BGtop Вкусът на Гърция Пропускане към основното съдържание

Представени

Кавърма-кебап със свинско

Продукти: 1 кг. свинско месо нарязано на хапки 3-4 глави нарязан на едро лук 3-4 печени червени чушки 1 люта чушка по желание 2-3 стръка праз лук и гъби по желание сол, черен пипер и малко чубрица 1 пълна лъжица доматено пюре 1 к. ч. вино 3-4 л. олио Начин на приготвяне: Нарязаното на кубчета месо от шол или плешка се запържва в мазнината заедно с лука. Когато месото и лука са добили хубав златист цвят се прибавят: нарязаният на ситно праз лук, гъбите, чубрица, лютата чушка (ако обичате люто), нарязаните печени червени чушки, черен пипер и сол. Добавете доматеното пюре разтворено в малко вода, налейте виното и разбъркайте много добре. Кебапът се задушава, докато остане на мазнина или се разпределя в гювечета и се пече около половин час.

Вкусът на Гърция


 
Гръцката кухня не е само зехтин, маслини, риба и “Узо”, тя е богат кулинарен микс от балканска и средиземноморска кухня, а и е изключително здравословна.
   Гръцката кухня не е само зехтин, маслини, риба и “Узо”. Тя е богат кулинарен микс от балканска и средиземноморска кухня. Ястията в гръцката кухня са основателна причина за дълга разходка до южната ни съседка. Древна Гърция е родината на кулинарното изкуство в Европа. Първата готварска книга също се появява там, а неин автор е Архестратос през 330 г пр.н.е. Гръцката кухня е формирана през вековете под влиянието на кухните на Балканите, Италия, Мала Азия и Близкия изток. Съвременните гръцки готвачи широко използват зехтина, зеленчуците и билките, зърнените храни и хляба, виното, рибата и различни меса, най-вече агнешко и ярешко. Типични съставки в гръцката кухня са маслините, сиренето, патладжанът, тиквичките и киселото мляко, но това съвсем не е всичко.
    Древногръцката кухня се характеризира със своята икономичност. Основните съставки са били брашно, зехтин, вино, рядко месо, по-често риба. През годините те са се запазили като основни съставки, но са добавени и нови.
Византийската кухня била подобна на класическата гръцка кухня, но с нови продукти, които преди това не са били известни като хайвер, лимони, риба, индийско орехче и т.н. Мащерката е една от най-популярните гръцки билки, спомената дори в “Одисея”.
Риганът, ментата, чесънът, лукът, копърът, дафиновият лист и босилекът също са много характерни за гръцката кухня, както и за изключително здравословната Средиземноморска кухня. В много гръцки рецепти, особено на север, използват “сладки” подправки в комбинация с месо, например канела или карамфил със задушено месо.
Много от ястията в гръцката кухня идват от турската кухня и навлизат в гръцкия речник по времето на Османската империя или още по-рано - от контактите с персите и арабите.
Някои от ястията са повлияни от италианската и френската кухня и разбира се, от Средиземноморската.
   Гръцката кухня е много разнообразна и в различните региони ястията се приготвят по различен начин. Например, вегетарианското ястие “Haniotiko Mpoureki” (картофени кръгчета, печени на фурна с тиквички, сирене “Myzithra” и мента) е типично ястие за западен Крит, в региона Ханя. Там това ястие се консумира поне 1-2 пъти седмично, а за останалите региони на Гърция въобще не е характерно.
Най-популярните предястия в гръцката кухня са: “boureki” (зеленчуци и месо, обвити в многолистно или обикновено тесто), “tiganita” (пържени зеленчуци – тиквички, патладжани, чушки или гъби), “гръцка салата” (салата от домати, краставици, червен лук, сирене фета, маслини, поръсена със зехтин и лимонов сок), “lachanosalata” (зелева салата, подправена със сол, зехтин, лимонов сок и оцет), “melitzanosalata” (салата с патладжан), “pantzarosalata” (салата от цвекло със зехтин и оцет), “skordalia” (гъсто чесново и картофено пюре, често комбинирано с пържена риба) и т.н.

Коментари

Популярни публикации

FreeWebSubmission.com SonicRun.com Уеб директория онлайн магазин Видеоклипове Мармалад Каталог Топ Сайтове Рейтинг класация на българските сайтове 5rov.com Страница в Ресурсбук Добави в колекцията ми Обратна връзка