Подготовка: 20 мин.
Готвене: 60 мин.
Порции: 8
Продукти:
250 гр (1 1/3 ч.ч ) сух нахут
1 литър вода
3-4 с.л булгур
1 голям или 2 малки глави лук нарязани на ситно – ползвах 2 малки
5 силидки чесън, смачкани
5 с.л. ситно нарязан магданоз
5 с.л ситно нарязани листа пресен кориандър
3 с.л. смлян кимион – сложих 1 ч.л
1 с.л. смлени зърна кориандър
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол или на вкус
щипка до ¼ ч.л черен пипер – сложих ¼ ч.л
щипка до ¼ ч.л лют червен пипер – аз не сложих
опционално: 1 ч.л. къри със щипка кардамонови зърна – аз не сложих
3-4 с.л. брашно от нахут или пълнозърнесто брашно или трохи пълнозърнест хляб – сложих 3 с.л. типово брашно
олио за пържене, достатъчно да покрие фалафелите
Продукти за тахановия сос:
6 с.л. сусамов тахан
2 с.л вода
1 скилидка смачкан чесън
сокът на 1/3 лимон
сол на вкус
малка щипка смлени зърна кориандър
малка щипка смлян кимион
1 с.л зехтин за гарниране
Начин на приготвяне:
Зърната сух нахут се накисват във водата и се оставят да преседят 1 нощ.
След това изцеждате добре и смилате в кухненския блендер.
В дълбока купа се поставят смлените зърна нахут, булгурът, лукът, чесънът, бакпулверът, подправките. Смесват се добре и сместа се оставя да почине около 45 минути. След това добавете брашното и ако сместа е станала прекалено гъста може да добавите малко вода.
С мокра лъжица и мокри ръце оформете малки топчета, като загребвате пълна с връх лъжица. Трябва да се получат 12-18 топчета. Аз ги направих малко по-малки и станаха към 30 тина.
След като оформите фалафелите, ги оставих да починат отново за около 30 минути и така запазиха формата си по-добре и бяха по-лесни за пържене после
В тигана се загрява олиото, така че кубче хляб да покафенее за 45 секунди. Слагате първата партида фалафели и леко намалявате котлона. Не слагайте следващата партида, преди да извадите всички готови фалафели. След това засилете отново котлона при слагането и го намалете леко след 10 тина секунди.
Извадете върху кухненска хартия и оставете да попие излишната мазнина
Сервират се с арабски питки, хумус, салата и с таханов сос.
Сусамовия тахан и смачкания чесън се разбъркват добре, прибавят се подправките и лимоновия сок. Бавно се добавя водата като се бърка непрекъснато. Когато сместа стане хомогенна, сосът е готов.
Сложете в подходящ съд и полейте отгоре със зехтина.
Полейте с него фалафелите и добър апетит.
Коментари
Публикуване на коментар