пудрата захар,
прибавят се смлените орехи, сиропа, боята, разтворена в 3-4 капки вода.
От сместа се оформят ягодки/черешки потапят се в червена боя и се овалват в кристална захар (сладкарска боя, но ако нямате - боя за яйца, според указанията ù; аз разтварям една капсулка в 100-тина мл вода). Забождат им се листчета от чемшир на ягодките (аз нямах и ги замених с листа от мента)
и иглички от бор на черешките и се оставят 5-6 часа, докато напълно изсъхнат.. Поднасят се след като престоят един ден.
Втори вариант:
Смиламе бисквитите и орехите на много фино. Всички продукти без кристалната захар се омесват, получава се червено тесто от боята. Оформят се по-големи топчета, които леко се издължават от едната страна за да добият формата на ягодка или по- малки за черешките. Овалват се в захар и им се набождат пак на ягодките чимшир, а на черешките борови иглички.
Коментари
Публикуване на коментар