Подготовка: 20 мин.
Готвене: 10 мин.
Порции: 15
Продукти:
2 ч.ч. брашно
2 яйца
1 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. тиквено пюре (сварена, печена или варена на пара пасирана тиква)
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода - равна
1 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче
1 ванилия
щипка сол
За крема:
150 гр. прясна извара
2 пълни с.л. заквасена сметана или маскарпоне
3-4 с.л. мед
80 гр. меко масло
1 ванилия
Начин на приготвяне:
Брашното се смесва с подправките, бакпулвера, содата и солта.
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Добавят се олиото, тиквеното пюре и ванилията. Разбърква се добре до хомогенна смес. Накрая се прибавя брашното и отново се разбърква.
Със щприц или с лъжица се гребва малко от сместа и се оформят малки кръгли купчинки на разстояние една от друга. Заглаждат се с лъжица. Може да се използва мерителна лъжичка с вместимост 15 мл. Ако е по-голяма, сладките също ще станат по-големи, а когато са слепени, са доста засищащи.
Пекат се в тавичка върху хартия за печене около 8-9 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна. От това количество с тези размери излизат три тави.
Оставят се да се охладят върху хартията около 5 минути, след което се прехвърлят върху метална решетка до пълното им изстиване. Слепват се две по две с крем или с мармалад по желание.
Продуктите за крема, с които да се слепят сладките, се пасират до гладка смес.
Когато сладките се готови и напълно изстинали ги слепвате с крема.
По желание този крем може да се замени и с мармалад. Готовият мармалад се продава в разфасовка като калъп. Той обикновено е смесен - ябълки и сливи или ябълки и шипки, и е доста гъст. Разрежда се с малко топла вода, след което към него се прибавя мекото масло до получаване на хомогенна смес, която трябва да е стегната.
Коментари
Публикуване на коментар