BGtop Стифадо с пиле Пропускане към основното съдържание

Представени

Кавърма-кебап със свинско

Продукти: 1 кг. свинско месо нарязано на хапки 3-4 глави нарязан на едро лук 3-4 печени червени чушки 1 люта чушка по желание 2-3 стръка праз лук и гъби по желание сол, черен пипер и малко чубрица 1 пълна лъжица доматено пюре 1 к. ч. вино 3-4 л. олио Начин на приготвяне: Нарязаното на кубчета месо от шол или плешка се запържва в мазнината заедно с лука. Когато месото и лука са добили хубав златист цвят се прибавят: нарязаният на ситно праз лук, гъбите, чубрица, лютата чушка (ако обичате люто), нарязаните печени червени чушки, черен пипер и сол. Добавете доматеното пюре разтворено в малко вода, налейте виното и разбъркайте много добре. Кебапът се задушава, докато остане на мазнина или се разпределя в гювечета и се пече около половин час.

Стифадо с пиле

Стифадо с пилешко месо, арпаджик, вино и много подправки.
За да назовем една яхния стифадо,  задължително трябва месото да е приготвено по начин, който включва предимно много лук и подправки.
Има много варианти на Стифадото. Това ястие може да бъде приготвено с пилешко, говеждо, заек, свинско, глиган и т.н. Това е рецепта за всички сезони и може да бъде придружено от картофи или 1-2 резена пресен хляб.
Лука под микроскоп ...
Той е богат на фитохимикали, като дисулфиди и трисулфиди, които са отговорни за неговата характерна миризма, но и за неговите антимикробни и противоракови свойства. Също така съдържа флавоноиди и особено кверцетин, които имат силен антиоксидантен ефект, като същевременно осигуряват на организма витамини В6 и С, фибри, калий, калций, манган, хром и фолиева киселина.
Лука
Изследванията разкриват, че този скромен зеленчук, но богат на хранителни вещества е:
Предпазен щит срещу рака;
Физически регулатор на кръвната захар;
Честата консумация на лук е показало, че той намалява нивата на холестерола, както и високото кръвно налягане. В резултат на това консумацията на лук предпазва от коронарна болест на сърцето, атеросклероза и инфаркт;
Има мощен противовъзпалителен ефект'
Помага ни да имаме здрави кости.
Необходими продукти
Подготовка: 20 мин.
Готвене: 50-60 мин.
Порции: 4-6

Продукти:
1 пиле разфасовано на порции
½ винена чаша зехтин или олио
1 килограм арпаджик (Ако искате може да сложите по-малко или повече.)
1 буркан домати, или 4 домата обелени и смлени в пасатора (тогава добавете и 1-2 супени лъжици доматено пюре) и 1 ч.л.захар
2-3 дафинови листа, 5-6 зърна бахар и 2-3 скилидки чесън обелени, цели
половин чаша вино
малко оцет (2-3 супени лъжици)
няколко зърна многоцветен пипер (ако нямате сложете само черен)
сол и едно кубче пилешки бульон
прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне:
Накиснете лука с вода
От предишната вечер накиснете във студена вода арпаджика. Ако не сте го направили поне за 1-2 часа, така ще се обели много по-лесно и няма да люти толкова.
В дълбок и широк тиган добавете 2 супени лъжици зехтин и запържете пилешките порции до златисто и от двете страни и ги прехвърлете в широка тенджера (може и в гювеч).

Запържете за 5 мин. арпаджика
В същия тиган запържете леко лука за около 5 минути, след това го изсипете и него в тенджерата.






Изсипете всичко в широка тенджера
Поставете тенджерата на котлона на силен огън, изсипете оцета и оставете да се изпари за 2 минути. Добавете виното (нека му се изпари и на него алкохола за 1-2 мин), подправките, прясно смлян черен пипер и малко зехтин (олио). Добавете доматения сок или смлените домати и захарта.
В една купа разтворете доматеното пюре (ако не готвите с доматен сос от буркан) и кубчето пилешки бульон в 550 мл. гореща вода. Изсипете съдържанието на купата при останалите продукти, добавете захарта и малко сол (внимавайте защото кубчето бульон съдържа сол) и оставете да къкри за около 45 минути или толкова дълго, колкото е необходимо, докато лука омекне идеално и соса се посгъсти. (Ако гответе в гювеч, печете захлупено яденето с капак около час в предварително затоплена фурна на 180 градуса, десет минути преди края отворете гювеча за да се запече малко отгоре.)
Внимание: Яденето не се бърка, а само се разклаща.


Коментари

Популярни публикации

FreeWebSubmission.com SonicRun.com Уеб директория онлайн магазин Видеоклипове Мармалад Каталог Топ Сайтове Рейтинг класация на българските сайтове 5rov.com Страница в Ресурсбук Добави в колекцията ми Обратна връзка