Подготовка: 30 мин.
Готвене: 30 мин.
Порции: 30
Продукти:
2 пакета бутер тесто
краве масло за намазване на конусите и брашно за поръсването им
2 яйца
За крема:
Прясно мляко 500 мл.
Пудинг Ванилия 60 гр.
Захар 200 гр.
Ванилия есенция 1 гр.
Сметана 35% - 400 мл.
За гарниране:
Сметана сладкарска 200 мл.
2 пълни супени лъжици захар
черешки от сладко
За сиропа:
3 чаши и половина захар
2 чаши и половина вода
1 ванилия
Начин на приготвяне:
Ако нямаме специалните конуси за изпичането на тези фунийки, можем да си направим от картон, телбод и алуминиево фолио.
Изрежете от картон правоъгълници и ги свийте на конуси, както е на снимката.
Опаковайте картона добре с фолиото.
Намажете конусите от хартия и увити във фолио с краве масло и брашно.
АБСОЛЮТНО НЕОБХОДИМА СТЪПКА!!
Първият път, когато ги направих се залепи тестото за конусите и се начупиха при опита ми да ги извадя.
От бутер тестото се изрязват ленти с широчина 2 см. Като се започне от острия край на конусите, лентите тесто се навиват спираловидно, като краищата им се застъпват. Цялата повърхност на тестото се намазва с разбитите яйца. Фунийките се подреждат в тава върху хартия за печене. Пекат се в предварително нагрятата фурна на 180-190 градуса 10-15 мин. докато придобият златист цвят на повърхността. След като се извадят от фурната се оставят в тавата да се охладят за няколко минути докато е възможно конусите да се хваната с ръка и се извадят от тях. Тестените фунийки се оставят да се охладят
напълно преди да се напълнят.
За пълнежа:
Прясното мляко се изсипва в тенджера и към него се добавя ванилията. Загрява се на умерен огън докато започне да завира.
Когато млякото заври на тънка струйка и при непрекъснато разбъркване се добавя разтвореният в малко студена вода пудинг и 150 гр. захар. Вари се на умерен към слаб огън. Сместа се разбърква непрекъснато докато заври. Оставя се да се охлади напълно като се разбърква от време на време.
Междувременно правим сиропа.
В горещия сироп потапяме студените фунийки. Преминаваме ги през сиропа, но бързо за да не омекнат а само да се гланцират.
Когато кремът се охлади, сметаната за крема и с останалата захар се разбиват на сняг. Добавят се към нишастеният крем и се разбъркват до хомогенезиране. Кремът се покрива с фолио и се охлажда в хладилник за 2 часа.
Охладеният крем се поставя в сладкарски пош с широк кръгъл накрайник или шприц. Охладените тестени фунийки се напълват с крем и се оставят по възможност подпрени
вертикално за да не изтече кремът докато престояват.
Разбиваме сметаната за гарнитурата със захарта до сгъстяване. С шприц украсяваме готовите вече напълнени с крем фунийки и поставяме по една черешка най-отгоре.
Коментари
Публикуване на коментар