Продукти:
За блата:
7 яйца
180 гр. захар
1 пак. ванилия със захар
100 гр. брашно
60 гр. царевично нишесте
60 гр. какао
За трюфел крема:
400 гр. черен шоколад или кувертюра
300 гр. млечен шоколад или кувертюра
400 гр. течна сметана
40 мл. коняк
200 гр. меко краве масло
За декорацията:
300 гр. черен шоколад или кувертюра
50 гр. краве масло
филетирани бадеми
Начин на приготвяне:
Дъното на форма за торта с размер 24 см. покривам с хартия за печене. Захващам със стените на формата и намазвам с маргарин /мазнина по Ваш избор/. Поръсвам с галета.
Включвам фурната на 175 градуса да загрее предварително
Разделям жълтъците от белтъците.
Разбивам белтъците на сняг като добавям към тях много бавно и по малко захарта и ваниловата захар. Купата от миксера се напълва с белтъчен сняг.
Жълтъците разбивам добавям към белтъците, но много бавно и по малко.
В друга купа смесвам брашното, нишестето и какаото като пресявам сместа през сито.
Добавям брашняната смес към яйчената, но е хубаво да не се разбива повече с миксер. Сместа загубва обема си от бързото разбиване. Препоръчвам използването на тел за разбиване.
Изпичам блата за торта за около 40 минути в предварително загрятата фурна, но пробвам с клечка за зъби за готовност.
Готовия блат оставям във формата да изстине и после отделям хартията за печене.
Разделям на три отделни блата с помощта на конец.
За трюфел-крема начупвам и двата вида шоколад в купа.
Сметаната загрявам и с нея заливам начупения шоколад. Разбърквам до пълното разтопяване на шоколада.
Капка по капка добавям коняка към шоколадовата смес и непрекъснато разбивам.
Оставям трюфел-крема на студено за около 5 часа, а най-добре за цяла нощ.
Разбивам мекото масло с миксер.
Малко по малко добавям от шоколадовата смес и продължавам разбиването.
С ринг за торта обхващам най-долния блат на тортата и намазвам с част от трюфел-крема.
Отгоре покривам с втория блат и леко притискам. Отново намазвам с трюфел крем. Така и с третия блат. Важното тук е да разпределите правилно крема, така че да остане и малко за намазване странично.
Оставям на студено за минимум 1 час и чак тогава свалям ринга.
Свалям ринга и намазвам тортата странично.
Разтопявам шоколада за декорацията заедно с маслото. Оставям за кратко да изстине и изсипвам върху тортата.
Не размазвам с нищо, а просто накланям тортата така че да се покрие цялата повърхност и част от него да се разлее странично по тортата.
Поръсвам в кръг по края с филетата бадеми и малко в центъра.
Коментари
Публикуване на коментар