Продукти:
800 г брашно тип 500
1 с. л. олио
1/2 ч. л. сол
1 ч. л. захар
1/2 ч. л. сода
1/2 ч. л. бакпулвер
2 с. л. оцет
около 400 мл топла вода
олио за намазване
паричка и върбова клонка
Начин на приготвяне:
Содената питка с късмети за Бъдни вечер не е просто една традиция. Тя е важна част от дълбоката символика на предстоящата Коледа, с нея сме израснали – приготвена от ръцете на баба или мама. И с колко трепети сме очаквали късмета, който ще ни се падне. Замесена с любов от най-възрастната жена в дома, опечена в пламъците на домашното огнище, разчупена от главата на фамилията, содената питка на Бъдни вечер е магия. Тя е най-важният хляб, защото в него са закодирани нашите очаквания, знаците на съдбата и мечтите ни за предстоящите дни и новата година. И така – нека да приготвим с любов и вяра питката си!
В голяма купа се пресява брашното. Оформя се кладенче, където се сипват олиото, солта и захарта. Отделно содата заедно с бакпулвера се гасят в оцета. Изсипват се към брашното. Постепенно се налива топлата вода и се замесва тесто. Покрива се и се оставя да "почине" 30 минути.
Тестото се премесва върху намаслена работна повърхност. Отделя се малко парче тесто за украса. Останалото се разстила в намаслена огнеупорна тава. Поставя се парата (много добре измита), така че да не се вижда.
Отгоре се оформя житен клас, чепка грозде, пиленца, агънца и звезда. (В украсата на хлябовете са кошарата с овцете, бъчвата с вино, тежките снопи на нивата, събрани на кръстци, лозето и змията, която като народен символ е пазител на нивата, лозето и къщата.)
Отгоре се намаслява с памуче, което се топва във вода и олио.
Фурната се загрява на 180-200 С. Питката се пече на долно нагряване 15 минути, след което се включва и горното. Содената питка за Бъдни вечер се пече още 15 минути, като се следи да не изгори отгоре. Изключва се фурната и се оставя за още 5-10 мин. Като се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.
На когото се падне паричката, той ще носи парите и ще се грижи за семейството.
За Бъдни вечер и Коледа не се правят пити с кръстове отгоре. Такива се правят на Възкресение Христово.
Коментари
Публикуване на коментар