BGtop Боб в гювеч с кисело зеле Пропускане към основното съдържание

Представени

Кавърма-кебап със свинско

Продукти: 1 кг. свинско месо нарязано на хапки 3-4 глави нарязан на едро лук 3-4 печени червени чушки 1 люта чушка по желание 2-3 стръка праз лук и гъби по желание сол, черен пипер и малко чубрица 1 пълна лъжица доматено пюре 1 к. ч. вино 3-4 л. олио Начин на приготвяне: Нарязаното на кубчета месо от шол или плешка се запържва в мазнината заедно с лука. Когато месото и лука са добили хубав златист цвят се прибавят: нарязаният на ситно праз лук, гъбите, чубрица, лютата чушка (ако обичате люто), нарязаните печени червени чушки, черен пипер и сол. Добавете доматеното пюре разтворено в малко вода, налейте виното и разбъркайте много добре. Кебапът се задушава, докато остане на мазнина или се разпределя в гювечета и се пече около половин час.

Боб в гювеч с кисело зеле

Продукти:
1 купичка зрял боб (400 мл.)
1/2 кисела зелка (1 буркан стерилизирано кисело зеле)
1 глава кромид лук
2 моркова
1-2 с.л. червен пипер
5 с.л. олио

Начин на приготвяне:
Накиснете боба за поне 5-6 часа или от вечерта. 
Предварително сваряваме боба с моркови и лук и 2 лъжици олио или зехтин. Отливаме водата, без да го отцеждаме до сухо. Да остане около един-два пръста на дъното.
Киселото зеле го измиваме добре и го нарязваме. В зависимост от това дали е жилаво или мекичко, преценяваме дали да го задушим предварително в мазнина. 
Аз го задушавам в малко олио като добавям и една начупена на дребно червена суха чушка. Ако не го задушаваме, заливаме дъното на гювеча с олио. 
Слагаме боба с морковите и лука, зелето, 1-2 супени лъжици червен пипер, сол на вкус (внимавайте със солта, ако ви е много солено зелето) и накрая подправки, с които ни е вкусен боба (чубрица, черен пипер, балканска чубрица и т.н.). 
Слагаме да печем с капак. Капакът се държи до пълно омекване на зелето, което отнема различно време в зависимост от това дали и до каква степен е задушавано предварително. След което махаме капака и оставяме да се позапече отгоре. Не печете до пълно извиране на течността. Хубаво е да остане сос, а и след отнемане от огъня, ястието го поема.



Коментари

Популярни публикации

FreeWebSubmission.com SonicRun.com Уеб директория онлайн магазин Видеоклипове Мармалад Каталог Топ Сайтове Рейтинг класация на българските сайтове 5rov.com Страница в Ресурсбук Добави в колекцията ми Обратна връзка