BGtop Традиционни, гръцки, коледни меломакарона (класически) Пропускане към основното съдържание

Представени

Кавърма-кебап със свинско

Продукти: 1 кг. свинско месо нарязано на хапки 3-4 глави нарязан на едро лук 3-4 печени червени чушки 1 люта чушка по желание 2-3 стръка праз лук и гъби по желание сол, черен пипер и малко чубрица 1 пълна лъжица доматено пюре 1 к. ч. вино 3-4 л. олио Начин на приготвяне: Нарязаното на кубчета месо от шол или плешка се запържва в мазнината заедно с лука. Когато месото и лука са добили хубав златист цвят се прибавят: нарязаният на ситно праз лук, гъбите, чубрица, лютата чушка (ако обичате люто), нарязаните печени червени чушки, черен пипер и сол. Добавете доматеното пюре разтворено в малко вода, налейте виното и разбъркайте много добре. Кебапът се задушава, докато остане на мазнина или се разпределя в гювечета и се пече около половин час.

Традиционни, гръцки, коледни меломакарона (класически)

Продукти:
За 50-80 меломакарона (в зависимост от големината им)
240 гр. слънчогледово олио
240 гр. зехтин (в Гърция ги правят само със зехтин - 480 гр)
100 гр. коняк
250 гр. прясно изстискан сок от портокал
200 гр. захар
1 чаена лъжичка изсушени карамфилови цветчета
150 гр.  грис ситен
3 чаени лъжички канела на прах
настърганата кора от 2 портокала
900 гр. до килограм брашно (в зависимост от съдържанието на глутен на брашното)
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. карамфил на прах
1 ч.л. сода бикарбонат

За сиропа:
700 гр. захар
700 гр. вода
200 гр. мед
1/2 портокал
1 пръчка канела

Начин на приготвяне: 
Започваме със сиропа. Задължително условие за да получите много вкусни меломакарони хрупкави отвън и меки и сочни отвътре е да сиропирате в студен (леден) сироп горещите току що извадени от фурната изпечени меломакарони!!!!
В дълбока тенджера и се вари захарта, водата, половинката портокал и пръчката канела за 10 минути.
Изключваме огъня, отстраняваме портокала, добавяме меда и оставяме сиропа да се охлади.
В един дълбок съд слагаме зехтина, захарта,
олиото, коняка, канелата, карамфила и изстърганата портокалова кора. Разтваряме хлебната сода в портокаловия сок и го добавяме към сместа.
Разбиваме с тел и накрая добавяме и брашното, което предварително сме пресели заедно с бакпулвера и сме го смесили с гриса.
Сместа не се нуждае от силно разбъркване,
тъй като тестото трябва да бъде по-мазно, нежно и меко (внимавайте с брашното).

Вземете парче тесто (тежащо около 35 - 40 грама) и му придайте овална форма. Поставете го на решетката от фритезата (вижте снимката)
и внимателно го притиснете. Повдигнете меломакарона, леко подвийте тестото като ролка. (Тези шарки ни помагат след изпичането да се сиропират по-добре и да се задържат в последствие смлените на едро орехи отгоре)
Оформените сладките подреждаме в тава застлана с хартия застлана с хартия за печене и ги печем в предварително загрята фурна на 190°C за около 25-27 минути ( в зависимост от големината им).
Изпечените меломакарони директно от фурната с помощта на лъжица ги потапяме в студения сироп (тъй като сиропът след третата порция меломакарони се е стоплил, аз поставям тенджерката със сиропа в друга по-голяма, която напълвам с лед, за да го поддържам студен до края). Оставете ги точно за половин минута. Всеки път, когато запълвате една тава я слагайте за печене във фурната. Докато се пекат първите меломакарони, вие подгответе следващата тава за печене. Така че, когато са вече изпечени първите, вие ги вадите и слагате втората тава за печене и сиропирате горещи меломакароните!
Изваждате ги бързо и ги нареждате в тавичка. Сиропирането по този начин винаги успява!
Използвайте решетъчна лъжица за да ги изваждате от сиропа. Разклащайте тенджерката за да се обливат меломакароните и да се сиропират добре.
Сиропираните меломакарони поръсваме обилно с смлени на едро орехи.
За да се запазят дълго време трябва да ги държим в добре затворен съд или завити в кухненско фолио защото меломакароните имат способността да поемат влага!!


Коментари

Популярни публикации

FreeWebSubmission.com SonicRun.com Уеб директория онлайн магазин Видеоклипове Мармалад Каталог Топ Сайтове Рейтинг класация на българските сайтове 5rov.com Страница в Ресурсбук Добави в колекцията ми Обратна връзка