Подготовка: 10 мин.
Готвене: 10 мин.
Порции: 4
Продукти:
2 парчета черен дроб телешки-500g приблизително
500 г пресен спанак
1 връзка пресен кориандър
5-10 листа от прясна мента (джоджен)
1 скилидка чесън
1 чаша орехи
1 голяма зелена чушка - тук използвах 8 малки чушки
2 глави лук
100 г масло
1-2 ч.л. крем балсамико
малко бахар
1 ч.л. оцет
1 лимон
4 с.л. зехтин
сол, черен пипер, червен пипер-перфектно опушен
Начин на приготвяне:
Предварително загрейте фурната си до 180 градуса по Целзий, разстелете орехите върху незалепваща хартия и ги изпечете за 5-7 минути, докато леко потъмнеят и освободят ароматите си. Извадете ги от фурната и ги смилете с кухненския робот (блендера). Предварително отделете 1/3 чаша цели орехи за гарнитура - ще ги начупите на едро после на ръка. Измийте спанака - ако не сте купили готов измит и го оставете да изсъхне, отрежете стъбла. Оставете листата цели, ако са нежни, или ги накъсайте на ръка. Поставете ги в салатиера. Почистете чушките от семената и ги нарежете на две ако са бейби или на ленти, ако е една голяма чушка. Нарежете лука в шайби и чесъна на много дребно. Почистваме кориандъра от стъблата, запазете 1/3 от листата и нарежете останалите на дебели ивици - не искаме да са много на тънко. Нарежете листата на мента (джоджена) в тънки ивици. В тенджера поставете черния дроб, налейте вода докато го покрие. Добавете оцета и 1/2 чаена лъжичка смлян бахар или няколко зърна, ако нямате смлян. Оставете да заври и да се вари в продължение на 5-7 минути. Когато започнете да се образува пяна на повърхността с решетъчна лъжица я обирайте толкова дълго, колкото ври черния дроб. Щом се свари, извадете го и го поставете на дъската за рязане, нарежете го на ленти и след това на кубчета. Пригответе дресинг от лимоновия сок и зехтина и го изсипете върху спанака, не го разбърквайте все още, просто го полейте с дресинга отгоре. В голям тиган поставете маслото. Разтопете го на висока температура, добавете лука, чушките и чесъна. Задушете с внимателно разбъркване в продължение на 2 минути и добавете черния дроб, крема балсамико, солта и черния пипер. Задушавайте за 3-4 минути, и добавете орехите, толкова, колкото искаме от пушения червен пипер, кориандъра и ментата (джоджена). Разбъркайте, задушавайте още една минута и дръпнете от огъня. Изсипете в черния дроб в центъра на салатата, гарнирайте с няколко парчета орехи, както и няколко цели листа кориандър.
Коментари
Публикуване на коментар