Подготовка: 20 мин.
Готвене: 45 мин.
Порции: 20-30 парчета
Продукти:
За тестото
3 яйца
1 кубче мая
1 ч.л. захар
1 ч.ч. прясно мляко
щипка сол
2-3 капки оцет
брашно, колкото поеме
1 ч.ч. олио за намазване на корите
За плънката
2 чаени чаши счукани орехи
канела на вкус
За сиропа
1,5 литра вода
между 0.5 и 1 кг захар, зависи колко обичате да ви е сладко
2 ванилии или портокалова кора (или друг аромат по желание)
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря с малко от млякото (топло, но не горещо), захарта и малко брашно и се оставя на топло да шупне.
Тестото се приготвя от 3 яйца, шупналата мая, останалата част от прясното мляко, щипка сол, няколко капки оцет и брашно, колкото поеме за
среднотвърдо тесто.
Така замесеното тесто се разделя на три и се разточва на кори с дебелина около 2 мм. Първата кора се намазва обилно с олио, върху нея се слага втората, тя също се намазва с олио и върху нея се поставя и третата кора.
Така слепените три кори се поръсват обилно със счуканите орехи (около 2 чаени чаши), към които предварително е добавена канела на вкус.
След това трипластовата кора се навива,
намазва се с олио и започва да се усуква и издърпва.
След като добре се усуче така образувалото се руло се нарязва на колела с дебелина около 2 см.
Колелцата се поставят в намаслена тавичка, като се оставя известно разстояние между тях. Изчаква се да втасат около 10-15 минути и тавата се поставя в предварително нагрята фурна.
Пекат се на 200 градуса около 35-40 минути. Най-вкусна става на домашна фурна с дърва :)
Готовите „розички“ се оставят да изстинат добре, най-добре едно денонощие и след това се сиропират със захарен сироп, приготвен от 1.5 литра вода и 0.5 - 1 кг. захар, в зависимост от това колко сладко обичате, и аромат по ваш избор (аз не слагам за да е само аромата на канелата). Сиропът се вари 5-10 минути.
Когато нареждате розичките в тавата, в която ще ги сиропирате, оставете повече разстояние помежду им, защото набъбват и увеличават значително размера си (ако нямате достатъчно голяма тава, може да разделите количеството в две тави). Сиропът се излива веднага, докато е още горещ. Завиват се с фолио и се оставят да попият добре сиропа няколко часа, преди консумация. Може да се притиснат и с чиния, за да потънат хубаво и да попият по-добре сиропа.
Най-вкусни и добре напоени стават, ако престоят поне една нощ.
Коментари
Публикуване на коментар