BGtop Новогодишна капама в гювеч Пропускане към основното съдържание

Представени

Кавърма-кебап със свинско

Продукти: 1 кг. свинско месо нарязано на хапки 3-4 глави нарязан на едро лук 3-4 печени червени чушки 1 люта чушка по желание 2-3 стръка праз лук и гъби по желание сол, черен пипер и малко чубрица 1 пълна лъжица доматено пюре 1 к. ч. вино 3-4 л. олио Начин на приготвяне: Нарязаното на кубчета месо от шол или плешка се запържва в мазнината заедно с лука. Когато месото и лука са добили хубав златист цвят се прибавят: нарязаният на ситно праз лук, гъбите, чубрица, лютата чушка (ако обичате люто), нарязаните печени червени чушки, черен пипер и сол. Добавете доматеното пюре разтворено в малко вода, налейте виното и разбъркайте много добре. Кебапът се задушава, докато остане на мазнина или се разпределя в гювечета и се пече около половин час.

Новогодишна капама в гювеч

Продукти за 8-10 порции: 
1 голямо пиле или по 1 бутче на човек,
1 кг. свински шол,
1 кг. сурова наденица,
пушени гърди,
пушена сланина или бекон,
2 глави кисело зеле,
чаша червено вино,
черен пипер.

За сармите: 
600 гр. кайма от телешко и свинско месо,
100 гр. бекон,
1 глава кромид лук,
каф. чашка ориз,
3-4 лъжици олио,
по лъжичка червен и черен пипер,
смлян кимион и сол,
зелеви листа.

Начин на приготвяне:
Сърми:
Нарязват се на ситно лукът и беконът. Изпържват се в сгорещено олио. Добавя се измитият ориз и след като стане прозрачен, се слага каймата. Сместа се обърква добре, така че месото да побелее от всички страни.
Сип­ва се чашка вода, похлупва се и се оставя на котлона, докато оризът поеме водата. Дръпва се от огъня, добавят се 2 щипки сол (не повече, защото киселото зеле е солено), червеният и черният пипер и кимионът.
Сместа се разбърква и от нея и зелевите листа се правят 8-10 стегнати сарми.

Подреждане на гювеча:
На дъното се слагат пушените гърди (сланина или бекон) и се покриват със ситно нарязано кисело зеле.
Свинското се нарязва на едри късове, наръсва с черен пипер и също се покрива с малко зеле.
Отгоре се поставя почистеното пиле или бутчетата, наредени в кръг,
а над тях суровата наденица. Всичко това се залива с вино и се поръсва с шепа измит ориз.
Сармите се нареждат плътно една до друга. Сложих и малко суджук нищо, че нямам специфичния бански суджук. 
Всичко се покрива с 1-2 цели зелеви листа. Слага се алуминиево фолио и плътно се притиска капакът на съда. Вместо фолио капакът може да се замаже с хлебно тесто, направено от брашно и малко вода. Съдът се слага в студена фурна. Капамата се пече на тих огън в продължение на 8-10 ча­са. Затова е добре да се сложи през нощта срещу 31-ви - на сутринта ще е готова. За гарнитура са подходящи туршия или печени на фурна картофи. Върви с червено вино.


Коментари

Популярни публикации

FreeWebSubmission.com SonicRun.com Уеб директория онлайн магазин Видеоклипове Мармалад Каталог Топ Сайтове Рейтинг класация на българските сайтове 5rov.com Страница в Ресурсбук Добави в колекцията ми Обратна връзка