Ако харесвате пица, определено ще заобичате и този неин братовчед от слънчева Гърция! Това е много добра алтернатива и възможност да си направим бърза закуска или вечеря, можем да ги направим във всякакъв размер, идеални са за почерпка на близки приятелите у дома. Те са много подходящи и за детско парти.
Подготовка: 10 мин.
Готвене: 10 мин.
Порции: 4
Продукти:
За тестото:
3 чаши брашно
1 пакетче суха мая или 20 g прясна мая
2 чаени лъжички захар
1 чаена лъжичка сол
3 супени лъжици олио или разтопено краве масло
1 чаша хладка вода (около 40 градуса)
Разтопено краве масло за намазване отгоре
За плънката:
Доматен сос
Шунка, пуешко филе, бекон или каквото ви харесва
Кашкавал, гауда, моцарела или някакво сирене ви харесва по ваш избор
Чушка, гъби
Начин на приготвяне:
Много лесно тесто, дори и за най-новите в готвенето.
В по-голяма купа изсипете брашното, сухата мая (ако използвате прясна ще трябва първо да я разтворите във водата), захарта и солта и разбъркайте. Направете кладенче в центъра и добавете олиото или разтопеното краве масло и водата и замесете тесто. Месете около 5 минути, докато получите меко и гладко тесто, което не лепне по ръцете ви..
Може да се наложи да добавите малко брашно по време на месенето. Покрийте тестото с фолио или леко навлажнена кърпа и го оставете на топло място, за да отпочине и да втаса (аз включвам фурната на 50 градуса за 5 минути, изключвам я и поставям вътре купата).
Когато тестото е втасало добре, при натискане спада. Леко го омесете пак и го разделете на топки в зависимост от размера, в който искате да направите вашите "Пинирли".
Разточете всяка една топка тестото и й придайте овална форма.
С ръце след това го оформете, за да изглежда като лодка! Ние го хващаме от двата му края и го разтегляме леко, като оформяме краищата както на снимката (като дръжки на поднос).
След това намажете с доматения сос и разположете съставките по Ваш избор (шунката, бекона, сирената и т.н.).
Нарязаните продукти трябва да са разположени равномерно в така получената лодчица. Освен това оставяме по около 2- 3 см. по края , така че да може да прегънем по-лесно тестото и да оформим борд на лодката.
Хващаме преди това оформените "дръжки" и ги сгъваме към средата на "Пинирли"-то (виж снимката).
След това загъваме навътре страните на "Пинирли"-то както е показано на снимката навътре и ги притискаме леко, по този начин се получава нещо като полукалцоне с не голям отвор отгоре.
Притискаме краищата с ръка, за да се залепят към долната част на тестото. Когато им придадем желаната форма, ги намазваме с малко разтопено краве масло.
Сложете тавата върху електрическата готварска печка, за да са на топло и включете фурната на 200 градуса. Докато фурната се загрее за около 15 минути, "Пинирли"-тата ще втасат.
Сега те са готови за печене. В зависимост от размера им, това ще отнеме 15-25 минути. Те трябва да са добре запечени. Веднага след като ги извадите от фурната, ги намажете пак с разтопеното масло, за да заблестят.
ПРИЯТЕН АПЕТИТ!!
Може да чукнете и по едно яйце отгоре 5 мин преди да ги извадите от фурната!
Коментари
Публикуване на коментар