Подготовка: 20 мин.
Готвене: 30 мин.
Порции: 12
Продукти:
за пандишпанения блат
5 яйца
125 г захар
125 г брашно
2 чаени лъжички бакпулвер
1 ванилия
30 гр какао
за сиропа
1 чаша захар
1 чаша вода
1 ванилия
лимонов сок 1/2
за карамелен крем
1 сака от ванилия на прах гарнитура
400 грама прясна сметана
1 оп. карамелени бонбони 100 гр.
за украса
готов сироп карамел и готов сироп шоколад
Начин на приготвяне:
Първо подгответе блата
Разбийте яйцата със захар и ванилия, докато увеличат обема си, побелеят и се сгъстят. Намалете скоростта до минимум и добавете брашното, след като сте го пресели предварително заедно с какаото. Излейте сместа в 24-сантиметрова форма за торта, след като първо сте застлали дъното с пергаментова хартия (ако тортената форма не се отваря от страни застелете и стените) и печете в предварително загрята фурна на 170 °С в продължение на 20 минути.
Оставя се да изстине напълно и се разделя с остър нож внимателно на три диска.
Алтернативно може да разделите сместа на три еднакви части и да я печете в 3 еднакви форми, ако имате, или на три пъти, като тогава няма да е необходимо да режете блатовете на части.
Подгответе сиропа. Сложете продуктите за сиропа в тенджера да заварят, докато захарта се разтопи. Оставете сиропа да се охлади.
Пригответе карамеления крем. Загрейте сметаната добре, но не да заври и залейте бомбоните (може да сложете и малко от карамеления сироп).
Бъркайте докато се разтопят, сложете и ванилията. оставете в хладилник да се изстуди много добре и разбийте до сгъстяване.
Поставете в тортена чиния първия блат, сиропирайте го, намажете с разбития карамелен крем, поставете следващия, повторете предишната процедура.
Поставете последния блат, сиропирайте го, намажете отвсякъде тортата и полейте със готовия карамелен сироп и направете шарки с шоколадовия.
Да ви е сладко!!
Коментари
Публикуване на коментар