Подготовка: 30 мин.
Готвене: 30 мин.
Порции: 18-20 бр.
Продукти:
За тестото:
500 гр. брашно
1 яйце
1 кисело мляко
1 ч.л. бакпулвер
250 г маргарин или олио
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
За плънката:
250 гр. гъби (ситно нарязани)
2 моркови (настъргани на ренде)
2 тиквички (настъргани на ренде)
1 домати (нарязани на кубчета)
1 лук (ситно нарязан)
1 китка магданоз (ситно нарязан)
1 яйце
100 грама настърган кашкавал
1-2 супени лъжици краве масло
зехтин
сол, прясно смлян пипер
малко мащерка
леко разбитото яйце за намазване отгоре
Начин на приготвяне:
Тестото: В купа смесваме киселото мляко с мекия маргарин (или олиото), докато стане на гъст и гладък крем.
Добавяме солта, захарта, бакпулвера и яйцето и разбъркваме.
След това започвам да добавям брашното на дози, разбърква се добре с тел (или миксер) след всяка доза, докато сместа се сгъсти. Продължавам да измесвам на ръцете докато не спре да лепне и се получи гладко тесто.
Месете още 3-4 минути, докато тестото не стане меко и еластично. Завивам го в прозрачно фолио и го поставям в хладилника за 1 час.
Плънката: Загрейте маслото с малко зехтин в дълбок тиган и настържете зеленчуците, запържете ги докато се изпари цялата течност, която са отделили. Добавете сол и черен пипер, магданоза и поръсете с мащерка. Свалете от огъня и оставете да се охлади.
Разбийте леко яйцето и го изсипете в сместа от зеленчуци заедно с настъргания кашкавал.
Разточете тестото върху чист плот на пласт с дебелина половин см. и го нарежете на кръгчета с формичка или голяма чаша.
Сложете по една чаена лъжичка от плънката и затворете.
Притиснете добре краищата с вилица.
Поставете баничките с гъби в тава за печене застлана с пергаментова хартия, намажете ги с разбитото яйце и печете в предварително затоплена фурна на 200 градуса С за 15-20 минути.
Да ви е сладко!!!
Коментари
Публикуване на коментар