Подготовка: 24 часа +15 мин.
Готвене: 1 час и 10 мин. в тенджера и 45 мин. във фурната
Порции: 12
Продукти:
За маринатата за дивеч:
1 литър вода
400 гр. оцет
50-60 гр. кромид лук с люспата
40 гр. моркови
40 гр. стъбла от целина (селъри) без листа
1 дафинов лист
5 зрънца черен пипер
2 бр карамфил (подправка) – цели цветчета
1-2 скилидки чесън
10 гр. (1 равна супена лъжица) захар
За задушеното:
1 заек,
1 глава лук нарязана на ситно
300 гр краве масло или свинска мас,
700 гр арпаджик или много ситен кромид лук,
300 гр червено вино,
7 скилидки чесън нарязан на кръгчета,
3-4 моркова нарязани на кръгчета,
265 гр. пресни домати нарязани на малки парченца,
1 супена лъжица брашно,
дафинов лист,
червен пипер,
2-3 зрънца бахар,
15 зрънца черен пипер, сол.
Начин на приготвяне:

Марината:
Дивия заек задължително преди сготвянето му трябва да престои 24 часа в марината. Почистеният заек се изкисва за 2-3 часа в чиста вода след което се поставя в маринатата. Когато се маринова, месото става по-крехко, по-сочно, по-вкусно! Марината е половината от тайната на вкусното, добре сготвено месо, особено ако е от дивеч! Зеленчуците се измиват добре под течаща вода. Целината се нарязва на малки парченца, лука на не много тънки филийки, чесъна и моркова на колелца. В подходящ съд се смесват водата, оцета и захарта. Добавят се нарязаните зеленчуци и подправките – дафинов лист, карамфил, черен пипер. Тенджерата се захлупва с похлупак и се слага на котлона. Когато течността заври, огънят се регулира (да не ври прекалено силно) и варенето продължава около 8-10 минути. През цялото време тенджерата трябва да е захлупена, за да не се изпарява течността в нея. Свалете от котлона, махнете похлупака и оставете на страна докато марината изстине напълно. Тогава с нея може да залеете дивеч и всякакво друго месо, което желаете да мариновате. Месото престоява в маринатата за 24 часа, като се съхранява в хладилник. Добре е съдът, в който се маринова месото да има похлупак, за да не се разнася оцетната миризма из хладилника. Преди да започнете приготвянето на месото го отцедете от маринатата и го подсушете с кухненска хартия, след това се приготвя според рецептата.
Приготвяне на задушеното.
Нарежете маринованият и подсушен заек на порции.
Загрейте в дълбока тенджера на котлона маслото или свинската мас. Когато се сгорещят в тях се запържва нарязаният на порции заек. Периодично обръщайте парченцата, така че да се зачервят от всички страни.
След като приключите с запържването на месото, прецедете мазнината. Измийте тенджерата (или вземете друга) и върнете мазнината в нея. Пригответе си 1000 мл. гореща вода за доливане на месото. Сложете мазнината на котлона и задушете в нея наситненият кромид лук. Разбърквайте го от време на време и когато омекне, добавете доматите обелени и нарязани на ситно. Разбъркайте. Веднага след това се прибавя и брашното, което също се разбърква. Сложете предварително запърженото заешко. Добавете подправките, половината вино и около ½ ч.л. от солта или количеството което е подходящо за вашият вкус. Долейте с горещата вода, колкото да покрие месото. Когато течността заври, регулирайте огъня и оставете да къкри под капак.
Докато се вари заека залейте арпаджика със вода за да омекнат люспите. После го почистете.
Поставете тиган на котлона и с малко мазнина запържете добре главичките арпаджик. Налейте останалото вино и оставете 2-3 мин да поври за да се изпари алкохола.
Прехвърлете ястието след като месото е почти готово в гювеч, изсипете запържения арпаджик с виното, добавете останалата сол, чесъна (аз добавих и ситно нарязано зелено чушле, то е за който обича пикантни вкусове) и разбъркайте добре и поставете във фурната (тя не трябва да е загрята за да не ви се спука гювеча) и я включете на 200 градуса С. От момента в който заври отново ястието печете 30-45 мин.
Коментари
Публикуване на коментар