BGtop Просеник с просо и просеник с царевично брашно за Йордановден Пропускане към основното съдържание

Представени

Кавърма-кебап със свинско

Продукти: 1 кг. свинско месо нарязано на хапки 3-4 глави нарязан на едро лук 3-4 печени червени чушки 1 люта чушка по желание 2-3 стръка праз лук и гъби по желание сол, черен пипер и малко чубрица 1 пълна лъжица доматено пюре 1 к. ч. вино 3-4 л. олио Начин на приготвяне: Нарязаното на кубчета месо от шол или плешка се запържва в мазнината заедно с лука. Когато месото и лука са добили хубав златист цвят се прибавят: нарязаният на ситно праз лук, гъбите, чубрица, лютата чушка (ако обичате люто), нарязаните печени червени чушки, черен пипер и сол. Добавете доматеното пюре разтворено в малко вода, налейте виното и разбъркайте много добре. Кебапът се задушава, докато остане на мазнина или се разпределя в гювечета и се пече около половин час.

Просеник с просо и просеник с царевично брашно за Йордановден

На Йордановден на масата отново обреден хляб, но той не е от чисто пшеничено брашно, а смесено с просено брашно в чест на просото. В някои райони на България вместо просо се слага царевично брашно.

Продукти:
Просеник с просо:
300 мл квас от ръж
100 мл вода
1 ч.л. мед
2 ч.ч. бяло брашно
2 ч.ч. смляно на брашно просо
1 с.л. сол
2 с.л. зехтин

Просеник с царевично брашно:
3 ч.ч. царевично брашно,
1 ч.ч. бяло брашно,
1 ч.л. сол,
100 мл. олио

Начин на приготвяне:
Просеник с просо:
Използвам квас от ръжено брашно (300 мл), който слагам в дълбока купа, добавям 100 мл вода и 1 ч.л. мед
Към сместа се добавя солта и постепенно брашното като се редува бяло и такова от смляно просо. 
(Ако нямата ситно смляно брашно от просо, можете да сварите 2 чаши просо и да ги смелите в блендера или с пасатор.)  Колко точно брашно ще е нужно за да се получи меко тесто зависи колко едро е смляно брашното, колкото е по-едро толкова повече течност поема. За разлика от тесто с мая, това се меси около 10 мин. докато се получи меко, еластично тесто
Тестото се оставя да втаса завито с фолио или мека кърпа, докато удвои обема си, около 3 часа
Отново се премесва като сега се добавя и мазнината. Оформя се и се поставя в намаслена тавичка. Оставя се да втаса отново за около час.
Пече се на средна фурна на 200 градуса около 40 мин. хлябът е готов когато почукате по кората и се чува как кънти. Тогава се изважда от фурната, след като изстине от тавата и се оставя да изстине напълно. Толкова е вкусно, когато отрежеш филия от още топлия хляб и я намажеш с малко масло.

Просеник с царевично брашно:
Царевичното брашно се попарва с малко вряла вода, колкото да се намокри, посолява се 
и се омесва на тесто заедно с бялото брашно. Изсипва се в обилно намаслена тава и отгоре се наръсва с останалата мазнина. Пече се в силно загрята фурна. Изпеченият просеник се увива в кърпа и се оставя да се задуши. Поднася се топъл вместо хляб.


Коментари

Популярни публикации

FreeWebSubmission.com SonicRun.com Уеб директория онлайн магазин Видеоклипове Мармалад Каталог Топ Сайтове Рейтинг класация на българските сайтове 5rov.com Страница в Ресурсбук Добави в колекцията ми Обратна връзка