Готвене: 20- 25 мин.
1 с. л. суха мая
1 ч.л. сол
1 чаша и 2 чаени лъжички. замразено масло, било е във фризера и след това на стайна температура в продължение на 20 минути
В голяма купа слагаме млякото и водата. Добавете маята и захарта, разбъркайте да се разтворят и оставете сместа да шупне 5 минути. След това добавете брашното и солта и оформете грубо с ръце тестото на топка.
Прехвърлете тестото на чиста повърхност и месете, докато всички съставки се смесят за около 2 минути. Сложете тестото в купа намазана с масло и го оставете в хладилника да си почине за 1 час.
След 30 минути разстелете кухненска прозрачна мембрана на плота ( масата) и настържете маслото на едро ренде.
Разнесете настърганото масло върху мембраната и затворете мембраната като оформите квадрат. Притеснете много добре добре с ръце, за да се уверите, че няма въздух в така получената опаковка. Поставете във фризера за 30 минути.
След като е изминал един час от замесването, изваждаме тестото от хладилника и го разстиламе във формата на правоъгълник върху набрашнения кухненски плот (маса) с помощта на точилка.
В центъра на тестото поставете замразеното масло (на което сме свалили мембраната). Загънете отдясно и отляво тестото за да скриете вътре маслото и притиснете краищата с пръсти.
Завъртете тестото на 90 градуса и разточете отново с точилката за да му предадете правоъгълна форма.
Сгънете тестото от дясно и отляво, завийте го с мембрана и го сложете във фризера да поседи 1 час. След това извадете опакованото тесто от фризера, разопаковайте го и разточете и сгъвайте тестото по предходния начин. Поставете го пак опаковано в мембрана във фризера за още един час.
Направете тази операция още 2 пъти, на всеки 1 час. (Да съгласна съм играчка си е, но си заслужава)
Нарежете тестото на квадратни парчета. След това разрежете правоъгълниците диагонално.
С помощта на нож направете много малка цепка на основата и навийте парченцето тесто за да се образувате ролка. Завъртете краищата навътре.
Покрийте кроасаните с мембрана и ги оставете в хладилника за цялата нощ. На следващата сутрин ги наредете в тавичка застлана с хартия за печене, намажете повърхността им с разбит яйчен жълтък. Печете в предварително загрята фурна на 200 ° С за 10 минути. След това намалете до 180 ° C за още 10-15 минути.
Можете да замразите (аз правя двойна доза :) като ще си играя поне да е за по-голямо количество и ги нареждам в пакети за по едно печене във фризера), оформените сурови кроасани и да печете когато искате.
Коментари
Публикуване на коментар