BGtop Свински ребра с кисело зеле на фурна в гювеч или в тава Пропускане към основното съдържание

Представени

Кавърма-кебап със свинско

Продукти: 1 кг. свинско месо нарязано на хапки 3-4 глави нарязан на едро лук 3-4 печени червени чушки 1 люта чушка по желание 2-3 стръка праз лук и гъби по желание сол, черен пипер и малко чубрица 1 пълна лъжица доматено пюре 1 к. ч. вино 3-4 л. олио Начин на приготвяне: Нарязаното на кубчета месо от шол или плешка се запържва в мазнината заедно с лука. Когато месото и лука са добили хубав златист цвят се прибавят: нарязаният на ситно праз лук, гъбите, чубрица, лютата чушка (ако обичате люто), нарязаните печени червени чушки, черен пипер и сол. Добавете доматеното пюре разтворено в малко вода, налейте виното и разбъркайте много добре. Кебапът се задушава, докато остане на мазнина или се разпределя в гювечета и се пече около половин час.

Свински ребра с кисело зеле на фурна в гювеч или в тава

Продукти:
700 г свински ребра, нарязани на порции по 2 ребра
1 кг кисело зеле, нарязано на дребни парчета
300 мл зелев сок
2 глави лук, нарязан на кубчета или 3 стръка праз нарязан на колелца
2-3 супени лъжици с връх свинска мас или олио
2 чаени лъжици сладък червен пипер
1 суха чушка
сол и прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне:
Ребрата се измиват и подсушават хубаво с кухненска хартия, нарязват се и се изпържват в силно загрятата мазнина. Тъй като зелето носи доста мазнина, може вместо олио да използвате свинска мас. 
Ребрата се изваждат и в мазнината се изсипва нарязаният лук/праз. Задушава се и към него се прибавя червения пипер. Разбърква се добре. Прибавя се нарязаното на ситно кисело зеле, нарязаната суха чушка и подправките. Разбърква се.
Половината от сместа се изсипва в глинен гювеч. Отгоре се подреждат ребрата и се покриват с останалото зеле, ако са ви останали от ребрата ги подреждате и тях най-отгоре. Заливат се със зелевия сок и ако е необходимо се добавя вода, така че всичко да бъде покрито с течност.  Затваряме гювеча с капака. Слага се да се пече, като фурната не бива да е предварително загрята. Включваме фурната на на 200°C. Готви се около 2 часа и половина като последния половин час може да отворим гювеча за да се запече отгоре ястието.
Вместо в гювеч може да подредите зелето и ребърцата в тавичка, но тогава го слагате в предварително загрята фурна и го печете само два часа.
Това прекрасно ястие може да бъде приготвено и с кървавица, но тогава увеличете двойно мазнината, която използвате. Задушете зелето за около половин час на котлона с лука/праза и подправките. Изсипете го в тавичка, подредете отгоре парчетата кървавица, която сте надупчили предварително с вилица и запечете в предварително загрята на 200°C фурна за около час.


Коментари

Популярни публикации

FreeWebSubmission.com SonicRun.com Уеб директория онлайн магазин Видеоклипове Мармалад Каталог Топ Сайтове Рейтинг класация на българските сайтове 5rov.com Страница в Ресурсбук Добави в колекцията ми Обратна връзка