Подготовка: 40 мин.
Готвене: 30 мин.
Порции: 4-6
Продукти:
За картофите:
3 средни картофи
1 ч.л. равна сол
½ ч.л. червен пипер
1 ч.л. мащерка
3 ч.л. зехтин
За пилето:
1 пилешки гърди с общо тегло 500 гр. нарязани на малки хапки
5-6 супени лъжици зехтин
1 глава лук ситно нарязана
1-2 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 голяма червена чушка, нарязана на ситно
1 голяма зелена чушка, нарязана на ситно
2 супени лъжици равни доматено пюре
1 ч.л. лют червен пипер (по желание)
сол, черен пипер
За бешамела:
50 g краве масло
6 супени лъжици брашно
3 ч.ч. мляко
сол пипер
120 g сирене чедър настъргано на едро ренде, за поръсване
Начин на приготвяне:
За картофите: Обелете картофите и ги нарежете на филийки. Поставете ги в средна по големина тавичка или съд от иенско стъкло, поръсете ги със сол, черен пипер и мащерка и полейте навсякъде със зехтина. Разбъркайте ги с ръцете си и ги разпределете равномерно по дъното на съда. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 20 минути или докато добият златист цвят. Извадете ги от фурната и ги оставете настрани, без да изключвате фурната.
За пилето: В това време, можете да приготвите пилето. В голям широк тиган, загрейте зехтина на средна температура и запържете нарязания лук, докато омекне. Сложете чесъна и разбъркайте за около половин за отстраняване на миризмата му.
След това добавете пилето нарязано на тънки ленти, разбъркайте, добавете нарязаните чушки и продължете да запържвате, като разбърквате на интервали, докато леко омекнат. Добавете доматеното пюре, червения пипер, солта и черния пипер, разбърква се в продължение на 2-3 минути и се оттегля тигана от огъня.
За бешамела: Поставете маслото в тенджера и го загрейте на умерен огън. След като се разтопи, изсипете брашното и енергично разбърквайте с тел, за да се запържи леко до свето златист цвят. Добавете млякото, в началото малко по-малко, като постоянно разбърквате енергично за да се смеси добре с запърженото брашно без да се образуват бучки. След това изсипете останалото мляко наведнъж и продължете да бъркате енергично докато бешамелът се сгъсти. Поръсете със сол и черен пипер, разбъркайте и свалете от огъня (Забележка: За по-гъст и вкусен бешамел добавете 1 яйце предварително леко разбито, сложете и малко настъргано индийско орехче).
Подредба и печене: Изсипете пилешката смес върху картофите и я разстелете равномерно. От горе, изсипете бешамела, изравнете повърхността и поръсете с настъргания чедър. Печете ястието във фурната, предварително загрята до 200 градуса за около 25-30 мин. Извадете го от фурната, оставете 10 минути да поизстине и след това сервирайте.
Приятен апетит!!!
Коментари
Публикуване на коментар