BGtop Сосове Пропускане към основното съдържание

Представени

Кавърма-кебап със свинско

Продукти: 1 кг. свинско месо нарязано на хапки 3-4 глави нарязан на едро лук 3-4 печени червени чушки 1 люта чушка по желание 2-3 стръка праз лук и гъби по желание сол, черен пипер и малко чубрица 1 пълна лъжица доматено пюре 1 к. ч. вино 3-4 л. олио Начин на приготвяне: Нарязаното на кубчета месо от шол или плешка се запържва в мазнината заедно с лука. Когато месото и лука са добили хубав златист цвят се прибавят: нарязаният на ситно праз лук, гъбите, чубрица, лютата чушка (ако обичате люто), нарязаните печени червени чушки, черен пипер и сол. Добавете доматеното пюре разтворено в малко вода, налейте виното и разбъркайте много добре. Кебапът се задушава, докато остане на мазнина или се разпределя в гювечета и се пече около половин час.

Сосове

Класически сосове, които не трябва да липсват от менюто ни. Сосове за салати, месо, риба, пиле или просто за разядка! - бешамел, доматен сос, салса, чеснов сос, сметаново-горчичен сос, сос велуте, сос англез, сметанов сос, майонеза, сос тартар, дзадзики, гъбен сос, сос карбонара, песто, италиански дресинг, винегрет, винен сос, медено-горчичен сос, барбекю сос, испански сос, сладко-кисел сос, къри сос, андалуски сос, холандски сос, болонезе, турски пикантен сос.

Класически сосове, които ще направят домашната ви храна още по-вкусна

   Вероятно първите писмени доказателства за използване на сосове в Европа датират от времето на Римската империя. Тогава един особен вид рибен сос, наречен гарум (известен още като ликуамен или мурия), е бил много популярен и ценен по цялото Средиземноморие. Приготвял се е от сол и ферментиралите вътрешности на различни риби - скумрия, тон, мурена и др. Въпреки неприятните усещания, които предизвиква споменаването на съставките на гарум, за него се твърди, че приличал по вид на отлежал мед, а вкусът му може би е наподобявал този на някои традиционни азиатски стридени и рибни сосове. Римляните често са го смесвали с виното за пиене или са го използвали вместо сол. Самата дума сос има римски корени. Sauce е френска дума, която произлиза от латинското salsus, в превод солен.
   Според кулинарните историци в Китай преди новата ера при случайна ферментация на соеви зърна се е появил добре познатият ни соев сос. Той, както и останалите продукти, получени при обработка на соеви зърна (като соевото сирене тофу например), са станали бързо едни от най-използваните храни в азиатския свят поради лесното отглеждане и високите добиви на соя. За соевия сос има сведения, че съдържа десет пъти повече антиоксиданти от червеното вино. Консумирането на големи количества от него обаче трябва да се избягва заради високото съдържание на сол.
   В средновековна Европа приготвянето на ястия със сос е била основна практика в кулинарията. Така разнообразието на рецептите за различни сосове се е увеличило многократно. Липсата на възможност за запазване на прясното мляко по това време е спомогнала за широката употреба на неговия растителен заместител - бадемовото мляко. Приготвял се е от счукани на ситно бадеми и вряща вода. Това е една от основните съставки за повечето от запазените до днес средновековни рецепти. В много от тогавашните сосове са били използвани подправки, които днес считаме за екзотични.

Бешамел 

Бешамел
Сосът бешамел е един от сравнително лесните сосове и е особено подходящ за сервиране със зеленчуци или яйца. Използва се и в някои рецепти за лазаня. Най-общо казано се приготвя от гъста светла брашнена запръжка разредена с горещо мляко. В по-сложния си вариант брашното се посипва върху задушени в масло зеленчуци и след това се налива млякото. Гъстотата на соса може да е различна (зависи от съотношението между брашното и млякото), но, изглежда, според всички рецепти щипка смляно индийско орехче е задължителна. Съществуват множество сосове на основата на бешамел като по-известните са: сос морней (прибавя се настъргано сирене като грюер, пармезан или ементал) и сос нантуа (със сметана и скариди, много подходящ за рибни ястия).
Продукти:
1/2 л. прясно мляко,
50 гр.масло,
50 гр. брашно/една кафена чашка,
индийско орехче, сол, пипер
Начин на приготвяне: В тенджера налейте прясното мляко и леко го затоплете (без да завира!). В дълбок тиган разтопете кравето масло, добавете 2 брашното и разбъркайте добре всички съставки. Внимателно прибавете млякото на малки порции, разбърквайки сместа непрекъснато. Варете около 1-2 минути след завиране. Сосът трябва леко да се сгъсти. Свалете го от котлона, прибавете щипка хималайска сол, бял пипер и индийско орехче по желание.

Ето и един малко по-различен вариант:
прясно мляко - 3 ч.чаши
главичка лук - средна
краве масло - 4-5 с.л.
брашно - 1/3 ч.ч.
сол, чер пипер, дафинов лист
Ситно нарязания лук и дафиновия лист се слагат в тенджерка, заливат се с млякото и се оставя да заври. Тенджерката се сваля от огъня , оставя се настрана и след 15-20 мин. млякото се прецежда. В кравето масло се запържва брашното до златисто и на тънка струйка се налива прецеденото мляко. Сосчето кипва, като се бърка непрекъснато. Добавят се сол и подправки, и се вари 15-20 мин на слаб огън, като пак се разбърква. Хубаво е накрая пак да се прецеди, за да се получи съвсем гладък сос. Вкусен е!
Ако имате пресен бульон от варено месо, може да разредите с него млякото, т.е. да сложите чаша и половина мляко и чаша и половина бульон.

Доматен сос

Доматен сос
Навярно най-лесният сос е доматеният. Просто нарязани домати (по възможност обелени и с отстранени семки) се готвят с малко зехтин и сол. Вариантите за овкусяване на доматения сос са безкрайни, например класическите за Италия чесън, босилек и риган или предварително задушен лук и черен пипер, та дори и настъргани моркови. Лесното му приготвяне и здравословните продукти, които съдържа го правят предпочитан от много готвачи и домакини. Повечето от известните сосове за паста са доматени, но червеният зеленчук е много популярен и в Латинска Америка и Индия. Много видове салса и къри дължат цвета си на него.
Продукти:
1 глава ситно нарязан лук,
3-4 счукани скилидки чесън,
4 домата,
800 грама нарязани консервирани домати,
2 супени лъжици доматено пюре,
1 супена лъжица захар
1 супена лъжица риган, сол, пипер
Начин на приготвяне:
Загрейте малко зехтин на дъното на голям тиган. Добавете 1 глава ситно нарязан лук и 3-4 счукани скилидки чесън. Запържете за 7-8 минути. Добавете 1 супена лъжица риган, 800 грама нарязани консервирани домати, 2 супени лъжици доматено пюре и 1 супена лъжица захар. Варете, докато сосът се сгъсти. След това се добавят 4 пресни домати, предварително обелени и почистени от семената. Подправете със сол и пипер.


Салса сос

Салса сос
Ако харесвате мексиканската кухня, със сигурност ще харесвате леко пикантния сос салца. Прекрасно допълнение за начос, тортила чипс, царевични питки и други.
Продукти:
15 чери домати (или 7-8 обикновени),
1 малка глава кромид лук,
2 скилидки чесън,
1 или ½ люта чушка без семките,
½ връзка магданоз и див лук (зелен лук),
1 чаена лъжичка балсамов оцет,
1 супена зехтин екстра върджин,
сок от ½ лайм,
1 к, л. (кафява) захар
кимион, пресен босилек, сол, пипер
Начин на приготвяне:
Смелете в блендер 15 чери домати (или 7-8 обикновени), 1 малка глава кромид лук, 2 скилидки чесън, 1 или ½ люта чушка без семките, ½ връзка магданоз и див лук (зелен лук). Добавете 1 чаена лъжичка балсамов оцет, 1 супена зехтин екстра върджин и сок от ½ лайм. Подправете със сол, една кафена лъжица (кафява) захар, щипка кимион, пресен босилек и черен пипер на вкус.

Чеснов сос

Чеснов сос
Чесновият сос е идеалната добавка към кюфтета от тиквички и не само. Може да се използва и за дресинг към салати. Изключително лесен за приготвяне и много вкусен.
Продукти:
250 гр. заквасена сметана или кисело мляко,
3-4 скилиди чесън,
ситно нарязан копър, мащерка, сол, черен пипер
Начин на приготвяне: В купа смесете 250 гр сметана или кисело мляко със ситно нарязан копър и 3-4 скилиди чесън. Прибавете щипка сол и черен пипер по желание. За по-наситен вкус, можете да сложете малко мащерка.



Сметаново-горчичен сос

Сметаново-горчичен сос
Този сос е прекрасно допълнение за всякакви аламинути от риба и зеленчуци.
Продукти:
200 мл сметана с 20% масленост,
1 чаена лъжичка бяла горчица,
3 супени лъжици дижонска горчица,
2 супени лъжици мед,
сока от един лимон или половинка лайм,
семена от кориандър,
синап на семена,
ситно нарязан копър, магданоз, сол, черен пипер
Начин на приготвяне: Изсипете в тенджера 200 мл сметана и я загрейте на слаб огън. Добавете 1 чаена лъжичка бяла горчица и 3 супени лъжици дижонска горчица, 2 супени лъжици мед, сока от един лимон или половинка лайм и разбъркайте старателно. Запечете семенца кориандър и синап на сух тиган върху слаб огън за 8-10 минути, докато започнат да освобождават аромата си. Прибавете ги към соса. Когато сосът започне да се сгъстява, добавете нарязаните на ситно билки – копър, магданоз или други по желание и отстранете от огъня.

Сос "Велуте"

Сос "Велуте'
Велуте (velouté) на френски означава мек, кадифен и тези думи доста подхождат на последния от основните сосове заради лекия му, галещ небцето вкус. Приготвя се от светла запръжка и светъл рибен, пилешки или телешки бульон и се подправя със сол и пипер. Продължителното редуциране на течността оформя характерната кадифена текстура. Използва се основно за птичи блюда, както и за морски дарове. Разбира се, и при велуте замяната или добавянето на някои съставки го превръщат в друг сос. Ако към рибно велуте се добавят шалот и бяло вино, се получава сос Берси. Унгарският сос е подобен, но подправен със сладък червен пипер, а за сос сюпрем пилешкото велуте се редуцира заедно с пълномаслена сметана.
Продукти:
60 гр.масло
70 гр. брашно
1 л. бульон
1 к.л. сол, няколко щипки черен пипер
Начин на приготвяне: Рецепта за сос "Велуте", който се приготвя по подобен начин, както сос Бешамел дадена майко по-горе. Разтопете маслото на средно силен котлон. Добавете брашното, като разбърквате добре, за да стане сосът гладък. Постепенно добавете пилешки бульон (без проблем можете да го замените с телешки или зеленчуков според вкуса ви и ястието, за което ще използвате соса Велуте). След като заври, оставете за 10 минути, за да се сгъсти. Преди да свалите от котлона, добавете солта и черния пипер.



Сос "Англез"

Сос "Англез"
Сервира се с варени птици и варени меса.
Продукти:
4 сварени яйца
300 гр. мляко
50 гр. масло
50 гр. брашно
300 мл. бульон
Начин на приготвяне: Приготвя се бешамел от маслото, брашното и млякото. Бешамелът се се разрежда с бульона. Към соса се прибавят четирите белтъка, сварени и накълцани на ситно, и четирите жълтъка на ситно пюре. Размесваме добре.

Сметанов сос със сирена

Сметанов сос със сирена
Продукти:
100 мл сметана с 20% масленост,
1 чаена лъжичка бяла горчица
100 г топено сирене,
10 мл олио,
30 гр. настърган кашкавал или твърдо сирене
босилек и черен пипер
Начин на приготвяне: В тенджерата поставете 100 г топено сирене, 10 мл олио, 100 мл сметана. Варете на слаб огън, докато кипне, периодично разбърквайки соса. Свалете от котлона. Добавете подправки на вкус – босилек и черен пипер. При постоянно бъркане, прибавяйте на порции настъргания кашкавал или твърдо сирене (около 30 г).

Домашна майонеза

Домашна майонеза
Приготвянето на класическата френска майонеза много наподобява това на холандския сос, но се прави на стайна температура, като се използват жълтъци, качествен зехтин, оцет и горчица. Тази майонеза има много по-плътен и наситен вкус от познатите ни промишлено произведени, но за съжаление е голяма рядкост заради използването на сурови яйца. Подобно на холандския сос и от майонезата се получават множество сосове. За сос тартар се прибавят нарязани на ситно кисели краставички и лук (а понякога и маслини, каперси и твърдо сварени яйца). Айоли пък е майонеза, приготвена от зехтин, в която е добавен чесън.
Продукти:
2 жълтъка,
90 мл. зехтин или олио
½ чаена лъжица горчица
1 супена лъжица лимонов сок,
½ чаена лъжица сол,
¼ чаена лъжица захар
Начин на приготвяне: Разбийте 2 жълтъка с ½ чаена лъжица горчица, ½ чаена лъжица сол и ¼ чаена лъжица захар. Разбийте сместа с помощта на миксер до получаване на хомогенна консистенция. Започнете бавно и по-малко да капвате от зехтина (90 мл). Може да използвате същото количество слънчогледово олио вместо зехтин. Продължаваме да разбиваме сместа без да спираме. Трябва да получим пухкава и нежна майонеза, към която да добавим 1 супена лъжица лимонов сок. Разбиваме всичко още веднъж и готово – вече си имаме вкусна и по-здравословна домашна майонеза!

Сос Айоли 

Сос Айоли











Айоли е един от най-популярните сосове в цял свят. Основните му съставки са зехтин и чесън, като към тях могат да се добавят различни билки и подправки. Интересното за сос Айоли е, че за него се говори още в ранните векове след Христа. През I век с. Хр. Плиний говори за смес от чесън и зехтин, която се сервирала с храната.
Днес мнозина наричат айоли чеснова майонеза, което обаче не е съвсем коректно. В традиционната френска кухня сос Айоли се приготвя от жълтък, скилидки чесън, сол, черен пипер и зехтин. Да мнозина ще кажат, че това са съставките за майонеза + чесън. Въпреки това професионалните кулинари често не признават слагането на Айоли и чесновата майонеза под един знаменател.
Когато приготвяте сос Айоли у дома, можете разбира се да използвате готова майонеза, за да спестите време, но аз по-горе ви показах колко лесно и бързо можете да я направите и сами.
Сос Айоли (както ще се уверите сами) подхожда на почти всичко. Аз обожавам да го сервирам с пържени картофи или друг тип пържени/ панирани зеленчуци. Подхожда много на пържена риба или печено пиле, както и на печено на скара свинско месо. Някои добавят сос Айоли към различни салати от варени картофи. В зависимост от подправките, които сложите към сос Айоли, можете да го сервирате с почти всичко.
Продукти:
1 ч.ч. зехтин
2 ск. чесън
1 жълтък на стайна температура
щипка сол
Начин на приготвяне: Смелете чесъна и солта, след което към тях добавете жълтъка и разбъркайте добре. След това много бавно започнете да добавяте зехтина, като бъркате непрекъснато. Постепенно сместа ще придобие плътността на рядка майонеза. Сосът е готов за поднасяне след кратко охлаждане в хладилник, за да може чесънът да си пусне аромата.

Сос "Тартар"

Сос "Тартар"










Сосът идва от фр. sauce tartare. Изключително лесен и много вкусен сос, който не изисква особено суетене около печката. Този сос е идеален за месо, птици, риба и морски дарове.
Продукти:
6 супени лъжици лека майонеза (вижте рецептата за домашна майонеза по-горе) или сметана,
една голяма или две средни кисели краставици,
малка връзка пресен магданоз,
eдна-две скилиди чесън,
1/4 лимон,
1/2 лъжица горчица,
зелен лук
каперси,
сол и черен пипер
Начин на приготвяне: В купа сложете 6 супени лъжици лека майонеза (вижте рецепта за домашна майонеза по-долу) или сметана, ако не обичате майонеза. Прибавете една голяма или две средни ситно нарязани кисели краставици и малка връзка пресен магданоз. Пресовайте една-две скилиди чесън и ги смесете със сметана. Разбъркайте до получаване на гъст сос. Подправете със сол и черен пипер, покрийте с фолио и оставете в хладилника за около един час. По желание, можете да добавите сок от четвъртинка лимон, половин лъжица горчица, зелен лук или каперси.

Гръцки сос "Дзадзики"

Гръцки сос "Дзадзики"
„Дзадзики“ е гръцка млечна салата, подобна на нашата салата „Снежанка“. Използва се още като добавка към дюнери.
Продукти:125 мл изцедено кисело мляко,
2-3 скилиди чесън,
1 краставица,
1 супена лъжица зехтин,
лимонов сок,
магданоз, копър и сол,
мента или мащерка
Начин на приготвяне: Смесете 125 мл кисело мляко, 2-3 скилиди счукан чесън, 1 обелена и настъргана краставица (преди да добавите краставицата, изстискайте добре сока й), 1 супена лъжица зехтин, лимонов сок, ситно нарязан магданоз, копър и сол на вкус. Поставете я в хладилник за около час. По желание можете да добавите пресни листа мента или стръкчета прясна мащерка.

Гъбен сос

Гъбен сос
Гъбеният сос е подходящо допълнение към различни видове паста, кнедли, равиоли, пелмени, ориз, картофи, както и към всички видове месо.
Продукти:
200 гр гъби,
1 гл. лук,
150 гр сметана
зехтин или масло
сол и черен пипер
различни билки по ваш вкус
Начин на приготвяне: Задушете в малко зехтин или масло 200 гр нарязани на ситно гъби и една глава лук и оставете да къкрят за около 15 минути на затворен капак, за да не се изпари течността. Прибавете 150 гр сметана и задушавайте още 5-7 минути на слаб огън, след това прибавете нарязаните на ситно билки, по желание – счукан чесън и черен пипер. Свалете от котлона. За по-фина консистенция можете да пасирате соса в блендер.


Сос "Карбонара"

Сос "Карбонара"
Продукти:
100 милилитра сметана за готвене
1-2 скилидки чесън
1 малка глава лук
200 грама шунка/бекон
Пармезан
Босилек
Зехтин
Пипер
СолНачин на приготвяне: Накълцания на ситно лук се задушава до стъклено в зехтина. Добавя се нарязаната на ситни кубчета шунка или бекон. Сметаната се излива и огънят се намалява. Подправя се със сол, пипер и босилек. При сервиране се поръсва обилно с настърган пармезан.

Сос "Песто"

Сос "Песто"
Песто е популярен сос от италианската кухня, произведен на основата на зехтин, босилек и сирене. Пестото най-често се използва при консумирането на паста, лазаня, при приготвяне на супи, с крутони или се намазва на филия хляб (от Уикипедия). Също така се използва и като дресинг за салати.
Продукти:
50 г босилек,
2-3 скилидки чесън,
50 гр пармезан (или друго твърдо сирене),
3 супени лъжици кедрови ядки,
100 мл зехтин екстра върджин,
сол и черен пипер
Начин на приготвяне: Пасирайте в блендер 50 г босилек, 2-3 скилидки чесън, 50 гр пармезан (или друго твърдо сирене), 3 супени лъжици кедрови ядки, 100 мл зехтин екстра върджин и хималайска сол на вкус.

Сос за салата "Цезар"

Сос за салата "Цезар"
Продукти:
1 жълтък,
150 мл зехтин екстра върджин,
2 скилиди чесън,
1 чаена лъжица горчица,
1 кафена лъжичка сол,
1 супена лъжица лимонов сок,
1 чаена лъжичка червен пипер,
50 г настърган пармезан
Начин на приготвяне: Смесете 1 чаена лъжица горчица с 1 жълтък и 1 кафена лъжичка сол. Внимателно добавете капка по капка 150 мл зехтин екстра върджин. Разбийте старателно с вилица до получаване на еднородна консистенция, наподобяваща лека майонеза. Добавете 1 супена лъжица лимонов сок, 1 чаена лъжичка червен пипер, 2 скилиди счукан чесън и 50 г настърган пармезан. Сосът е идеално допълнение за всички видове зелена салата. Добре се комбинира с пилешко и пуешко месо.

Италиански дресинг за леки салати (Сос Винегрет)

Сос Винегрет
Продукти:
2 и 1/2 супени лъжици зехтин,
1 и 1/2 супени лъжици балсамов оцет,
1 скилида чесън,
1/4 чаена лъжичка сол,
черен или бял пипер
Начин на приготвяне: В малко бурканче смесете 2.5 супени лъжици зехтин, 1.5 супени лъжици балсамов оцет, една скилида счукан чесън, 1/4 чаена лъжичка сол и черен или бял пипер на вкус. Затворете с капак и разклатете добре. Дресингът е готов.

Винен сос за печени меса 

Винен сос
Сосът е подходящ за червени меса. Идеален е за любителите на вино, въпреки че не съдържа алкохол – тъй като се е изпарил по време на готвенето.
Продукти:
1-2 супени лъжици зехтин,
1 гл. лук,
40 гр. масло,
1 супена лъжица брашно,
2 чаши вино,
175 мл вода,
магданоз, сол и черен пипер
захар
Начин на приготвяне: Загрейте една-две супени лъжици зехтин в тигана. Добавете нарязания на ситно лук и задушавайте на слаб огън, разбърквайки от време на време, (на всеки 5 минути), докато потъмнее. Добавете 2 чаши вино и 175 мл вода и се оставя соса да къкри за 10 минути. В купичка смесете 40 г разтопено масло и една супена лъжица брашно. Бъркайте до получаване на паста, като постепенно я добавете в тигана със соса. Прибавете наситнен магданоз, сол и черен пипер на вкус. Ако сосът е леко кисел, можете да добавите малко захар, за да балансирате вкуса на соса.

Медено-горчичен сос

Медено-горчичен сос
Този сос подхожда най-много на пилешко.
Продукти:
1/2 чаша горчица,
1/2 чаша мед,
1/2 чаена лъжичка настърган джинджифил,
черен или бял пипер
Начин на приготвяне: Смесете половин чаша горчица, една четвърт чаша натурален мед (разтопен на водна баня, ако е необходимо) и половин чаена лъжичка настърган джинджифил. Сложете за кратко в хладилника. Сосът е идеален за пилешки хапки, пиле на скара и всякаква други вариации на пилешкото.


Барбекю сос

Барбекю сос
Барбекю сосът е подходящ за всички ястия на грил – за печено пиле на скара, ребърца, пържоли и др.
Продукти:
50 гр масло,
1 глава лук,
200 мл доматено пюре,
50 г мед,
2 супени лъжици лимонов сок,
сол и черен пипер
Начин на приготвяне: Разтопете 50 гр масло на слаб огън, добавете 1 глава ситно нарязан лук, запържете леко 4-5 минути. Добавете 200 мл доматено пюре, 1/3 чаша вода, 50 г натурален мед, 2 супени лъжици лимонов сок и 1-2 щипки черен пипер. Щом заври, свалете от котлона.

Испански сос

Испански сос
Испанският сос (сос еспаньол или кафяв сос) произлиза от широко използвания през XVII век сос Робер и представлява тъмна запръжка от брашно и масло разредена с голямо количество силен телешки бульон от печени кости и подложена на продължително редуциране. В автентичната рецепта са включени и различни зеленчуци, които при прецеждането на соса се пюрират. Прибавя се и доматено пюре. Така приготвеният сос много рядко се сервира в този си вид. Обикновено се използва за основа на други сосове, повечето от които са много подходящи за дивеч и червени меса. По-известни от стотиците варианти във френската кухня са бургундският сос (сос бургиньон), ловджийският (сос шасьор) и сосът с гъби.
Продукти:
шунка - 120 г
говеждо месо - 120 г
шери - 3/4 ч.ч.
бульон - 500 мл месен
чушки - 1 броя Капия
лук - 2 глави кромид
домати - 2 броя
дафинов лист
масло - 60 г
магданоз - 1 - 2 стръка
брашно - 1 с.л.
черен пипер
сол
Начин на приготвяне: Запържете брашното в загрятото масло и добавете ситно нарязания лук. След малко сипете скълцаната ситно чушка, магданоз, дафиновия лист, объркайте и долейте бульона и шерито. Оставете соса да заври и прибавете ситно нарязаните говеждо месо и шунка. Оставете да къкри за 2 часа на тих огън. След това добавете обелените и нарязани домати, овкусете с черен пипер и сол и варете, докато течността от доматите леко се изпари.

Сладко-кисел сос

Сладко-кисел сос
Сладко-киселият сос е може би най-известния сос от китайската кухня. Подходяш е за свинско пилешко и т.н.
Продукти:
1 супена лъжица доматено пюре,
1 супена лъжица соев сос,
3 супени лъжици портокалов сок,
1 супена лъжица царевично брашно или нишесте,
2 супени лъжици оцет,
1 и 1/2 супени лъжици захар,
джинджифил,
чесън
Начин на приготвяне: Смесете 1,5 супени лъжици захар, 2 супени лъжици оцет, 1 супена лъжица доматено пюре, соев сос и 3 супени лъжици портокалов сок. Отделно смесете 1 супена лъжица царевично брашно с 4 супени лъжици вода и добавете към сместа. Сложете получения сос на огъня и оставете да заври, като разбърквате непрекъснато. По желание можете да добавите фино настърган джинджифил и счукан чесън.

Къри сос

Къри сос
Къри – много наситен и вкусен сос, който е подходящ за всички видове месо, риба, птици и ориз. Идеален е както за месни, така и вегетариански ястия.
Продукти:
1 глава лук,
няколко скилидки чесън,
1 супена лъжица брашно,
бульон в зависимост от това с какво месо ще го сервирате,
2 супени лъжици къри на прах,
1 чл. л. куркума (шафран),
1 чаена лъжичка лимонов сок,
1 чаена лъжичка горчица
Начин на приготвяне: В дълбок тиган запържете 1 глава ситно нарязан лук и няколко скилидки чесън. Постепенно прибавете 1 супена лъжица брашно и разбъркайте старателно. Свалете тенджерата от котлона и изсипете бульона, като следите, да не се образуват бучки. Прибавете 2 супени лъжици къри на прах, 1 чл.л куркума. Разбъркайте, върнете тигана на печката и оставете да къкри на тих огън около 5 минути. Добавете 1 чаена лъжичка лимонов сок и горчица, изключете котлона. Сервирайте соса топъл.

Андалуски сос

Андалуски сос
Този сос е подходящ за яйца, риба и месо.
Продукти:
червени чушки,
3 с.л. доматеното пюре,
1 ч.л. ракия,
200 гр домашна майонеза,
1 глава лук,
лимонов сок на вкус,
черен пипер,
Начин на приготвяне: Изпечените, обелени, почистени от семената и нарязани на ситно чушки се счукват заедно с 3 с.л. доматеното пюре и 1 ч.л. ракия. Прибавете 200 гр домашна майонеза и нарязания на ситно лук, лимонов сок на вкус и червен пипер. Покрива се с фолио и се слага в хладилника за около час.


Холандски сос

Холандски сос

Знаменитото ястие яйца по бенедиктински сигурно никога нямаше да придобие такава слава, ако не се приготвяше с изключително вкусния холандски сос. Въпреки семплите продукти, от които е направен - жълтъци, лимонов сок, разтопено масло и лют червен пипер (по желание), сосът заслужено е един от най-известните. Е, известен е и с трудностите при приготвянето му. Добър метод е съставките да се разбиват в купа на водна баня, като купата не влиза в контакт с едва врящата вода. Различни добавки към холандския сос го превръщат в други, не по-малко вкусни сосове. Ако добавките са ситно нарязан шалот (дребен лук, много популярен във Франция) и естрагон, а лимоновият сок се замени с естрагонов оцет, това е сос беарнез. Бланшираните портокалови кори и портокаловият сок са продуктите за малтийски сос (сос малтез), а сметаната, хрянът и мащерката - за баварски (сос бавароаз).
Продукти:
6 жълтъка
400 гр. прясно масло
1 лимон
40 мл. вода
оцет, черен пипер на зърна
Начин на приготвяне: Жълтъците се отделят внимателно от белтъците. Поставят се в съд с обло дъно и се разбъркват докато се получи кремообразна маса. Оцетът, размесен с водата и подправен с черния пипер се вари, докато бомът му се намали с 2/3, прецежда се и се изсипва в крема от жълтъците. Сместа се бърка непрекъснато на топла водна баня, докато се загрее до температура 40 градуса и се превърне в сметаноподобна маса. Прибавя се на тънка струя при непрекъснато разбиване разтопеното и прецедено масло. Полученият сос се подправя със сол и лимонов сок. Поднася се с цветно зеле, аспержи, варени риби и др.


Сос "Болонезе"

Сос "Болонезе"
За класически сос "Болонезе" важи простото правило – търпение, търпение и качествени продукти. Когато направите соса, винаги си оставете 4-5 лъжици, за да може да направите Солени тарталети за кутиите за храна. Ще ви спасят някоя сутрин, когато имате тежък делови ден и трябва да излезете много рано от дома. Сосът "Болонезе" е най-известният италиански сос за паста. Произхожда от град Имола, Болония, където се нарича просто рагу. Първите документирани рецепти за паста Болонезе датират от 18 век. В световен мащаб под Болонезе се разбира доматен сос с кайма, но това е далеч от традиционното италианското рагу. Също така по света най-често се сервира със спагети, но не и в Италия, където се използват талятели или друга плоска паста (фетучини, папардели). Използват се много зеленчуци, които се нарязват на много ситно, така че да не се забелязват в соса. Чесънът не присъства в оригиналната рецепта, за разлика от всички останали вариации, както и подправките - използват се единствено сол, черен пипер и индийско орехче. Виното може да е както червено, така и бяло. Сиренето трябва да е пармезан, беконът - панчета, а доматите - задължително пресни.
Продукти:
300 г телешка кайма
150 г панчета
50 г моркови
50 г стебла от целина
50 г лук
6 с.л. доматен сос
1 ч.ч. мляко
1/2 ч.ч. червено вино
сол и черен пипер
Начин на приготвяне: Панчетата се нарязва на ситно и се запържва. Морковите, целината  и лукът се нарязват на ситно и се добавят в тигана. След няколко минути се добавя телешката кайма и се готви, докато започне да променя цвета си. Добавят се виното  и доматите. Котлонът се намалява и сосът се оставя да къкри около 2 часа. Накрая се добавя млякото и се овкусява със сол и черен пипер.


Турски пикантен сос

Турски пикантен сос
Продукти:
2 глави лук,
1 супена лъжица доматено пюре или един голям домат,
1 червена чушка,
1-2 скилиди чесън,
½ люта чушка,
2 супени лъжици зехтин,
сол,
червен пипер,
черен пипер,
половин чаена лъжичка кориандър на прах,
няколко листенца пресен кориандър,
копър,
1 чаена лъжичка лимонов сок или оцет
Начин на приготвяне: В блендер сложете лука на едри парчета, доматеното пюре или домата обелен и нарязан на парчета, чушката и чесъна. За люта нотка прибавете лютата чушка без семките. Пасирайте всичко до получаване на еднородна маса. Прехвърлете в купа, прибавете зехтина, солта, червения и черен пипер, кориандъра на прах, пресния кориандър, копъра, лимоновия сок или оцета. Затворете с капак и оставете да престои около час, за да освободят и смесят ароматите си.


Коментари

Популярни публикации

FreeWebSubmission.com SonicRun.com Уеб директория онлайн магазин Видеоклипове Мармалад Каталог Топ Сайтове Рейтинг класация на българските сайтове 5rov.com Страница в Ресурсбук Добави в колекцията ми Обратна връзка