Подготовка: 55 мин.
Готвене: 20-25 мин.
Порции: 30 малки или 15 големи
Продукти:
За тестото:
1 кг. брашно
2 - 1/2 чаша мляко или топла вода
2 с.лъжици захар
2 яйца
4 супени лъжици меко масло или маргарин
1 ч. лъжица сол без връх
50 г. мая
За плънката:
1 пакетче 250 гр. кайма
1 глава лук
2 с.лъжици доматено пюре или кетчуп
една щафета топено сирене
черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
В затопленото мляко (но не горещо) поставяме захарта, солта и маята. Изчакваме да се разтвори маята и добавяме малко брашно, за да получим смес, с гъстота на кексово тесто.
Покриваме съда с фолио за свежо съхранение и изчакваме да бухне (да увеличи обема си поне два пъти, може и повече). След това добавяме към тестото едно цяло яйце и белтъка на другото, жълтъка от второто яйце оставяме а замазване ако ще ги печем както аз направих, ако ще ги пържим слагаме целите 2 яйца и маслото. Разбъркваме.
Добавяме пресято брашно, на малки порции, за да контролираме гъстотата на тестото. Трябва да се получи меко тесто което не лепне за ръцете ви.
Разделяме тестото на топки, с големина, малко по-голяма от пинг-понг.
Взимаме едно топче и с ръка го разстиламе на питка.
Изпържваме каймата с лука, след като е готова прибавяме доматеното пюре или кетчупа и разбъркваме сместа.
Поставяме в средата на питката малко плънката с кайма и резенче топено сирене и прегъваме на полумесец, притискаме и подвиваме съединението да залепне отгоре (виж снимката).

Оставяме така оформените пирожки да втасат отново 10-15 минути.
Ако искаме да ги изпечем (на мен ми харесват така повече, по-леки са) ги нареждаме в тавичка намазана с масло или застлана с хартия за печене, намазваме ги с разбит жълтък (онзи който бяхме оставили при замесването на тестото) с малко мляко. Печем ги на 190 градуса около 20-25 минути до зачервяване. Тестото е много нежно и се изпича много бързо.
Ако ги харесвате пържени, мазнината трябва да стига поне до средата на пирожката. Като се зачервят от едната страна ги обръщаме да се изпържат и от другата.
Изваждаме ги в чиния постлана с кухненска хартия за да се попие излишната мазнина.
Приятен апетит!!!
Пирожките може да се направят и с плънка от картофи (сварени картофи, течна готварска сметана, масло – приготвя се, както пюрето от картофи), задушено прясно зеле, с плънка от ябълки и мармалад, сирене и/или кашкавал.
Коментари
Публикуване на коментар