Подготовка: 60 мин.
Готвене: 50- 60 мин.
Порции: 4
Продукти:
Начин на приготвяне:
Измийте патладжаните и ги разрежете на половина по дължина. Поставете в студена вода със 1 с.л. сол за половин час за да се отдели горчивия сок. Изплакнете ги и отцеде добре. Нарежете (не дълбоко да не ги пробиете) на решетка вътрешността им, за да можете по-лесно да издълбаем с лъжица колкото може повече от вътрешността им като оставяме около сантиметър до кората. Нарежете издълбаната вътрешност на патладжаните на ситно и ги запазете в купа.
Намажете с четка добре със зехтин патладжаните и ги поръсете със сол ичерен пипер. Печете ги в предварително загрята фурна за 30 минути при 200 °. (може и да ги запържите леко, но ястието става много по-тежко)
В тиган се загряват 3 супени лъжици зехтин и се задушава лука за 2 минути. Добавете чесъна, издълбаната и нарязана на ситно вътрешност от патладжаните и черния пипер и продължете задушаването за още 3-4 минути, докато патладжана омекне.
Добавете каймата и продължете да задушавате в продължение на 8-10 минути, докато каймата се задуши добре, течността се изпари и се зачерви. В метална купа или малка тенджера, сложете доматите, залейте ги с вряла вода от чайник или електрическа кана, докато се покрият. Оставете ги за около 1 минута, след което лесно ще можете да ги обелите и да ги накълцате на ситно.Налейте виното при каймата и оставете да се изпари алкохола без да похлупвате тигана. След около минута-две намалете огъня, добавете накълцаните домати, босилека, солта, черния пипер и варете в продължение на 10-15 минути. В крайна сметка искаме нашият сос да остане без течности в тигана.
В тенджера загрейте зехтина, добавете брашното, намалете силата на огъня и разбъркайте с тел за 1-2 минути, докато брашното леко се зачерви. Добавете постепенно млякото, като разбърквате непрекъснато и енергично с телта, докато се получи гъст и кадифен крем без бучки. Изключете котлона, добавете сол, индийско орехче, яйцето и разбъркайте много добре. Накрая добавете настъргания кашкавал и разбъркайте добре за последен път.
Разпределете соса с кайма по равно върху запечените патладжани.
Разстилете бешамела върху каймата и поръсете с настъргания кашкавал.
Печем лодчиците в предварително загрята фурна на 180 ° за 40 минути, докато повърхността на бешамела леко се зачерви.
Приятен апетит!
Коментари
Публикуване на коментар