BGtop Лека мусака за вегетарианци с гъби Пропускане към основното съдържание

Представени

Кавърма-кебап със свинско

Продукти: 1 кг. свинско месо нарязано на хапки 3-4 глави нарязан на едро лук 3-4 печени червени чушки 1 люта чушка по желание 2-3 стръка праз лук и гъби по желание сол, черен пипер и малко чубрица 1 пълна лъжица доматено пюре 1 к. ч. вино 3-4 л. олио Начин на приготвяне: Нарязаното на кубчета месо от шол или плешка се запържва в мазнината заедно с лука. Когато месото и лука са добили хубав златист цвят се прибавят: нарязаният на ситно праз лук, гъбите, чубрица, лютата чушка (ако обичате люто), нарязаните печени червени чушки, черен пипер и сол. Добавете доматеното пюре разтворено в малко вода, налейте виното и разбъркайте много добре. Кебапът се задушава, докато остане на мазнина или се разпределя в гювечета и се пече около половин час.

Лека мусака за вегетарианци с гъби

Много лека вегетарианска мусака с плънка от гъби, без пържене, а с запечени зеленчуци, залята с прекрасен бешамел и поръсена с пармезан
Подготовка: 20 мин.
Готвене: 50 мин.
Порции: 12

Продукти:
1-2 патладжана (на шайби)
2-3 средни картофа (на шайби)
2-3 средни тиквички (на шайби)
1 голяма глава лук нарязана на полумесци
зехтин
сол и прясносмлян черен пипер

За плънката:
750 г гъби по ваш вкус
1 глава лук (ситно нарязана)
1 червена чушка (ситно нарязан)
1 чаша бяло сухо вино
2-3 пресни домата ситно нарязани
прясна мащерка (по избор)
1 чаена лъжичка доматено пюре
зехтин
сол, прясно смлян пипер

За бешамела:
1 литър прясно мляко
6-7 супени лъжици царевично нишесте или брашно
3-4 яйца
70 г краве масло
сол
2-3 супени лъжици настърган пармезан
2 супени лъжици галета

Начин на приготвяне:
Застелете една (много голяма) или две тави с пергаментова хартия, намажете с малко зехтин и сортирайте зеленчуците: картофите, тиквичките, патладжаните и лукa на полумесци. Печете ги на висока температура в предварително загрята фурна, докато се зачервят. В това време, подгответе плънката от гъби: почистете гъбите добре от кал и т.н. и ги смелете с пасатора.
Загрейте малко зехтин в широк тиган ( или тенджера) и запържете леко ситно нарязаните лук и чушки. Добавете гъбите и подправки. Смесете ги и ги оставете да къкрят на огъня, докато гъбите не отделят всичката си течност и тя не се изпари след това.
Налейте виното и оставете 2-3 мин. да се изпари алкохола. Изсипете в тигана (или тенджерата) нарязаните домати и доматеното пюре разтворено в топла вода. Оставете плънката да къкри, докато гъбите останат на мазнинка.
Накрая пригответе башамела: налейте ¾ от млякото в тенджерка и го оставете да заври. Изсипете брашното или царевичното нишесте в блендера заедно с останалото мляко. Дръпнете тенджерката от огъня и изсипете разтвореното брашно наведнъж. Разбъркайте с бързи движения и върнете тенджерката на среден огън, като разбърквате непрекъснато. Чакате да заври и се сгъсти (може да се наложи да добавите малко повече брашно, разтворено добре). Разбийте яйцата с вилица и ги излейте в крема, вече трябва да сте махнали тенджерката от огъня, като разбърквате непрекъснато с бързи движения. Подправете със сол и добавете маслото.
Започваме да подреждаме мусаката в тавата. Поставете първо картофите, отгоре лука, после тиквичките и накрая патладжаните. Слагайте по малко сол и черен пипер върху всеки слой.  Разстелете сместа от гъби над зеленчуците и изравнете добре повърхността с обратната старана на лъжица. И накрая, залейте с бешамела всичко отгоре, като внимавате да отиде навсякъде и да покрие цялата повърхност. Поръсете с малко настърган пармезан и галета и поставете в предварително добре загрята фурна. Печете на 180 градуса за около 45-50 минути.
Оставете мусаката да се охлади добре преди да я нарежете на порции.



Коментари

Популярни публикации

FreeWebSubmission.com SonicRun.com Уеб директория онлайн магазин Видеоклипове Мармалад Каталог Топ Сайтове Рейтинг класация на българските сайтове 5rov.com Страница в Ресурсбук Добави в колекцията ми Обратна връзка