BGtop Класическа гръцка мусака Пропускане към основното съдържание

Представени

Кавърма-кебап със свинско

Продукти: 1 кг. свинско месо нарязано на хапки 3-4 глави нарязан на едро лук 3-4 печени червени чушки 1 люта чушка по желание 2-3 стръка праз лук и гъби по желание сол, черен пипер и малко чубрица 1 пълна лъжица доматено пюре 1 к. ч. вино 3-4 л. олио Начин на приготвяне: Нарязаното на кубчета месо от шол или плешка се запържва в мазнината заедно с лука. Когато месото и лука са добили хубав златист цвят се прибавят: нарязаният на ситно праз лук, гъбите, чубрица, лютата чушка (ако обичате люто), нарязаните печени червени чушки, черен пипер и сол. Добавете доматеното пюре разтворено в малко вода, налейте виното и разбъркайте много добре. Кебапът се задушава, докато остане на мазнина или се разпределя в гювечета и се пече около половин час.

Класическа гръцка мусака

Традиционна гръцка муска с патладжани, картофи, кайма и бешамел.
Подготовка: 35 мин.
Готвене: 1ч. и 30 мин.
Порции: 8

Продукти:
За основата:
3-4 патладжана
3-4 картофа
олио за пържене

За соса с кайма:
750гр. телешка кайма
2 глави лук, нарязани на ситно
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 оп. консервирани домати
2 супени лъжици доматено пюре
1 супена лъжица. захар
1 чаша червено вино
сол и прясно смлян пипер
1 дафинов лист
1 щипка канела или 1 пръчка канела
¼ чаша зехтин

За соса бешамел:
900 ml мляко (3 и ¾ ч. чаши)
120gr. краве масло
щипка индийско орехче
2 жълтъка
100гр. пармезан или кефалотири или грюер (твърд кашкавал), настъргани

Начин на приготвяне:
1.За да приготвите тази рецепта за традиционна гръцка мусака, трябва да започнете с подготовката на патладжаните и картофите. Отрежете дръжките на патладжаните и ги нарежете на филийки с дебелина около 1 см. Посолете ги и ги сложете в гевгир за около 30 минути. Обелете картофите и ги нарежете на шайби с дебелина 1 см.
2. Изплакнете патладжаните с много вода и притиснете с ръцете, за да се отцеди напълно водата. Подсушете ги с кухненска хартия и ги изпържете в обилно количество олио, докато не се зачервят и от двете страни. Поставете патладжаните върху абсорбираща хартия. Изпържете картофите в обилна мазнина също до зачервяване и ги оставете върху абсорбираща хартия. Ако желаете една по-лека версия на традиционната гръцка мусака, може да поръсете патладжани и картофи с олио и да ги опечете в предварително загряна фурна при 200 ° С, докато станат полуготови.
3. Продължете със сосът с кайма за мусаката. Загрейте тенджера на умерена до силна температура и добавете зехтина. Изсипете нарязания на ситно лук и задушавайте, докато омекне. Добавете и разбъркайте чесъна, доматеното пюре и каймата, като я раздробете напълно с дървена лъжица и оставете да се задуши добре. Изсипете червеното вино и изчакайте да се изпари. Добавете доматения сос, захарта, канелата, карамфила, дафиновия лист и подправете със сол и черен пипер. Оставете да заври, намалете огъня и оставете да къкри под капак за около 30 минути, докато се сгъсти и се изпарят соковете. (След като се свари каймата, извадете дафиновия лист, карамфила и канелата).
4. Подгответе балшамела за мусаката. Използвайте голяма тенджера, за да разтопите маслото на ниска до средна температура. Добавете брашното, като разбърквате непрекъснато, за да се получи един вид каша. Добавете млякото малко по малко като постоянно разбърквате с тел. Ако сосът не е достатъчно гъст продължете да го варите на слаб огън до сгъстяване, като същевременно продължавате да разбърквате. Махнете тенджерата от котлона и добавете жълтъците, солта, черния пипер, щипка индийско орехче и настъргания кашкавал, разбъркайте добре за да се размесят хубаво подправките.
5. За тази рецепта за мусака с картофи и патладжани ще ви е необходима голяма тава за печене, около 25 на 35 см, Намажете с мазнина дъното и страните на тавата и покрийте плътно дъното с един слой картофи, без да остават непокрити места. Отгоре наредете слой от патладжаните и поръсете с малко настърган Грюер (кашкавал). Изсипете каймата отгоре и я разстелете навсякъде. Изсипете бишамела, разстелете го и него добре да покрие и ъглите, и поръсете с настърган кашкавал. Ако предпочитате, можете да направите мусака само с патладжани, без картофи. В този случай използвайте 6 патладжана и разстелете един слой патладжани, каймата, втори слой патладжани и най-отгоре бешамела.
6. Печете мусаката в предварително загряна фурна за около 60 минути, докато се образува златиста коричка. Преди да нарежете мусаката на парчета оставете я да се охлади за около половин час. Добър апетит!

Коментари

Популярни публикации

FreeWebSubmission.com SonicRun.com Уеб директория онлайн магазин Видеоклипове Мармалад Каталог Топ Сайтове Рейтинг класация на българските сайтове 5rov.com Страница в Ресурсбук Добави в колекцията ми Обратна връзка