Подготовка: 15-20 мин.
Готвене: 50-60 мин.
Порции: 4
Продукти:
500 гр. пилешко месо (гърди)
2/3 средно големи картофа
5/6 мариновани (кисели) краставички
1 пакетче майонеза
200 гр. кашкавал
сол и подправки по избор
Начин на приготвяне:
Намазваме с мазнина дъното на тава. Избелваме картофите и ги нарязваме на колелца с дебелина около 1-2 мм. Вече нарязаните колелца ги нареждаме в тавата с поръсваме със сол и подправки по избор. Аз лично слагам и малко подправка за пиле за аромат. След като сме наредили 1 ред с картофените кръгчета, нарязваме в същата форма и краставички. По същия начин ги нареждаме в тавата над картофите.
Разрязваме пилешкото месо и го начукваме така, че та бъде с дебелина колкото пържола (7-8 мм.). Поръсете с сол и прясно смлян черен пипер. След това пилешкото месо се нарежда в тавата, над реда с краставичките. Може да импровизирате и с допълнителни продукти - например гъби, но най-горния пласт продукти трябва задължително да е пилешкото. След като сте го поставили в тавата, изсипвате съдържанието на 1 пакетче майонеза върху пилешкото месо и разнасяте равномерно навсякъде. Поръсвате с подправки и малко сол отгоре и мятате тавата във фурната.

Печенето става задължително на 200 градуса, тъй като ако увеличите градусите рискувате картофите да останат сурови. След около 30-40 минути майонезата е започнала да се запича и да има златист загар, тогава може да добавим и настърган кашкавал и пак да върнем ястието във фурната за още няколко минути (5-10 мин. според това как обичате кашкавала). Рецептата става много вкусна и без кашкавал, но аз лично я предпочитам със. Полученото ястие се сервира топло.
Коментари
Публикуване на коментар