Продукти:
5-7 бр. яйца в зависимост от големината им
1 – 2 щипки сол
брашно колкото поеме за да се получи меко тесто + малко за разточването (около 400-500 гр.)
100 -125 гр. масло или пълномаслен маргарин
250 - 300 гр. сирене
подсолена вода
Начин на приготвяне:
От яйцата, солта и брашното се замесва меко тесто като за баница.
Омесва се много добре, завива се с фолио и се оставя да почине 15-20 мин. Вода не се слага. Разделя се на 8-14 топчета.
От всяко топче се разточва кора колкото е тавата ви, като само една се прави по-голяма то големината на тавата в която ще печем баницата, така че да покрива и стените й (вижте снимката малко по-долу).
Корите се нареждат една върху друга, като между тях се слага чиста хартия, за да не залепнат.
След като са готови всички кори, се слага на котлона тенджера с подсолена вода да заври и се приготвя още една тенджера с подсолена вода, но студена. Желателно е тенджерите да са плитки и широки. Ако нямате такива, може да използувате по-дълбоки тави.
Първата кора (голямата) се слага в намазана с мазнина тава, без да се обработва. Кората също се намазва с мазнина.
Втората кора се потапя във врялата вода за няколко секунди, вади се и веднага се потапя в студената подсолена вода, вади се, изцежда се и се разстила върху първата кора . По същия начин се обработват и останалите кори, като всяка от тях се маже с мазнина, след като се сложи в тавата.
На 3 места (през 3 – 4 кори) се поръсва обилно със сирене (без да е объркано с яйце). Последната кора се слага, без да е обработена като останалите във вряща и студена вода.
Баницата се пече в предварително загрята фурна първо за 10 мин. на 160 С , а после на 200 C за около 20-30 мин., докато се зачерви. След като се извади от фурната – не се поръсва с вода, защото ще спадне, просто я покрийте с лист хартия за печене и я завийте с кърпа.
Коментари
Публикуване на коментар