BGtop Лучник от Плевенския край Пропускане към основното съдържание

Представени

Кавърма-кебап със свинско

Продукти: 1 кг. свинско месо нарязано на хапки 3-4 глави нарязан на едро лук 3-4 печени червени чушки 1 люта чушка по желание 2-3 стръка праз лук и гъби по желание сол, черен пипер и малко чубрица 1 пълна лъжица доматено пюре 1 к. ч. вино 3-4 л. олио Начин на приготвяне: Нарязаното на кубчета месо от шол или плешка се запържва в мазнината заедно с лука. Когато месото и лука са добили хубав златист цвят се прибавят: нарязаният на ситно праз лук, гъбите, чубрица, лютата чушка (ако обичате люто), нарязаните печени червени чушки, черен пипер и сол. Добавете доматеното пюре разтворено в малко вода, налейте виното и разбъркайте много добре. Кебапът се задушава, докато остане на мазнина или се разпределя в гювечета и се пече около половин час.

Лучник от Плевенския край

Продукти:
За тестото:
500 кг брашно
около 250 мл хладка вода
мая, колкото кибритена кутийка
1 чаена лъжица сол
1 супена  лъжица захар

За плънката:
около 10 средно големи глави кромид лук / или 2-3 по- големи стръка праз лук/
2-3 пресни или сухи чушки
червен пипер
чубрица
магданоз
сол

Начин на приготвяне:
Плънката се приготвя от нарязаните кромид и чушки, които се запържват до омекване и се добавят подправките, накълцани на ситно. (ако използвате сушени чушки може да не слагате червен пипер, и само ги натрошете в запържения лук)
Замесете тесто като за пита, разделете го на 4-5 топки, като едната от тях да е по-голяма. Оставете ги да втасат. 
Разточваме по-голямата топка, като получения лист (кора) трябва да е по-широк от тавата, краищата му да излизат от стените. 
Разстелете хубаво част от плънката.
Повторете същата процедура със следващите разтеглени (може да разтеглите топките и с ръце ако не знаете да точите или за по-бързо)/ разточени/ топки тесто.
След като поставите петата кора, хванете краищата на първата/ най-долната и най-голямата/ и загърнете лучника (може и да ги подвиете на ръбче около стените). Намажете го с олио, надупчете го на няколко места с вилица, оставете го да втаса и го 
сложете да се пече в загрята на 180 градуса фурна, докато хване приятен загар. (за по-красив загар може да  намажете лучника отгоре с яйце)

Коментари

Популярни публикации

FreeWebSubmission.com SonicRun.com Уеб директория онлайн магазин Видеоклипове Мармалад Каталог Топ Сайтове Рейтинг класация на българските сайтове 5rov.com Страница в Ресурсбук Добави в колекцията ми Обратна връзка