BGtop Пълнен шаран с лук и орехи по северняшки Пропускане към основното съдържание

Представени

Кавърма-кебап със свинско

Продукти: 1 кг. свинско месо нарязано на хапки 3-4 глави нарязан на едро лук 3-4 печени червени чушки 1 люта чушка по желание 2-3 стръка праз лук и гъби по желание сол, черен пипер и малко чубрица 1 пълна лъжица доматено пюре 1 к. ч. вино 3-4 л. олио Начин на приготвяне: Нарязаното на кубчета месо от шол или плешка се запържва в мазнината заедно с лука. Когато месото и лука са добили хубав златист цвят се прибавят: нарязаният на ситно праз лук, гъбите, чубрица, лютата чушка (ако обичате люто), нарязаните печени червени чушки, черен пипер и сол. Добавете доматеното пюре разтворено в малко вода, налейте виното и разбъркайте много добре. Кебапът се задушава, докато остане на мазнина или се разпределя в гювечета и се пече около половин час.

Пълнен шаран с лук и орехи по северняшки

Продукти:
1 голям шаран - около 1,5 - 2 кг.
5 глави кромид лук
2 ч. ч. почистени орехи
1 връзка пресен магданоз
5 с. л. олио
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Почистете шарана (ако не са го почистили в магазина). Трябва да премахнете всичките му люспи. После го измийте хубаво и го подсушете с кухненска хартия. Посолете го отвътре и отвън добре и го оставете малко да си почине и да поеме солта докато приготвяте плънката.
Нарежете лука на по-едри кубчета около 1 см. или на филийки.
Начукайте на едро орехите или ги нарежете в блендера, като внимавате да останат все пак на по-едри парчета, за да може да се усещат, когато се яде плънката.
Нарежете магданоза.
В подходящ тиган сипете олиото и го загрейте добре. Добавете лука и го задушете до омекване, като бъркате непрекъснато. След омекването на лука, добавете орехите и изключете котлона. На орехите не им е нужно много пържене. Може би около 2 - 3 мин. Добавете магданоза и след това овкусете. (Лично аз не ползвам много подправки при приготвянето на Никулденския шаран. Обичам да си остане вкусът на рибата и орехите.) По желание може да добавите девисил. (Аз не ползвам нищо друго, освен сол, черен пипер и много магданоз.) Задължително пробвайте плънката. Не трябва да е много солена нито пък люта от пипера. При печенето става още по-солено, така че внимавайте със солта, а и вече сте осолили рибата.
С помощта на супена лъжица, хубаво напълнете вътрешността на шарана. След това затворете коремчето. Зашийте го с конец или с клечки за зъби. Тази плънка не се надува при печенето и няма опасност да излезе от шарана. Поставете го в тавичката която сте намазали с олио и го полейте с още малко отгоре. Ако ви е останала плънка, наредете я около шарана. Изсипете 1/2 чаена чаша вода, но ако е много плънката около рибата - добавете 1 чаша вода. Покрийте с алуминиево фолио и печете на 200 градуса, около 1 час. После свалете фолиото и продължете печенето още около час. Все пак наблюдавайте шарана, да не потъмнее много. (Ако ви е по-малък шарана или са два по-малки намалете времето за печене).


Коментари

Популярни публикации

FreeWebSubmission.com SonicRun.com Уеб директория онлайн магазин Видеоклипове Мармалад Каталог Топ Сайтове Рейтинг класация на българските сайтове 5rov.com Страница в Ресурсбук Добави в колекцията ми Обратна връзка