Подготовка: 30 мин.
Готвене: 1ч. и 30 мин.
Порции: 6
Продукти:
телешко месо: 1½ килограма
краве масло: 2-3 супени лъжици
зехтин: 2 супени лъжици и достатъчно екстра за картофите
сол и черен пипер: колкото искате
вино: 1 чаша бяло
лук: 2 глави почистени и ситно нарязани
гореща вода или месен бульон: 500 ml
целина: 1 стрък, ситно нарязана
За пюрето:
картофи: 1½ кг, измити с кората
мляко: 2/3 от чашата, топло
масло: 50 г
индийско орехче: малко
кефалогравиера (твърд кашкавал):. 150 грама, настъргани
черен пипер: прясно смлян
Начин на приготвяне:
Осолете и пиперосайте месото без да го режете (да е цяло парче).
Загрейте маслото и 2-те супени лъжици зехтин в тиган и
запържете месото докато се зачерви от всички страни.
Добавете сол, черен пипер, целината, нарязания лук и налейте топла вода или бульон от говеждо месо и вино. Покрийте тенджерата с капак и варете на средна температура за 1 час и 20 мин., обръщайки няколко пъти месото в соса.
Месото се оставя да се охлади добре и нарязва. Върнете го нарязано на филийки в соса и го подгрейте пак.
Пригответе картофено пюре:
Сварете картофите с кората и ги обелете още топли.
Преминете ги през пюремашината, докато са още горещи за да се получи еднородно пюре
(или ги намачкайте добре на каша с вилица или с прибора за мачкане).
Прехвърлете картофено пюре в тенджера и добавете горещото мляко, маслото на малки парченца, черния пипер и индийското орехче. Разбърква се докато сместа се хомогенизира. Прибавете настъргания кашкавал и разбъркайте отново за да се абсорбира. Ако ви се струва, че пюрето, което сте направили, ви изглежда много гъсто, добавете малко топло мляко за да стане по-пухкаво и меко.
Сервирайте месото със соса и пюрето. Ако искате, придружете го с салата от варени зелени зеленчуци (тиквички, броколи, зелен боб и т.н.)
Коментари
Публикуване на коментар