BGtop Телешко със сини сливи и тъмна бира Пропускане към основното съдържание

Представени

Кавърма-кебап със свинско

Продукти: 1 кг. свинско месо нарязано на хапки 3-4 глави нарязан на едро лук 3-4 печени червени чушки 1 люта чушка по желание 2-3 стръка праз лук и гъби по желание сол, черен пипер и малко чубрица 1 пълна лъжица доматено пюре 1 к. ч. вино 3-4 л. олио Начин на приготвяне: Нарязаното на кубчета месо от шол или плешка се запържва в мазнината заедно с лука. Когато месото и лука са добили хубав златист цвят се прибавят: нарязаният на ситно праз лук, гъбите, чубрица, лютата чушка (ако обичате люто), нарязаните печени червени чушки, черен пипер и сол. Добавете доматеното пюре разтворено в малко вода, налейте виното и разбъркайте много добре. Кебапът се задушава, докато остане на мазнина или се разпределя в гювечета и се пече около половин час.

Телешко със сини сливи и тъмна бира

Подготовка: 120 - 135 мин.
Готвене: 20 мин.
Порции: 6

Продукти:
1200 грама телешко месо, нарязано на големи хапки
2 стръка праз почистени и нарязани на шайби
1 голяма глава лук ситно нарязана
2 - 3 големи моркова почистени и нарязани на шайби
2 скилидки чесън, нарязани или смачкани с пресата за чесън
10 зърна бахар
1 чаена лъжичка джинджифил на прах
1 пръчка канела
2 дафинови листа
2 супени лъжици доматено пюре
2/3 чаша зехтин
2 супени лъжици мед
200 грама обезкостени сушени сливи сливи
1 - 1,5 литра черна бира
сол и прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне:
В широка тенджера налейте зехтина. Включете котлона на силна степен и сложете тенджерата, оставете да се загрее добре зехтина. Запържете на силен огън парчетата телешко до златисто кафяво от всички страни. Тъй като при запържването месото ще отдели течности и ще започне да ври, оставете го само в продължение на 10 минути за да се изпарят напълно.
След това добавете праза и лука. Запържете ги като разбърквате в продължение на 1-2 минути. Накрая добавете морковите, чесъна, зърната бахар, джинджифила, пръчката канела, дафиновите листа, прясно смления черен пипер и доматеното пюре. Разбъркайте добре и оставете за се задуши за около 2 минути.

Налейте бирата. За начало, добавете към месото, зеленчуците и подправките 1 литър тъмна бира. Намалете котлона и оставете ястието да къкри за 1,5 до 2 часа. Ако видим, че бирата се изпарила, но месото още не е готово, изсипете още половин литър.

Около 15 минути, преди ястието да е готово, изсипете меда в тенджерата и посолете. Опитайте на вкус и ако е необходимо, добавете сол  (заради меда иска малко повече). Накрая добавете сливите. Оставете ястието на огъня да къкри за още 15 минути, така че сушените сини сливи да омекнат и да се пропият със сос, а сосът да поеме от техния вкус и да се сгъсти.

Сервирайте или с картофено пюре (като мен) или със задущен ориз басмати!!

Добър апетит!!

Коментари

Популярни публикации

FreeWebSubmission.com SonicRun.com Уеб директория онлайн магазин Видеоклипове Мармалад Каталог Топ Сайтове Рейтинг класация на българските сайтове 5rov.com Страница в Ресурсбук Добави в колекцията ми Обратна връзка