BGtop Торта "Бруклин Блекаут" Пропускане към основното съдържание

Представени

Кавърма-кебап със свинско

Продукти: 1 кг. свинско месо нарязано на хапки 3-4 глави нарязан на едро лук 3-4 печени червени чушки 1 люта чушка по желание 2-3 стръка праз лук и гъби по желание сол, черен пипер и малко чубрица 1 пълна лъжица доматено пюре 1 к. ч. вино 3-4 л. олио Начин на приготвяне: Нарязаното на кубчета месо от шол или плешка се запържва в мазнината заедно с лука. Когато месото и лука са добили хубав златист цвят се прибавят: нарязаният на ситно праз лук, гъбите, чубрица, лютата чушка (ако обичате люто), нарязаните печени червени чушки, черен пипер и сол. Добавете доматеното пюре разтворено в малко вода, налейте виното и разбъркайте много добре. Кебапът се задушава, докато остане на мазнина или се разпределя в гювечета и се пече около половин час.

Торта "Бруклин Блекаут"

Подготовка: 60 мин.
Готвене: 30 мин.
Порции: 12-16

Продукти:
за блата
200 грама захар
100 грама масло при стайна температура и допълнително за н амазване на формата
4 яйца
5 капки ванилова есенция
50 g какао
1 ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер
180 g брашно
180 ml мляко
1 щипка сол

за шоколадовия крем
600 ml вода или мляко
260 грама захар
2 / 3-1 супени лъжици мед или златен сироп
3 супени лъжици какао (50 g)
3 супени лъжици царевично нешесте, разтворено в 150 мл вода
60 грама масло на парчета
1 ч.л. ванилова есенция

Начин на приготвяне:
Създателите на тази торта са Джордж и Катерин Ебингер от основаната в далечната 1898 година "Пекарна Ебингер"/ Ebinger`s Bakery в Бруклин, Ню Йорк. Това е и тяхната знакова торта, като името си носи от "затъмненията", които са организирани в града по време на Втората Световна война. Гасенето на тока в целия квартал е било наложително, особено когато са потегляли военни кораби на флота от пристанището в Бруклин през нощта, така че да не бъдат забелязани.
Загрейте фурната до 170-180 градуса С, намажете с масло и форма с подвижни стени 23-25 см. в диаметър или 3 еднакви форми, ако не искате да разрязвате блата.
Подгответе шоколадовия блат: В купата на миксер (става и с ръчен) сложете маслото и го разбийте със захарта до побеляване (4-5 минути) докато крема стане пухкав. Добавете едно по едно яйцата и разбийте много добре, така че всички съставки да се смесят. Намалете скоростта на миксера на по-ниска и добавете какаото, ванилията, бакпулвера, содата за хляб, солта и половината пресято предварително брашно (другата половина ще добавите после като го разбърквате с шпатула на ръка -препоръчвам го). Налейте млякото (разбивайте с миксера на ниска скорост). След това добавете останалото брашно като разбърквате на ръка с шпатула отвън на вътре за да се хомогенизира със сместа - не прекалявайте за да не спадне.
Излейте сместа във формата с отделящи се стени от 23-25 см или я разделете на 3 в три еднакви намаслени форми и изпечете в предварително затоплена фурна за 25-30 минути (клечка за зъби забодена в центъра на блата трябва да излезе чиста). Извадете готовия изпечен блат и го оставете да се охлади (във формата), преди да го извадите и да го обърнете върху скара, като го оставите да се охлади напълно преди употреба.
Пригответе шоколадовия крем: В голяма тенджера ,която сме сложили на котлона на средна мощност, сложете водата или млякото, захарта, меда и какаото. Получената смес се разбърква с тел постоянно до завиране.

В отделна купа разбъркайте царевичното нишесте със 150 мл вода, за да се получи гладка смес Ако е твърде гъста, добавете още 30-50 ml вода. Излейте разтвореното нишесте при какаовата смес и разбъркайте за няколко минути (винаги на умерен огън), докато отново заври и напълно се сгъсти. Свалете крема от огъня и добавете маслото и
ванилията, размесете докато се разтопи маслото и крема стане лъскав.
Изсипете шоколадовия крем в купа, покрийтего с прозрачно фолио, който се допира до повърхността му до (целта е е да не изсъхне отгоре при истиването му и да не се получи ципа ), оставя се да изстине и се съхранява в хладилник за 3-4 часа минимум (трябва да е по-гъст и студен, когато го 
използвате по-късно).
Оформете шоколадовата торта "Блекаут": Съберете трохите от формата (от дъното и стените) и отрежете един тънък слой (2-3 мм) от блата, така че да се изравни напълно (по принцип на мен винаги покрай стените ми се издига по нависоко отколкото в центъра- вижте снимката- и обирам това). Ако сте използвали три форми, отрежете само от този който ви се е получил най-дебел и неравен. Ако правите тортата в квадратна форма, тогава изрежете парчетата, които са излезли малко отстрани с нож.
Разрежете шоколадовия блат на 3, като използвате дълъг остър нож. Орязаните парчета направете на трохи на ръка или с пасатор.
Забележка: Можете да се поставите парчета за раздробяване във фурната за 10 минути при 100 градуса С за да изсъхнат и да не се слепват помежду си.
Поставете първия шоколадов блат върху тортената чиния, в която ще офирмим тортата изсипете отгоре и размажете с шпатула около 1/3 и малко повече от студения шоколадов крем. Разположете върху крема следващия блат и още около 1/3 от крема и върху тях третия последен блат. Разпределете и размажете останалия крем навсякъде по повърхността на тортата и отстрани, поръсете тортата с трохите от блатовете. Поставете тортата в хладилника за поне 2 часа. Поръсете с какао.
Забележка относно разпределението на крема: Двата долни слоеве имат повече крем, отколкото горния (последния), който е покрит и с шоколадовите трохи.( крема трябва да е колкото да се залепят и да не падат)


Коментари

Популярни публикации

FreeWebSubmission.com SonicRun.com Уеб директория онлайн магазин Видеоклипове Мармалад Каталог Топ Сайтове Рейтинг класация на българските сайтове 5rov.com Страница в Ресурсбук Добави в колекцията ми Обратна връзка