Продукти:
Първи вариант (по-лек):
200 мл кондензирано мляко
250 гр. черен шоколад
60 гр. печени лешници (бадеми)
15 мл. ром/коняк/уиски/ликьор
какао на прах за овалване
Втори вариант (пълномаслен):
300 гр. черен шоколад
150 мл. течна сладкарска сметана (ако съдържанието на какао на шоколада е 70% сложете 200 мл.)
70 гр. смлени лешници (бадеми
3 с.л. масло
1 с.л. ром/коняк/уиски/ликьор
какао на прах за овалване
Начин на приготвяне:
Първи вариант:
Лешниците (бадемите) се смилат.
Шоколадът се начупва на парченца и се разтопява се на водна баня.
Маха се от огъня и се смесва с кондензираното мляко. (трябва да се получи гладка смес, ако двете смеси не се смесят напълно, то може отново да се сложат на водна баня докато се съединят). Към сместа се добавят смлените лешници (бадеми) и когато изстине се добавя и рома. Сместа се охлажда, като това може да отнеме време. За по-бързо стягане, може да се сложи в хладилника или фризера.
Когато сместа е достатъчно стегната, за да може да се оформя, се правят малки топчета, които се овалват в какаото (смлени бисквити, шоколадови пръчици, кокосови стърготини и т.н.).
Готовите трюфели се поставят в кутия, за да не поемат миризма.
Втори вариант:
Можете да направите труфелите със сметана с три вида шоколад, но пропорциите са различни за това бих искала да ви ги дам!!
За тъмен шоколад (70% какао) - по 75 мл сметана и по 25 г краве масло на всеки 100 г шоколад
За млечен шоколад - по 50 мл сметана и 20 г краве масло на всеки 100 г шоколад
За бял шоколад - по 30 мл сметана и 15 г масло на всеки 100 г шоколад
Натрошете шоколада в купа, сложете сметаната и маслото на котлона да кипнат и после залейте натрошения шоколад.
Бъркате бавно и внимателно докато се смесят добре съставките и
получите лъскава и гъста смес, добавете алкохола и смлените (по-на едро) лешници (бадеми) и разбъркайте добре.
Покривате плътно с фолио и прибирате за два- три часа в хладилника.
След като сместа е напълно стегнала се взема по малко с лъжичка (ако имате уреда за изрязване на топчета е още по лесно), оформя се топче между дланите и веднага се овалва в какаото.
Подреждайте върху хартия, за да не цапате навсякъде.
Добре е да си вземете малки хартиени капсули за бонбони и после да подредите вътре.
Може да ги оваляте в каквото искате друго - смлени лешници или бадеми, смлени бисквити, шоколадови пръчици, кокосови стърготини и т.н.
Може да ги замразите и да ги потопите след това в разтопена на водна баня шоколадова кувертюра като потапяте в разтопения шоколад, забождате топчето трюфел на клечка за зъби, която пък забодете на парче стиропор и оставете така да засъхне. Или просто ги подредете на пергаментова хартия.
Може да ги направите и без ядки, а с кафе, настъргана портокалова кора и т.н
Готовите трюфели се прибират в хладилника да се стегнат.
Да ви е сладко!!!
Коментари
Публикуване на коментар