BGtop Еклери, основна рецепта и различни украси Пропускане към основното съдържание

Представени

Кавърма-кебап със свинско

Продукти: 1 кг. свинско месо нарязано на хапки 3-4 глави нарязан на едро лук 3-4 печени червени чушки 1 люта чушка по желание 2-3 стръка праз лук и гъби по желание сол, черен пипер и малко чубрица 1 пълна лъжица доматено пюре 1 к. ч. вино 3-4 л. олио Начин на приготвяне: Нарязаното на кубчета месо от шол или плешка се запържва в мазнината заедно с лука. Когато месото и лука са добили хубав златист цвят се прибавят: нарязаният на ситно праз лук, гъбите, чубрица, лютата чушка (ако обичате люто), нарязаните печени червени чушки, черен пипер и сол. Добавете доматеното пюре разтворено в малко вода, налейте виното и разбъркайте много добре. Кебапът се задушава, докато остане на мазнина или се разпределя в гювечета и се пече около половин час.

Еклери, основна рецепта и различни украси

Продукти:
За еклерите:
500 мл. вода, или 250 мл. вода и 250 мл. мляко
250 гр. брашно, (200 мл. водна чаша = 130 гр. брашно)
125 гр. масло,
7 яйца + 1 белтък,
1 жълтък за намазване
1 с.л. с връх захар
2 щипки сол

За крема:
500 мл. мляко,
150 гр. захар,
2 яйца,
75 гр. брашно,
1 ванилия.
200 мл. течна сладкарска сметана

За украсата:
пудра захар за поръсване,
карамелен сироп,
шоколадов сироп

Начин на приготвяне:
Еклерите:
Водата (или водата и млякото) се кипва и в нея се слага маслото.
Добавяме захарта и солта.
Когато маслото вече е напълно разтопено и са се разтворили захарта и солта се сипва пресятото брашно наведнъж 
и се бърка с дървена лъжица на слаб огън докато тестото се изглади и започне да се отделя от съда. след това се сваля от огъня. (Ако се работи с хладка смес, тестото ще получи гранули, а с кипяща то се размесва добре и се получава гладка смес, която се бърка непрекъснато.)
Пресипва се тестото в друг съд (за да изстине по-бързо).
След като поизстине започвате да добавяте едно по едно яйцата и единия белтък при непрекъснато бъркане с дървена лъжица.
Тестото трябва да стане напълно гладко. (Предупреждавам ви голямо бъркане ви чака :) )
В плитката тава от фурната намазана с масло или застлана с хартия за печене, на разстояние едно от друго се шприцоват малки топчици (или издължени като пръчици както бяха навремето) или с лъжица се правят купчинки от сместа. 
и с четка се намазва с разбития с малко водичка жълтък.
Оставяме ги да поседят за около 20 мин. преди печенето.
Пекат се в умерена фурна, която не бива да се отваря до окончателното опичане. Печем на горно и долно, на скрата поставена на едно ниво по-ниско от средата на фурната, на 170-180˚С, около 35 минути. 
След това още 45 мин. във фурната на открехната врата и намалени градуси. 
(Задължително изпечените еклери се остават на по-слаба фурна, за да поизсъхнат, или се държат известно време в същата фурна, но при отворена врата.)




Крема:
Млякото (от което сме заделили 70 мл.) със захарта се кипва. жълтъците се разделят от белтъците. Отделените жълтъци се разбиват, към тях се прибавят пресятото брашно и заделеното мляко, разбъркваме до получаване на рядка каша, която се прибавя към кипящото мляко. Бърка се на огъня с дървена лъжица или пластмасова тел, докато кипне, като се внимава да не загори крема.
Разбиваме отделените белтъци на гъст сняг. Съдът с крема се сваля от огъня, като от време на време се разбърква за да поизстине (да не се пресекат белтъците после) и се прибавят разбитите на пяна белтъци като се разбърква леко.
Изстиналият крем се ароматизира с ванилията (ако сложите изстърганите семки на шушулка ванилия става просто божествен).
Разбиваме на гъст крем добре охладената сладкарска сметана
и се добавя с леко разбъркване към изстиналия млечен крем.
Готовия крем приберете в хладилника, докато опечете цялата доза еклери и изстинат.


Пълнене и украса:
Изстиналите еклери може да напълните с крем, с помощта на малък шприц или да срежете леко само от едната страна
горната час и да я надигнете като капаче и да напълните така кухината с една лъжичка крем и прихлупите с капачето. Така напълнените еклери поръсете с пудра захар.

или полейте с карамелен сироп (към крема може да добавите кристали карамел).
Можете да добавите 4 супени лъжици какао в крема докато се вари да начупите един черен шоколад, който да се разтопи в горещия крем. Отгоре полейте с шоколадов сироп или шоколадов ганаш. 
Друг вариант е да ги сервирате в купички, напълнени със сметановия крем и полети с ганаш или течен шоколад. (Профитерол)

Съвет от мен: Тъй като еклерите не се събират в една тава, относно печенето – пекох 2 тави (от тези които си вървят с фурната) едновременно (едната по средата, а другата между тази тава и дъното на фурната) на 170 градуса, 40 минути, само на вентилатор, след което изключих фурната и ги оставих за около 10 минути на затворена врата, след това открехнах леко за още около 10 минути и ги извадих. Опекоха се равномерно отвсякъде, надуха се страхотно и не спаднаха.


Коментари

Популярни публикации

FreeWebSubmission.com SonicRun.com Уеб директория онлайн магазин Видеоклипове Мармалад Каталог Топ Сайтове Рейтинг класация на българските сайтове 5rov.com Страница в Ресурсбук Добави в колекцията ми Обратна връзка