BGtop Пирожки с кайма и топено сирене Пропускане към основното съдържание

Представени

Кавърма-кебап със свинско

Продукти: 1 кг. свинско месо нарязано на хапки 3-4 глави нарязан на едро лук 3-4 печени червени чушки 1 люта чушка по желание 2-3 стръка праз лук и гъби по желание сол, черен пипер и малко чубрица 1 пълна лъжица доматено пюре 1 к. ч. вино 3-4 л. олио Начин на приготвяне: Нарязаното на кубчета месо от шол или плешка се запържва в мазнината заедно с лука. Когато месото и лука са добили хубав златист цвят се прибавят: нарязаният на ситно праз лук, гъбите, чубрица, лютата чушка (ако обичате люто), нарязаните печени червени чушки, черен пипер и сол. Добавете доматеното пюре разтворено в малко вода, налейте виното и разбъркайте много добре. Кебапът се задушава, докато остане на мазнина или се разпределя в гювечета и се пече около половин час.

Пирожки с кайма и топено сирене

Подготовка: 55 мин.
Готвене: 20-25 мин.
Порции: 30 малки или 15 големи

Продукти:
За тестото:
1 кг. брашно
2 - 1/2 чаша мляко или топла вода
2 с.лъжици захар
2 яйца
4 супени лъжици меко масло или маргарин
1 ч. лъжица сол без връх
50 г. мая

За плънката:
1 пакетче 250 гр. кайма
1 глава лук
2 с.лъжици доматено пюре или кетчуп
една щафета топено сирене
черен пипер, сол

Начин на приготвяне:
В затопленото мляко (но не горещо) поставяме захарта, солта и маята. Изчакваме да се разтвори маята и добавяме малко брашно, за да получим смес, с гъстота на кексово тесто.
Покриваме съда с фолио за свежо съхранение и изчакваме да бухне (да увеличи обема си поне два пъти, може и повече). След това добавяме към тестото едно цяло яйце и белтъка на другото, жълтъка от второто яйце оставяме а замазване ако ще ги печем както аз направих, ако ще ги пържим слагаме целите 2 яйца и маслото. Разбъркваме. 
Добавяме пресято брашно, на малки порции, за да контролираме гъстотата на тестото. Трябва да се получи меко тесто което не лепне за ръцете ви.
Разделяме тестото на топки, с големина, малко по-голяма от пинг-понг.
Взимаме едно топче и с ръка го разстиламе на питка.

Изпържваме каймата с лука, след като е готова прибавяме доматеното пюре или кетчупа и разбъркваме сместа.

Поставяме в средата на питката малко плънката с кайма и резенче топено сирене и прегъваме на полумесец, притискаме и подвиваме съединението да залепне отгоре (виж снимката).
Оставяме така оформените пирожки да втасат отново 10-15 минути.
Ако искаме да ги изпечем (на мен ми харесват така повече, по-леки са) ги нареждаме в тавичка намазана с масло или застлана с хартия за печене, намазваме ги с разбит жълтък (онзи който бяхме оставили при замесването на тестото) с малко мляко. Печем ги на 190 градуса около 20-25 минути до зачервяване. Тестото е много нежно и се изпича много бързо.

Ако ги харесвате пържени, мазнината трябва да стига поне до средата на пирожката. Като се зачервят от едната страна ги обръщаме да се изпържат и от другата. 

Изваждаме ги в чиния постлана с кухненска хартия за да се попие излишната мазнина.
Приятен апетит!!!
Пирожките може да се направят и с плънка от картофи (сварени картофи, течна готварска сметана, масло – приготвя се, както пюрето от картофи), задушено прясно зеле, с плънка от ябълки и мармалад, сирене и/или кашкавал.

Коментари

Популярни публикации

FreeWebSubmission.com SonicRun.com Уеб директория онлайн магазин Видеоклипове Мармалад Каталог Топ Сайтове Рейтинг класация на българските сайтове 5rov.com Страница в Ресурсбук Добави в колекцията ми Обратна връзка