Подготовка: 30 мин.
Готвене: 50 мин.
Порции: една тава голяма
Продукти:
За тиквеник с готови кори:
1 пакет кори за баница – 400 грама
За тиквеник с домашно точни кори:
400 г брашно + 100 г за разточване
1 чаена лъжица сол
200 мл хладка вода
4 супени лъжици олио за намазване на корите
За плънката:
около 1 300 гр. почистена тиква, но не по-малко
1 ч.ч. и още много малко захар – 250 г
125 г масло ако искате да е постен тиквеника заменете маслото с 1 ч.ч. олио
1 ч.ч. натрошени орехи – 100гр.
1 ч.л. канела
Начин на приготвяне:
Тиквата се настъргва на едро ренде или с кухненски робот. Майка ми, например стърже с лъжица тиквата и получава по-финна плънка, поради което я поставя сурова в баницата.
Когато я рендосаме трябва да я задушим в тенджера.
На слаб котлон прибавям до 1 к. ч. вода, за да не загори тиквата и около 100 г от маслото. Похлупвам капака и оставям тиквата да омекне. Разбърквам няколко пъти тиквата.
Отстранявам капака на тенджерата и добавям захарта. Разбърквам и чакам водата да се изпари. Опитвам тиквата, защото трябва да се убедя, че е сладка. Всяка тиква е различна по сладост, а и човек има различни предпочитания.
Отстранявам с лъжица и опитвам изстиналата тиква. Прибавям канелата и орехите. Разбърквам и изчаквам тиквената каша да се охлади.
Намазвам с масло една голяма тава.
С готови кори:
Върху всяка кора поставям по 4-5 с. л. тиква и навивам на руло.
Готовата кора се реди в тава във формата на охлюв. На мен ми остават 4-5 кори и ги натрошавам в самите кори с плънката, но може и върху самата баница.
Върху готовата баница поставям малки резенчета масло или разтопено в микровълновата печка (за по-прецизно) и нанасям в по-сухите участъци. Може да се поръси с 2 с. л. кристална захар.
Поставя се в предварително загрята фурна на 200, а след 10-тина минути на 180 градуса. Пече се до пълна готовност и се проверява готовността на баницата отдолу. Около 50 минути са достатъчни.
Когато извадим баницата трябва да я поръсим с пръски вода и да я завием с кърпа до нейното охлаждане. След това с цедка поръсваме баницата с пудра захар според личните предпочитания за сладост.
За тиквеник с домашно месени и точени кори:
Брашното се пресява заедно със солта. Постепенно се добавя водата и се омесва еластично тесто. Оставя се покрито с кърпа за 30 минути.
Тестото се разделя на 4 парчета. От всяко парче се разточва тънък лист. Повърхността върху, която се разточва тестото се поръсва с брашно. По време на точенето, кората също се наръсва с брашно, за да не залепва за точилката.
След като се разточи една кора се намазва с 1 супена лъжица олио. Върху нея се разпределя 1/4 от плънката. Навива се на руло, а след това рулото се усуква. Така се приготвят и четирите кори.
Кръгла тава се намазва с олио. Подреждането на рулата става от центъра на тавата. Първото руло се навива на охлюв в центъра, следващото се навива около него и така докато се наредят всички.
Баницата отгоре се намазва с малко олио. Пече се в предварително нагрята на 200°C фурна за 45-50 минути.
Оставя се да се охлади леко и се нарязва на парчета. Сервира се поръсена с пудра захар.
Коментари
Публикуване на коментар