Подготовка: 10 мин.
Готвене: 10 мин.
Порции: 4
Продукти:
За картофено тесто:
500 гр картофи
120 гр брашно
1 яйце разбито но не на пяна
сол
3 ч. л. настъргано пекорино или пармезан (твърд кашкавал)
За плънката:
5 филийки шунка
6 парчета моцарела или Ементал или Cheddar или Gouda
2 супени лъжици краве масло на стайна температура за намазване на повърхността на тигана
Начин на приготвяне:
Внимание! Опитайте шунката и кашкавала за да не пресолите после!
Обелете картофите и ги сварете в подсолена вода, докато омекнат добре (може и в микровъновата за по-бързо). Отцедете ги, поставете ги в голяма купа и ги намачкайте на пюре. Добавете щипка сол, настъргания кашкавал, леко разбитото яйце и брашното постепенно, докато получите гладко тесто.Вземете тиган с диаметър 24 см и го намажете с малко олио или масло. Изсипете вътре половината картофено тесто и го разстелете равномерно с набрашнени ръце по основата на тигана. Поставете отгоре филийките шунка и кашкавала.
Вземете другата половина от тестото, поставете я върху шунката и сиренето, разстелете като натискате с ръцете, за да затворите добре кашкавала и шунката добре.
Поставете тигана на котлона на кухнята си на умерена температура и изпържете, докато се зачерви добре от долната страна.
Когато сте сигурни, че долната страна е готова, покрийте тигана чиния и го обърнете (както правим омлет) от другата страна. Изпечете го и от тази страна до златисто. Отдръпнете от огъня и намажете картофеното калцоне с краве масло и го поднесете топло.
Като алтернатива:
Можете, вместо да пържете калцонето да го изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса до златисто (около 20-30 минути). Ако не можете да го обърнете с чиния, поставете отгоре и отдолу незалепваща хартия и го завъртете с капак (вижте снимките по-горе).
Коментари
Публикуване на коментар