Подготовка: 120 - 135 мин.
Готвене: 20 мин.
Порции: 6
Продукти:
1200 грама телешко месо, нарязано на големи хапки
2 стръка праз почистени и нарязани на шайби
1 голяма глава лук ситно нарязана
2 - 3 големи моркова почистени и нарязани на шайби
2 скилидки чесън, нарязани или смачкани с пресата за чесън
10 зърна бахар
1 чаена лъжичка джинджифил на прах
1 пръчка канела
2 дафинови листа
2 супени лъжици доматено пюре
2/3 чаша зехтин
2 супени лъжици мед
200 грама обезкостени сушени сливи сливи
1 - 1,5 литра черна бира
сол и прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
В широка тенджера налейте зехтина. Включете котлона на силна степен и сложете тенджерата, оставете да се загрее добре зехтина. Запържете на силен огън парчетата телешко до златисто кафяво от всички страни. Тъй като при запържването месото ще отдели течности и ще започне да ври, оставете го само в продължение на 10 минути за да се изпарят напълно.
След това добавете праза и лука. Запържете ги като разбърквате в продължение на 1-2 минути. Накрая добавете морковите, чесъна, зърната бахар, джинджифила, пръчката канела, дафиновите листа, прясно смления черен пипер и доматеното пюре. Разбъркайте добре и оставете за се задуши за около 2 минути.
Налейте бирата. За начало, добавете към месото, зеленчуците и подправките 1 литър тъмна бира. Намалете котлона и оставете ястието да къкри за 1,5 до 2 часа. Ако видим, че бирата се изпарила, но месото още не е готово, изсипете още половин литър.
Около 15 минути, преди ястието да е готово, изсипете меда в тенджерата и посолете. Опитайте на вкус и ако е необходимо, добавете сол (заради меда иска малко повече). Накрая добавете сливите. Оставете ястието на огъня да къкри за още 15 минути, така че сушените сини сливи да омекнат и да се пропият със сос, а сосът да поеме от техния вкус и да се сгъсти.
Сервирайте или с картофено пюре (като мен) или със задущен ориз басмати!!
Добър апетит!!
Коментари
Публикуване на коментар