BGtop Бриош (Brioche) Пропускане към основното съдържание

Представени

Кавърма-кебап със свинско

Продукти: 1 кг. свинско месо нарязано на хапки 3-4 глави нарязан на едро лук 3-4 печени червени чушки 1 люта чушка по желание 2-3 стръка праз лук и гъби по желание сол, черен пипер и малко чубрица 1 пълна лъжица доматено пюре 1 к. ч. вино 3-4 л. олио Начин на приготвяне: Нарязаното на кубчета месо от шол или плешка се запържва в мазнината заедно с лука. Когато месото и лука са добили хубав златист цвят се прибавят: нарязаният на ситно праз лук, гъбите, чубрица, лютата чушка (ако обичате люто), нарязаните печени червени чушки, черен пипер и сол. Добавете доматеното пюре разтворено в малко вода, налейте виното и разбъркайте много добре. Кебапът се задушава, докато остане на мазнина или се разпределя в гювечета и се пече около половин час.

Бриош (Brioche)

Подготовка: 20 мин. + 4 часа (втасване)
Готвене: 20 мин.
Порции: 12

Продукти:
Краве масло със стайна температура: 300 гр.
Суха мая: 1 пакетче
Брашно: 440 гр.
Захар: 80 гр.
Яйца: 6 със средна големина
Сол: 1 чаена лъжичка
1 разбито яйце за намазване
Масло: малко за формичките

Начин на приготвяне:
Бриоша е френски хляб, който е много близък до козунака. Приготвя се с повечко яйца и масло, втасва по-дълго, което го прави лек, въздушен, много вкусен и ужасно ароматен.В известната репликата на Marie-Antoinette – „Като нямат хляб да ядат пасти“, всъщност е ставало въпрос за бриош. Преводът от френски на английски „… let them eat cake“ струва ми се обърква истинската версия, която намерих като: „S’ils n’ont plus de pain, qu’ils mangent de la brioche“.
Маята се разтваря в топлото мляко и се прибавя 100 г брашно.
Закваската се разбърква добре и се покрива.
Оставя се за 30-40 минути на топло място.


След това се прибавят пресятото брашно, мекото масло, захарта и леко разбитите яйца.
Меси се десетина минути или повече, докато тестото не се изглади и стане еластично.
Прехвърля се в намаслен съд с масло, покрива се с намаслен найлон и оставя се в хладилника за 2-3 часа.
Тестото се изважда от хладилника, пренамесва се и се оставя на топло да втаса за 1 час или докато не увеличи обема си двойно.
Втасалото тесто се разделя на количество формички (или за една голяма форма).
От тестото се оформят топки колкото яйце и се поставят в намаслени форми (тестото трябва да напълни формата на 2/3.
Може да се направи и друга форма :

Втасалото тесто се разделя на количество формички (или за една голяма форма), като 1/4 от тестото се оставя встрани.
От тестото се оформят топки колкото яйце и се поставят в намаслени форми (тестото трябва да напълни формата на 2/3.
Във всяка топка се правят дупчици в средата.
От 1/4 тесто се оформят топчици колкото лешник и се заострят леко от едната страна.
Бодват се в дупчиците.

Покриват се и се оставят на топло за 20 минути.
Намазват се с разбития жълтък с вода и се поръсват с едра захар.
Пекат се в предварително загрята фурна на 190 С за 13-15 минути.
След което температурата се увеличава до 210-220 и се пекат още 5 минути.

Коментари

Популярни публикации

FreeWebSubmission.com SonicRun.com Уеб директория онлайн магазин Видеоклипове Мармалад Каталог Топ Сайтове Рейтинг класация на българските сайтове 5rov.com Страница в Ресурсбук Добави в колекцията ми Обратна връзка