Подготовка: 40 мин.
Готвене: 35 мин.
Порции: 12
Продукти:
3.5-4 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
200 гр размекнато краве масло (става и с маргарин/)
3 с.л. сметана /аз ползвам кисело мляко/
350 гр пудра захар ( 150 за тестото и 200 за белтъчния сняг)
4 яйца
1-2 ч.л. канела
4 ябълки /големи и по-добре киселички, настъргани на едро ренде/
Чаената чаша, която използвам, е 250 мл.
Начин на приготвяне:
1. Отделят се жълтъците от белтъците.
2. За тестото – разбиват се маслото/маргарина със 150 гр захар, добавят се жълтъците и сметаната/киселото мляко. Разбива се хубаво с миксер и след това се добавят брашното и бакпулвера. Накрая на ръка се оформя топка (но не месете много).
3. 1/3 от тестото се замразява в камерата на хладилника.
4. Останалата част от тестото се разстила във форма за торта с диам.26 см. като за пай – по дъното и нагоре по стените. Върху него се слагат настърганите, изцедени и разбъркани с канелата ябълки.
5. Белтъците се разбиват на сняг с 200 гр захар и се слагат върху ябълките.
6. Замръзналото тесто се настъргва на едро ренде върху белтъците.
7. Формата се поставя в студена фурна, включва се на 150 градуса и се пече докато настърганото тесто стане златисто. В моята фурна за 30-35 мин.
В ябълките понякога слагам стафиди, сушени плодове, орехи, лимонова кора, ванилия. Но непременно ги изстискайте, аз го правя с ръка, може и с марля, за да не се разводнява тестото. Сокчето си го изпивате на момента, много е хубаво. Сладкишът отгоре може да поръсите с пудра захар, да залеете с глазура, с някакво сладко - както решите, може и без нищо. Ако ябълките, които ще използвате са сладки, намалете количеството захар.
Коментари
Публикуване на коментар