Подготовка: 10 мин.
Готвене: 10 мин.
Порции: 4
Продукти:
1 пиле около 1800 г, нарязано на порции (или бутчета, или пилешки гърди само)
500 g гъби, почистени и срязани през средата само
1/2 ч. ч. зехтин
2 средна глава лук, ситно нарязана
2 скилидки чесън, смачкани на пюре
1 ч. ч. бяло вино
1 супена лъжица дижонска горчица
2 дафинови листа
2 супени лъжици пресен риган (нарязани на ситно листа), или
1 ½ ч. л. сух, смлян
Начин на приготвяне:
Измийте парчетата пилешко месо, подсушете ги и поръсете със сол и прясно смлян черен пипер. Поставете широка, голяма, плитка тенджера върху силно сгорещен котлон, без да добавяте зехтин, и я оставете да се сгореши добре. Сложете пилето и след 2 минути добавете половината от зехтина и запържете пилето от двете страни. Добавете лука, чесъна, дафиновия лист, разбъркайте и гответе в продължение на 2 минути и добавете гъбите. Разбърквайте и гответе още 2 минути и добавете виното.
След като заври, добавете 1 чаша вряла вода (не повече, защото гъбите ще пуснат и своя сок), намалете котлона на половина, затворете тенджерата с капак и варете в продължение на около 50 минути. Само при необходимост добавете гореща вода по време на готвене.
Когато пилето е готово, вземете 1/2 черпак от пилешкия сос (с 2-3 парченца гъби и лук) и го разбъркайте с горчицата, ригана, солта, прясно смлян пипер и останалия зехтин. Изсипете тази смес към ястието и просто разклатете тенджерата. Увеличаване силата на огъня, нека ястието заври силно, така че сосът да се сгъсти.
Сваля се от огъня, поръсва се с магданоз и сервирайте. Можем да придружим това ястие със зелена салата, пържени картофи, сварен ориз или просто хляб.
Коментари
Публикуване на коментар