BGtop Торта "Безе" с целувки Пропускане към основното съдържание

Представени

Кавърма-кебап със свинско

Продукти: 1 кг. свинско месо нарязано на хапки 3-4 глави нарязан на едро лук 3-4 печени червени чушки 1 люта чушка по желание 2-3 стръка праз лук и гъби по желание сол, черен пипер и малко чубрица 1 пълна лъжица доматено пюре 1 к. ч. вино 3-4 л. олио Начин на приготвяне: Нарязаното на кубчета месо от шол или плешка се запържва в мазнината заедно с лука. Когато месото и лука са добили хубав златист цвят се прибавят: нарязаният на ситно праз лук, гъбите, чубрица, лютата чушка (ако обичате люто), нарязаните печени червени чушки, черен пипер и сол. Добавете доматеното пюре разтворено в малко вода, налейте виното и разбъркайте много добре. Кебапът се задушава, докато остане на мазнина или се разпределя в гювечета и се пече около половин час.

Торта "Безе" с целувки

Продукти:
За блата:
5 яйца + 2 жълтъка (ако я правите с купени целувки може и без тях)
150  гр. захар,
4 с.л. олио,
1 ванилия,
1 бакпулвер,
1 1/2 ч.ч. брашно.

За целувките: 
2 белтъка,
2 ч.ч захар

За крема : 
7 с.л захар,
250 мл прясно мляко,
2 с.л. брашно,
1 1/2 ч.ч. смлени орехи,
250 гр масло (предпочитам немско),
1 ванилия.

За сиропиране: сок от компот от кайсии.
1/2 ч.ч. смлени орехи за украса

Начин на приготвяне:
Блатът се приготвя по обичайния за пандишпаново тесто начин. Белтъците и захарта се смесват в купата на миксера и се разбиват на висока скорост докато се получи гъст белтъчен сняг. Жълтъците се добавят един по един. Добавете ванилията, олиото и последно брашното смесено с бакпулвера – лъжица по лъжица. Скоростта на разбъркване не се променя. Разбърква се докато се получи хомогенна смес. Пека го в тава с d=38 cm. в загрята на 180 С фурна. Още при включването на фурната поставям в нея ореховите ядки да се запекат съвсем леко. След като орехите изстинат се смилат с машинка за орехи. 
За целувките разбийте белтъците на твърд сняг и тогава постепенно добавете захарта. 
В тава върху хартия с лъжица или шприц се оформят целувките. Сушат се около час при температура 100-120 С. 
За крема загрейте 7 с.л захар + 1 с.л. вода докато се получи карамел , залейте с 150 мл. мляко и варете докато се стопи карамела. Добавете размитото с останалото мляко брашно и варете докато крема се сгъсти. Щом кремът се охлади се добавят 1 1/2 ч.ч смлени орехи. 
Маслото със стайна температура се разбива, добавя се ванилията и след това лъжица по лъжица с много добро разбиване напълно охладения карамелен крем. 
Блатът се разрязва на две платки . Сиропира се със сок от компот от кайсии ( в оригинала бишкотите се потапят в подсладено прясно мляко, но аз предпочитам сока от компот защото е леко кисел и прави тортата по-свежа) и се намазва с 1/3 от крема. Върху него се поставят леко натрошените целувки така че да се покрие целия блат. Сиропира се леко и втората част от блата, намазва се с крем и внимателно се обръща върху целувките. 
Тортата се намазва с останалия крем и отстрани се посипва с 1/2 ч. смлени орехи. Украсява се според повода.

Коментари

Популярни публикации

FreeWebSubmission.com SonicRun.com Уеб директория онлайн магазин Видеоклипове Мармалад Каталог Топ Сайтове Рейтинг класация на българските сайтове 5rov.com Страница в Ресурсбук Добави в колекцията ми Обратна връзка