Подготовка: 20 мин.
Готвене: 25 мин.
Порции: 40-60 бисквитки в зависимост от големината
Продукти:
200 гр. начупен шоколад (аз използвам натурален)
90 гр. краве масло
110 гр. захар
щипка сол
3 яйца
1 ч.л. ванилова есенция
210 гр. брашно
25 гр. какао на прах (горчиво)
1/2 ч.л. бакпулвер
3/4 ч.ч. (188 гр.) пудра захар
Начин на приготвяне:
Разтопяваме шоколада и маслото на водна баня. Маха се от огъня, леко се охлажда и се добавя захарта. Аз използвах пудра захар за по-лесно стопяване.
Едно по едно се добавят яйцата като се бие с миксер. Като се поеме едното яйце, тогава се добавя следващото. Сложете и ванилията.
Брашното се пресява с какаото, бакпулвера и солта и се прибавят към шоколадовата смес.
Омесвате добре, оставете тестото за 1 час покрито с фолио в хладилника да се стегне. (Най-добре е да направите тестото вечерта, на сутринта сместа ще се стегнала и лесно ще се работи с нея. Иначе рискувате да ви се стори рядко тестото и да си помислите, че трябва да добавите брашно - като аз сгреших първия път.)
Включете фурната на 180 - 200 градуса, в зависимост от мощността на фурната ви (ако фурната ви е много мощна печете на 160 ). В чиния сложете пудрата захар. Тавата застелете с пергаментова хартия или намажете добре с мазнина.
С помощта на чаена лъжичка се отчупва от сместа, оформят се с ръце топчета.
Оваляйте ги обилно в пудрата захар и подредете на около 4 см. разстояние едно от друго в тавата.
Пекат се 10-15 минути до разпукването им. От вътре остават меки, а отвън са хрупкави. Горещите сладки се оставят 2 мин. в тавата леко да се охладят и чак тогава се нареждат в поднос.
Може да ги съхраните в метални кутии за сладки или в друг добре затварящ се съд.
Коментари
Публикуване на коментар