BGtop Фалафел с таханов сос Пропускане към основното съдържание

Представени

Кавърма-кебап със свинско

Продукти: 1 кг. свинско месо нарязано на хапки 3-4 глави нарязан на едро лук 3-4 печени червени чушки 1 люта чушка по желание 2-3 стръка праз лук и гъби по желание сол, черен пипер и малко чубрица 1 пълна лъжица доматено пюре 1 к. ч. вино 3-4 л. олио Начин на приготвяне: Нарязаното на кубчета месо от шол или плешка се запържва в мазнината заедно с лука. Когато месото и лука са добили хубав златист цвят се прибавят: нарязаният на ситно праз лук, гъбите, чубрица, лютата чушка (ако обичате люто), нарязаните печени червени чушки, черен пипер и сол. Добавете доматеното пюре разтворено в малко вода, налейте виното и разбъркайте много добре. Кебапът се задушава, докато остане на мазнина или се разпределя в гювечета и се пече около половин час.

Фалафел с таханов сос

Подготовка: 20 мин.
Готвене: 60 мин.
Порции: 8

Продукти:
250 гр (1 1/3 ч.ч ) сух нахут
1 литър вода
3-4 с.л булгур
1 голям или 2 малки глави лук нарязани на ситно – ползвах 2 малки
5 силидки чесън, смачкани
5 с.л. ситно нарязан магданоз
5 с.л ситно нарязани листа пресен кориандър
3 с.л. смлян кимион – сложих 1 ч.л
1 с.л. смлени зърна кориандър
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол или на вкус
щипка до ¼ ч.л черен пипер – сложих ¼ ч.л
щипка до ¼ ч.л лют червен пипер – аз не сложих
опционално: 1 ч.л. къри със щипка кардамонови зърна – аз не сложих
3-4 с.л. брашно от нахут или пълнозърнесто брашно или трохи пълнозърнест хляб – сложих 3 с.л. типово брашно
олио за пържене, достатъчно да покрие фалафелите

Продукти за тахановия сос:
6 с.л. сусамов тахан
2 с.л вода
1 скилидка смачкан чесън
сокът на 1/3 лимон
сол на вкус
малка щипка смлени зърна кориандър
малка щипка смлян кимион
1 с.л зехтин за гарниране

Начин на приготвяне:
Зърната сух нахут се накисват във водата и се оставят да преседят 1 нощ. 
След това изцеждате добре и смилате в кухненския блендер.

В дълбока купа се поставят смлените зърна нахут, булгурът, лукът, чесънът, бакпулверът, подправките. Смесват се добре и сместа се оставя да почине около 45 минути. След това добавете брашното и ако сместа е станала прекалено гъста може да добавите малко вода.
С мокра лъжица и мокри ръце оформете малки топчета, като загребвате пълна с връх лъжица. Трябва да се получат 12-18 топчета. Аз ги направих малко по-малки и станаха към 30 тина.
След като оформите фалафелите, ги оставих да починат отново за около 30 минути и така запазиха формата си по-добре и бяха по-лесни за пържене после

В тигана се загрява олиото, така че кубче хляб да покафенее за 45 секунди. Слагате първата партида фалафели и леко намалявате котлона. Не слагайте следващата партида, преди да извадите всички готови фалафели. След това засилете отново котлона при слагането и го намалете леко след 10 тина секунди.
Извадете върху кухненска хартия и оставете да попие излишната мазнина

Сервират се с арабски питки, хумус, салата и с таханов сос.
Сусамовия тахан и смачкания чесън се разбъркват добре, прибавят се подправките и лимоновия сок. Бавно се добавя водата като се бърка непрекъснато. Когато сместа стане хомогенна, сосът е готов.
Сложете в подходящ съд и полейте отгоре със зехтина.
Полейте с него фалафелите и добър апетит.


Коментари

Популярни публикации

FreeWebSubmission.com SonicRun.com Уеб директория онлайн магазин Видеоклипове Мармалад Каталог Топ Сайтове Рейтинг класация на българските сайтове 5rov.com Страница в Ресурсбук Добави в колекцията ми Обратна връзка