Продукти:
около 10 чушки (моите са само червени защото са сладки и ни харесват повече),
200 гр. перлен ориз,
4-5 едри глави лук (слагам 5 глави лук, а може и повече ако са по-дребни),
4 домата, обелени и настъргани или нарязани на ситно, или домашен доматен сок- 400 мл. (ако доматите са кисели добавете лъжичка захар)
50 мл. олио,
1 супена лъжица с връх сладък червен пипер (по възможност домашен),
ситно нарязана половин връзка магданоз
черен пипер, чубрица, сол на вкус
Начин на приготвяне:
Почистете чушките от семките. Измийте добре ориза докато водата му стане прозрачна. Тук искам да кажа на всички, които се притесняват, че ще отмият нишестето от ориза, че оризът се мие за да е чист и не се притеснявайте за нишестето в него. Нишестето остава в ориза и след неговото измиване.
В дълбок тиган или в тенджера изсипете подготвеното олио, след което към него добавете лука нарязан на ситно и разбъркайте добре докато се задуши. Към лука добавете и ориза и отново разбъркайте на слаб огън. След като оризът набъбне и стане прозрачен, добавете червения пипер и разбъркайте. Към сместа с ориза добавете половината от доматите и оставете да къкри под капак на слаб огън докато поеме течностите и прибавете подправките.
С помощта на чаена лъжичка напълнете чушките като леко притискате плънката. Πълнете всяка чушка не догоре, а на ¾ от обема ѝ, тъй като при печенето оризът ще набъбне и ако чушките са препълнени ще прелеят или ще се спукат. Подредете чушките плътно една до друга в подходяща по размер тава и налейте останалите домати разредени с малко вода колкото да ги покрие. Поръсете със стрита чубрица, малко олио и малко сол.
Сложете вашите чушки с ориз да се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса на средна скара. Тавичката може да покриете с алуминиево фолио. Печете 35 минути покрити и още 10 минути без фолиото да се запекат.
Коментари
Публикуване на коментар