BGtop Питка за Бъдни вечер Пропускане към основното съдържание

Представени

Кавърма-кебап със свинско

Продукти: 1 кг. свинско месо нарязано на хапки 3-4 глави нарязан на едро лук 3-4 печени червени чушки 1 люта чушка по желание 2-3 стръка праз лук и гъби по желание сол, черен пипер и малко чубрица 1 пълна лъжица доматено пюре 1 к. ч. вино 3-4 л. олио Начин на приготвяне: Нарязаното на кубчета месо от шол или плешка се запържва в мазнината заедно с лука. Когато месото и лука са добили хубав златист цвят се прибавят: нарязаният на ситно праз лук, гъбите, чубрица, лютата чушка (ако обичате люто), нарязаните печени червени чушки, черен пипер и сол. Добавете доматеното пюре разтворено в малко вода, налейте виното и разбъркайте много добре. Кебапът се задушава, докато остане на мазнина или се разпределя в гювечета и се пече около половин час.

Питка за Бъдни вечер

Продукти:
800 г брашно тип 500
1 с. л. олио
1/2 ч. л. сол
1 ч. л. захар
1/2 ч. л. сода
1/2 ч. л. бакпулвер
2 с. л. оцет
около 400 мл топла вода
олио за намазване
паричка и върбова клонка

Начин на приготвяне:
Содената питка с късмети за Бъдни вечер не е просто една традиция. Тя е важна част от дълбоката символика на предстоящата Коледа, с нея сме израснали – приготвена от ръцете на баба или мама. И с колко трепети сме очаквали късмета, който ще ни се падне. Замесена с любов от най-възрастната жена в дома, опечена в пламъците на домашното огнище, разчупена от главата на фамилията, содената питка на Бъдни вечер е магия. Тя е най-важният хляб, защото в него са закодирани нашите очаквания, знаците на съдбата и мечтите ни за предстоящите дни и новата година. И така – нека да приготвим с любов и вяра питката си!
В голяма купа се пресява брашното. Оформя се кладенче, където се сипват олиото, солта и захарта. Отделно содата заедно с бакпулвера се гасят в оцета. Изсипват се към брашното. Постепенно се налива топлата вода и се замесва тесто. Покрива се и се оставя да "почине" 30 минути. 
Тестото се премесва върху намаслена работна повърхност. Отделя се малко парче тесто за украса. Останалото се разстила в намаслена огнеупорна тава. Поставя се парата (много добре измита), така че да не се вижда.
Отгоре се оформя житен клас, чепка грозде, пиленца, агънца и звезда. (В украсата на хлябовете са кошарата с овцете, бъчвата с вино, тежките снопи на нивата, събрани на кръстци, лозето и змията, която като народен символ е пазител на нивата, лозето и къщата.)
Отгоре се намаслява с памуче, което се топва във вода и олио.
Фурната се загрява на 180-200 С. Питката се пече на долно нагряване 15 минути, след което се включва и горното. Содената питка за Бъдни вечер се пече още 15 минути, като се следи да не изгори отгоре. Изключва се фурната и се оставя за още 5-10 мин. Като се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.
На когото се падне паричката, той ще носи парите и ще се грижи за семейството.
За Бъдни вечер и Коледа не се правят пити с кръстове отгоре. Такива се правят на Възкресение Христово. 

Коментари

Популярни публикации

FreeWebSubmission.com SonicRun.com Уеб директория онлайн магазин Видеоклипове Мармалад Каталог Топ Сайтове Рейтинг класация на българските сайтове 5rov.com Страница в Ресурсбук Добави в колекцията ми Обратна връзка