Продукти:
За блата:
6 яйца, разделени на жълтъци и белтъци
160 гр. горчив шоколад
225 гр. масло
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
За кестеновото пюре и крема:
600 гр. сурови кестени
300 мл. прясно мляко
или 450 гр. консерва кестеново пюре
200 мл. подсладена сметана
За кувертюра:
160 гр. горчив шоколад
125 гр. масло
12-15 цели сварени и обелени кестени
Начин на приготвяне:
На блата:
Загрейте фурната на 180 градуса
В купа разбийте размекнатото на стайна температура масло и захарта докато станат на пухкав крем.
Добавете разтопения на водна баня или в микровълновата шоколад
и жълтъците и разбъркайте до хомогенизиране.
Внимателно добавете брашното и отново разбъркайте докато брашното се абсорбира от сместа.
Разбийте белтъците на твърда пяна и
добавете 1/3 от тях към шоколадовата смес, като разбърквате внимателно, за да се отпусне тестото.
Добавете останалите белтъци и разбъркайте много внимателно, за да не спадне тестото прекалено.
Покрийте дъното на форма за торта със свалящо се дъно с хартия за печене. Намажете страните и с масло.
Изсипете тестото във формата и печете 45-50 минути, или докато клечка за зъби забита в центъра излезе суха.
Оставете блата да се охлади на стайна температура
На кестеновото пюре и крема:
С помощта на остър нож цепнете кестените на кръст от към опашката или направете два разреза от двете им страни. Покрийте със студена вода и варете на котлон около 25-30 минути.
Докато кестените са топли ги обелете.
Запазете 12-15 кестена цели за украса на тортата,
а останалите нарежете и поставете в тенджера заедно със 250 мл от прясното мляко. Варете около 15 минути.
Оставете сместа да изстине и заедно с останалите 50 мл прясно мляко пасирайте кестените до получаването на гладък крем. Охладете крема.
В отделна купа райзбийте сметаната на твърд крем.
Добавете сметаната към кестеновото пюре и разбъркайте до получаването на хомогенна смес
Оформяне на тортата:
Разрежете блата на 2 равни части.
Слепете двете части с кестеновия крем
Разтопете маслото и шоколада на водна баня или в микровълновата на кратки отрязъци от време, като разбърквате често.
Потопете целите кестени във шоколадовата смес и ги оставете върху чиния или фолио да се охладят.
С останалата шоколадова смес, с помощτа на гладък нож, покрийте тортата. С върха на ножа оформете дъги върху шоколада, за да се получи набраздена повърхност. Подредете шоколадовите кестени в кръг по края на тортата, като запазите три за центъра.
Коментари
Публикуване на коментар