Продукти за 8-10 порции:
1 голямо пиле или по 1 бутче на човек,
1 кг. свински шол,
1 кг. сурова наденица,
пушени гърди,
пушена сланина или бекон,
2 глави кисело зеле,
чаша червено вино,
черен пипер.
За сармите:
600 гр. кайма от телешко и свинско месо,
100 гр. бекон,
1 глава кромид лук,
каф. чашка ориз,
3-4 лъжици олио,
по лъжичка червен и черен пипер,
смлян кимион и сол,
зелеви листа.
Начин на приготвяне:
Сърми:
Нарязват се на ситно лукът и беконът. Изпържват се в сгорещено олио. Добавя се измитият ориз и след като стане прозрачен, се слага каймата. Сместа се обърква добре, така че месото да побелее от всички страни.
Сипва се чашка вода, похлупва се и се оставя на котлона, докато оризът поеме водата. Дръпва се от огъня, добавят се 2 щипки сол (не повече, защото киселото зеле е солено), червеният и черният пипер и кимионът.
Сместа се разбърква и от нея и зелевите листа се правят 8-10 стегнати сарми.
Подреждане на гювеча:
На дъното се слагат пушените гърди (сланина или бекон) и се покриват със ситно нарязано кисело зеле.
Свинското се нарязва на едри късове, наръсва с черен пипер и също се покрива с малко зеле.
Отгоре се поставя почистеното пиле или бутчетата, наредени в кръг,
а над тях суровата наденица. Всичко това се залива с вино и се поръсва с шепа измит ориз.
Сармите се нареждат плътно една до друга.
Сложих и малко суджук нищо, че нямам специфичния бански суджук.
Всичко се покрива с 1-2 цели зелеви листа. Слага се алуминиево фолио и плътно се притиска капакът на съда. Вместо фолио капакът може да се замаже с хлебно тесто, направено от брашно и малко вода. Съдът се слага в студена фурна. Капамата се пече на тих огън в продължение на 8-10 часа. Затова е добре да се сложи през нощта срещу 31-ви - на сутринта ще е готова. За гарнитура са подходящи туршия или печени на фурна картофи. Върви с червено вино.
Коментари
Публикуване на коментар