BGtop "Папуцакя" - Обувчици (лодчици от патладжан) Пропускане към основното съдържание

Представени

Кавърма-кебап със свинско

Продукти: 1 кг. свинско месо нарязано на хапки 3-4 глави нарязан на едро лук 3-4 печени червени чушки 1 люта чушка по желание 2-3 стръка праз лук и гъби по желание сол, черен пипер и малко чубрица 1 пълна лъжица доматено пюре 1 к. ч. вино 3-4 л. олио Начин на приготвяне: Нарязаното на кубчета месо от шол или плешка се запържва в мазнината заедно с лука. Когато месото и лука са добили хубав златист цвят се прибавят: нарязаният на ситно праз лук, гъбите, чубрица, лютата чушка (ако обичате люто), нарязаните печени червени чушки, черен пипер и сол. Добавете доматеното пюре разтворено в малко вода, налейте виното и разбъркайте много добре. Кебапът се задушава, докато остане на мазнина или се разпределя в гювечета и се пече около половин час.

"Папуцакя" - Обувчици (лодчици от патладжан)

Класическа гръцка рецепта за пълнени патладжани печени на фурна - "Папуцакя"
Подготовка: 60 мин.
Готвене: 50- 60 мин.
Порции: 4

Продукти:
За основата:
4 патладжана, големи
500 g мляно телешко месо
1 глава лук, ситно нарязан
2 скилидки чесън
3/4 ч. ч. зехтин
1/2 ч. ч. бяло вино
2 домата, големи, зрели
2 супени лъжици нарязан босилек
кефалогравиера- Грюер (твърд кашкавал) за поръсване
сол
прясно смлян черен пипер

За соса бешамел:
3 супени лъжици брашно тип 500
3 супени лъжици зехтин
1/2 литър мляко
1 яйце
2 супени лъжици Грюер (твърд кашкавал), настърган
сол
1 щипка от индийско орехче (по избор)

Начин на приготвяне:
Измийте патладжаните и ги разрежете на половина по дължина. Поставете в студена вода със 1 с.л. сол за половин час за да се отдели горчивия сок. Изплакнете ги и отцеде добре. Нарежете (не дълбоко да не ги пробиете) на решетка вътрешността им, за да можете по-лесно да издълбаем с лъжица колкото може повече от вътрешността им като оставяме около сантиметър до кората. Нарежете издълбаната вътрешност на патладжаните на ситно и ги запазете в купа.



Намажете с четка добре със зехтин патладжаните и ги поръсете със сол ичерен пипер. Печете ги в предварително загрята фурна за 30 минути при 200 °. (може и да ги запържите леко, но ястието става много по-тежко)



В тиган се загряват 3 супени лъжици зехтин и се задушава лука за 2 минути. Добавете чесъна, издълбаната и нарязана на ситно вътрешност от патладжаните и черния пипер и продължете задушаването за още 3-4 минути, докато патладжана омекне.



Добавете каймата и продължете да задушавате в продължение на 8-10 минути, докато каймата се задуши добре, течността се изпари и се зачерви. В метална купа или малка тенджера, сложете доматите, залейте ги с вряла вода от чайник или електрическа кана, докато се покрият. Оставете ги за около 1 минута, след което лесно ще можете да ги обелите и да ги накълцате на ситно.Налейте виното при каймата и оставете да се изпари алкохола без да похлупвате тигана. След около минута-две намалете огъня, добавете накълцаните домати, босилека, солта, черния пипер и варете в продължение на 10-15 минути. В крайна сметка искаме нашият сос да остане без течности в тигана.
В тенджера загрейте зехтина, добавете брашното, намалете силата на огъня и разбъркайте с тел за 1-2 минути, докато брашното леко се зачерви. Добавете постепенно млякото, като разбърквате непрекъснато и енергично с телта, докато се получи гъст и кадифен крем без бучки. Изключете котлона, добавете сол, индийско орехче, яйцето и разбъркайте много добре. Накрая добавете настъргания кашкавал и разбъркайте добре за последен път.



Разпределете соса с кайма по равно върху запечените патладжани.











Разстилете бешамела върху каймата и поръсете с настъргания кашкавал.











Печем лодчиците в предварително загрята фурна на 180 ° за 40 минути, докато повърхността на бешамела леко се зачерви.
Приятен апетит!

Коментари

Популярни публикации

FreeWebSubmission.com SonicRun.com Уеб директория онлайн магазин Видеоклипове Мармалад Каталог Топ Сайтове Рейтинг класация на българските сайтове 5rov.com Страница в Ресурсбук Добави в колекцията ми Обратна връзка