Продукти за 32 бр, една доза
2 яйца + 1 белтък (жълтъка остава за намазване отгоре)
Около 2/3 -1 ч.ч прясно мляко (Понеже яйцата са със различна големина, най-добре е в мерителна чаша да сложите 2-те яйца и белтъка и да долеете с прясно мляко докато се получи 1 и 1/2ч.ч течност.)
¼ ч.ч олио
1/2 ч.ч захар
1/2с.л прясно изцеден сок от лимон
1/4ч.л. сол
Около 4 и 1/3ч.ч брашно
1 с.л. суха мая
настъргана кора от един лимон
настъргана кора от един портокал
Начин на приготвяне:
Важно: Всички продукти трябва да са със стайна температура! От горните продукти се замесва тесто, на ръка или в машина за хляб на цикъл Тесто.
В купа (кошничката на машината за хляб) първо се слагат млякото и леко разбитите яйца, захарта, бъркайте докато се разтвори захарта, после прибавете олиото, сока от лимон и настърганата кора, брашното, в едно ъгълче солта и най-отгоре, в средата на брашното сложете маята. Измесете добре тестото, то трябва да стане гладко и еластично, но да остане меко. Оставя се да втаса на топло около час.
Тестото се разделя на 4, оформят се топки, като всяка топка се разточва на кръг с диаметър 28-30см. Кръгът се намазва с олио и се разрязва на 8 сегмента (като на снимката).
Взима се едно парче, разточва се допълнително, раздърпва се пръсти в основата, за да стане по широко, поставя се плънката
и се навива на кифличка.
Краищата леко се подвиват навътре.
Може да сложите каквато плънка ви харесва, солена или сладка: Сирене, настърган кашкавал и т.н. или течен шоколад, сладко (като при мен) локум и т.н.
Кифличките се подреждат в леко намаслена и набрашнена тава (или застлана с хартия за печене). Оставят се на топло, докато втасат и удвоят обема си. Намазват се с разбития с малко прясно мляко или олио жълтък и се поръсват със захар.
Пекът се в предварително загрята до 175 градуса С фурна, около 15-20 минути или докато придобият златисто-кафяв цвят.
Едната ми доза стана по-светла, а втората малко я попрепекох (на мен ми харесват така повече, но това е въпрос на вкус).
Коментари
Публикуване на коментар